Proiectul de abrogare a pensiilor speciale pentru parlamentari, respins de Senat

Proiectul de abrogare a pensiilor speciale pentru parlamentari, respins de Senat

Plenul Senatului a respins luni propunerea legislativă aparținând USR prin care pensiile speciale, exceptând cele militare și ale magistraților, se abrogă. Pensiile speciale, care consumă resurse bugetare majore, fuseseră eliminate de Guvernul Boc în 2010, dar au fost reintroduse ulterior de guvernele PSD.

Proiectul prevedea eliminarea pensiilor speciale pentru șapte categorii de angajați: parlamentarii, judecătorii Curții Constituționale, angajații Curții de Conturi, corpul diplomatic și consular, personalul aeronautic civil navigant profesionist, personalul auxiliar al instanțelor și al parchetelor, funcționarul public parlamentar.

Proiectul de lege prevede și plafonarea pensiei pentru magistrați și militari la nivelul soldei/salariului brut lunar din ultima lună de activitate.

Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputatilor fiind decizională.

Proiectul prevede menținerea a două excepții de la abrogare - pentru pensiile militare de stat, excepție care există și în celelalte țări membre NATO, și pentru pensiile magistraților, unde Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) recomandă un regim de pensionare special.

În expunerea de motive, inițiatorii susțin că proiectul urmărește "restabilirea egalității în relația cu statul prin abrogarea regimurilor de pensii speciale și revenirea la principiul contributivității. Regula trebuie să fie, potrivit acestora, 'la contribuțiile egale - pensii egale'."

"Numărul celor care beneficiază de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000 persoane, iar bugetul total pentru aceste pensii speciale este de 6,6 miliarde lei in 2017," arată aceștia în expunerea de motive, scrie hotnews.ro.

Comenteaza