Primarul Clujului l-a comparat pe Viktor Orban cu Putin: „Pentru mine, poporul maghiar este...” / Ungaria, în pericol să piardă șefia UE?

Primarul Clujului l-a comparat pe Viktor Orban cu Putin: „Pentru mine, poporul maghiar este...” / Ungaria, în pericol să piardă șefia UE?
| Foto: hotnews.ro

Discursul premierului Ungariei, Viktor Orban, de la Tușnad, a produs îngrijorare la Bruxelles. Conform rotației programate în urmă cu câțiva ani, Ungaria urmează să preia președinția Consiliului Uniunii Europene în a doua jumătate a anului 2024, dar acest lucru s-ar putea să nu se mai întâmple.

Europarlamentarul Daniel Buda, a anunțat, vineri, în cadrul conferinței de presă organizate la primăria municipiului Cluj-Napoca, că a cerut, alături de alți colegi eurodeputați, limitarea atribuțiilor președinției maghiare sau chiar anularea acesteia.

Împreună cu colegii mei europarlamentari din grupul PNL am decis să înaintăm o scrisoare către președintele Consiliului European, Jean Michel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în care să atragem atenția asupra derapajului incalificabil al lui Viktor Orban, de la Tușnad, legat de ceea ce înseamnă valorile europene.

În acest context, ne exprimăm îngrijorarea și preocuparea legat de ceea ce înseamnă încapacitatea domniei sale de a asigura, în mod eficient, președinția Consiliului UE din jumătatea a doua a anului 2024, îndemnând cele trei instituții europene să lucreze împreună pentru a identifica cele mai bune mecanisme pe care le au la îndemână, astfel încât, pe de o parte fie să limiteze atribuțiile președinției ungare, fie chiar să amâne această președinție.

De asemenea, există ca instrument de lucru inclusiv posibilitatea de a nu le oferi posibilitatea de a avea președinția Consiliului, în condițiile în care Ungaria are o procedură de infringement, articolul 7, ceea ce înseamnă statul de drept și de altfel știți că fondurile europene sunt suspendate. Credem că Viktor Orban este incapabil să asigure, în mod eficient, președinția Consiliului UE. Nu cred că putem tolera astfel de derapaje, mai ales în această perioadă complicată”, a afirmat Daniel Buda.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a transmis că este de acord cu cele spuse anterior de Daniel Buda și l-a comparat pe Viktor Orban cu Vladimir Putin.

Nu pot decât să salut demersul domnului Buda, făcut împreună cu eurdeputații din grupul PPE, cu privire la atitudinea premierului Ungariei. Trebuie să fim bine înțeleși: Uniunea Europeană este o comunitate de valori și principii. Dacă ai intrat în acest grup, că nu te-a obligat nimeni, trebuie să le respecți. Nu poți ca noaptea să beneficiezi de garanțiile de securitate și siguranță pe care ți le dă UE, să dormi la adăpost și liniște, iar ziua să le critici și să fii împotriva acestor valori. Nu se poate așa. Nu aș vrea să punem la pachet poporul maghiar cu liderii, care, temporar conduc o țară. Pentru mine, poporul maghiar este unul european, cu valențe europene. Eu mereu m-am simțit așa acolo. Dacă Viktor Orban dorește cu adevărat să fie în consonanță cu politicile europene trebuie să înceteze să fie copilul răsfățat al Europei. Atitudinea anti-europeană trebuie să înceteze dacă vrea să preia șefia UE. Este exact ca și cum i-ai spune lui Vladimir Putin să conducă Uniunea Europeană, timp de șase luni. Nu merge așa ceva - Boc.
Comenteaza