Prima confruntare a prezidenţiabililor PNL a avut loc la Cluj

Prima confruntare a prezidenţiabililor PNL a avut loc la Cluj
Şedinţa în care liberalii clujeni şi-au votat noua conducere a fost acaparată de discursurile electorale ale celor patru aproape sigur viitori candidaţi la preşedinţia PNL

De regulă, la adunările generale fie ale vechilor liberali, fie ale vechilor PDL-işti clujeni, din partea conducerii centrale a partidului participa cel mult câte un vicepreşedinte apropiat geografic de Cluj. Ei bine, de această dată, Comitetul de Coordonare Judeţean al PNL Cluj (noua denumire a forurilor supreme de conducere ale organizaţiilor judeţene din „marele" PNL) a „beneficiat" de un veritabil desant de la Bucureşti, în frunte cu preşedintele interimar al partidului.

Practic toţi cei patru râvnitori la funcţia supremă în partid, care va fi scoasă la concurs la congresul din 17 iunie, au profitat de evenimentul desfăşurat la hotelul Napoca pentru a-şi face campanie electorală într-una dintre cele mai puternice organizaţii liberale din ţară. La lunga masă a prezidiului au luat loc atât cei doi care şi-au anunţat deja public candidaturile, Ludovic Orban şi Cătălin Predoiu, cât şi cei doi care încă aşteaptă momentul prielnic pentru a intra oficial în competiţie, Raluca Turcan, respectiv Cristian Buşoi.

Cu excepţia fostului ministru al Transporturilor, discursurile celorlalţi trei au urmat scenarii aproape identice, începând cu osanale ridicate organizaţiei clujene a PNL, calificată unanim drept „fanion", urmate de deplângerea situaţiei dramatice în care a ajuns partidul şi de clamarea nevoii de regăsire a identităţii liberale şi de recâştigare a electoratului tradiţional de dreapta, fără a scăpa, însă, din vedere, atacurile lansate la adresa principalului lor comeptitor politic, PSD.

De remarcat a fost faptul că, atunci când cei patru au fost prezentaţi de şeful PNL Cluj, Daniel Buda, cele mai multe şi entuziaste aplauze i-au fost rezervate lui Orban. Prima care a luat cuvântul a fost şefa de conjunctură a liberalilor. După laudele aduse organizaţiei clujene, nu a ezitat să traseze şi indicaţii pentru congres colegilor clujeni. „Ca organizaţie-fanion aveţi datoria să daţi semnalul unei decizii responsabile, raţionale şi înţelepte la nivel naţional", a spus Turcan.

După care a trecut la problemele partidului, despre care n-a ezitat să spună că a fost „praf" la ultimele alegeri. Ba a mers chiar mai departe. „Dacă am fi ajuns la guvernare cu acest partid care scârţâie din toate încheieturile credeţi că am fi fost mai breji decât ăştia de acum? Eu cred că, în multe locuri, nu", a afirmat şefa PNL.

Ea nu a avut nicio reţinere în a devoala degringolada din partid, afirmând că există judeţe în care nici măcar nu s-au putut organiza alegeri interne pentru că pur şi simplu bazele de date ale organizaţiilor ar fi praf. „În ultima vreme am fost prin ţară. În multe organizaţii e o lipsă de vlagă, o lipsă de fermitate, o lipsă de combativitate pentru propriile proiecte", a adăugat Turcan.

Apoi a vorbit despre necesitatea redobândirii identităţii liberale, dar şi despre pactizarea cu duşmanul politic. „Sondajele de opinie arată că, în opinia oamenilor, corupţia e cea mai gravă problemă a României, dar lupta împotriva corupţiei nu e suficientă ca temă de discurs al PNL.

Trebuie să revenim la mesajele adresate electoratului nostru tradiţional, mediului de afaceri, care e realmente sugrumat de presiunile la care e supus de PSD, care are nevoie disperată de bani pentru a-şi duce la îndeplinire promisiunile populiste, profesorilor, medicilor. PNL trebuie să redevină apărător al unui set de valori indiferent prin ce situaţii trece. Partidul primarilor şi-a abandonat primarii sau i-a folosit.

