Proiect de lege antipetarde depus în Parlament

Proiect de lege antipetarde depus în Parlament

O inițiativă legislativă care prevede restricțiii în ce privește comercializarea și folosirea petardelor a fost depusă în parlament. Inițiativa vine după ce în perioada sărbătorilor de iarnă și ulterior mii de români au semnat petiții prin care cereau interzicerea petardelor.

Inițiatorul proiectului este deputatul clujean Adrian Dohotaru, care susține că proiectul de modificare a legii existente în prezent conține  prevederi exprese care dau dreptul și polițiștilor locali să aplice sancțiuni în aceste cazuri, nu doar inspecției muncii.

”Legea anti-petarde interzice vânzarea lor către minori, vânzarea făcându-se strict în locații autorizate în acest scop. Prin mărirea distanțelor față de zonele locuite și a intervalului orar în care nu pot fi folosite, ne vom putea bucura de Sărbători, ne vom proteja sănătatea familiei, mai ales a copiilor mici, în piețele publice ori acasă de zgomotul petardelor. Totodată, prin adoptarea și implementarea acestui proiect legislativ protejăm și animalele de zgomotul excesiv”, spune deputatul clujean.

Care sunt pricipalele modificări și completări propuse la Legea nr.126/1995 privind regimul materiilor explozive:

-       persoanele fizice nu au dreptul să deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice de orice fel, inclusiv petarde, dacă nu fac dovada calităţii de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale.

-       persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice numai din categoriile F1 şi P1.

-       se interzice comercializarea către persoanele fizice neautorizate a unor cantități de materiale pirotehnice de orice tip cu o masă totală netă de peste 5 kg pentru o persoană, precum și deținerea de către acestea a unei cantități de materiale pirotehnice de orice tip ce totalizează o masă netă de peste 50 de kg.

-       se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii: între orele 22,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi pe durata unor evenimente de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale; la o distanţă mai mică de 100 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri, unități sanitare sau de învățământ, instituții publice, locuri de joacă pentru copii, parcuri și terenuri de sport şi la mai puţin de 200 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;”

-       constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă: orice operaţiuni cu articole pirotehnice, indiferent de categorie, efectuate fără drept, inclusiv în spații sau de către persoane neautorizate în acest scop, precum și deținerea sau utilizarea cu încălcarea prevederilor prezentei legi; comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile F1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

-       constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către inspectorii de muncă din cadrul Inspecţiei Muncii, precum şi de către poliţişti, jandarmi și polițiști locali.

Proiectul legislativ depus la Senat a fost semnat și de alți 8 parlamenntari: Oana Bîzgan (independent), Horia Nasra (PSD), Nicușor Dan (independent, afiliat USR), Gabriel Petrea (PRO România), Cristian Ghica (USR), Petre Florin Manole (PSD), Cristian Seidler (USR), Alin Arsu (USR).

Vezi și  Parcul de pe Cetățuie, vandalizat. S-au ”distrat” punând petarde în coșurile de gunoi

Comenteaza