Trebuie recuperat electoratul urban, trebuie asumată bătălia politică. Cine-l atacă pe Dragnea că e corupt, că e victima unor cercuri de interese oculte, că a sărăcit Teleormanul până la limita supravieţuirii? Aproape nimeni. Aud pe unii din PNL spunând că Grindeanu e băiat bun, că nu face rău, în vreme ce noi avem cel mai incapabil, cel mai în degringoladă guvern din istoria României", a clamat Turcan.

A urmat Buşoi, aparţinând taberei vechilor liberali, care, pe lângă perierea organizaţiei gazdă, a surprins lăudându-l pe un fost inamic al vechilor liberali. „Emil Boc a avut curajul de face ce trebuie când toţi îl criticau, a luat decizii grele şi curajoase pentru a salva economic România", a afirmat Buşoi.

La rândul său, a militat pentru ca PNL să „redevină partenerul mediului de afaceri", după care a vorbit de un „PSD pe de-a-ndoaselea". „În loc să reducă cheltuielile şi să crească investiţiile, ei cresc cheltuielile şi reduc investiţiile, fac o ţară pe datorie. În primele trei luni ale lui 2017 investiţiile au ajuns la un minim istoric, de 0,2% din produsul intern brut", a afirmat Buşoi.

Orban a avut cea mai scurtă intervenţie, dar a fost primul care şi-a amintit să-i felicite pe purtătorii numelui Gheorghe cu ocazia zilei lor onomastice. „Eu cred în destinul PNL", a fost principalul mesaj pe care a ţinut să-l transmită.

El şi-a exprimat speranţa că liberalii vor urma exemplul de renaştere politică al lui Boc. „Emil Boc părea la sfârşit de carieră după ce a plecat din funcţia de prim-ministru şi a renăscut după victoria la Primăria Clujului. Sunt convins că la fel va renaşte şi PNL", a spus Orban. „Trebuie să ne recăpătăm identitatea, încrederea şi credibilitatea", a conchis el.

Predoiu a fost singurul care a lansat atacuri fără menajamente la contracandidaţii săi. Primii vizaţi au fost vechii liberali Orban şi Buşoi. „Aud elogii aduse lui Emil Boc de unii care spuneau nu de mult că n-ar trebui să mai candideze. Unii care îl atacau când conducea guvernul spun acum că a luat măsuri bune. Dublul discurs e unul din păcatele noastre", a spus Predoiu.

Ulterior a ironizat şi candidaţii „ascunşi", Turcan şi Buşoi, care încă nu şi-au asumat public candidaturile. „Eu nu sunt în campanie, în campanie sunt cei care nu candidează", a clamat Predoiu. Ofensiva sa la adresa adversarilor l-a determinat pe Buda să facă apel către candidaţii la funcţia supremă în partid să nu „sape tranşee" între ei şi să păstreze partidul unit.

La rândul său a ironizat guvernul PSD, numindu-l „guvernul compus din neica nimeni în frunte cu neica Grindeanu". Revenind la partidul pe care vrea să-l conducă, Predoiu a lansat o provocare curajoasă, dar extrem de greu de pus în practică, după cum ne-a învăţat istoria politică postdecembristă. „Trebuie să decooperativizăm PNL. A trecut vremea cooperativelor în politică, e vremea oamenilor liberi", a afirmat fostul premieriabil.

Din păcate la fel de puţine şanse de reuşită are şi cea de a doua propunere, chiar mai curajoasă, a lui Predoiu. „Duplicitatea internă este văzută şi din exterior, ni se reproşează inconsistenţa şi inconsecvenţa mesajului. Ba suntem de dreapta, ba de centru, ba de stânga, ba populişti. Avem nevoie de mai mult deranj la adresa PSD pentru că oamenii din afara partidului încă ne suspectează că avem o oarecare edulcoraţie faţă de ei.

Ea aş cere să ne declarăm toţi liderii afacerile cu PSD, care sunt şi care au. Ar fi interesant. Este normal să vedem de ce contra PSD se ridică atât de puţini lideri, sunt lideri ai partidului care au uitat de PSD şi nu mă refer doar la centru. E normal să ne câştigăm încrederea arătând cetăţenilor că nu avem niciun fel de conflict de interes în materie de PSD. Atunci oamenii vor înţelege că putem să ne luptăm cu PSD şi că îşi pot încredinţa destinele politice PNL", a spus Predoiu.

Comenteaza