Proiectul pentru autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc intră în dezbaterea parlamentară

Proiectul pentru autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc intră în dezbaterea parlamentară

Comisia de administrație din Camera Deputaților va dezbate marți proiectul de lege aparținând deputatului UDMR Kulcsár-Terza József-György privind autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc, care propune revenirea la organizarea administrativă pe scaune, un președinte, parlament și guvern propriu iar limba maghiară recunoscută ca limbă oficială pe lânga română.

Comisia de administrație, condusă de deputatul PNL Florin Roman, trebuie să dea un raport pe acest proiect, apoi va urma votul în plenul Camerei Deputaților, care este prima cameră sesizată. Senatul este decizională.

La doua săptămâni după ce deputatul UDMR a depus acest proiect, fiind unic inițiator, liderii celor trei partide ale comunității maghiare din România, UDMR, PCM și PPMT, au semnat la Cluj o declarație comună prin care cer autonomie teritorială, locală și culturală.

Potrivit proiectului depus de deputatul UDMR, teritoriul regiunii autonome ar cuprinde actualele județe Covasna și Harghita, precum și scaunul istoric Mureș care aparține judetului Mureș. În proiect sunt listate cele opt scaune și localitățile aparținătoare.

“Regiunea autonoma Ținutul Secuiesc” ar urma să aiba un fel de Parlament, Guvern și președinte propriu. Consiliul de Autoadministrare ar urma să joace rolul Parlamentului, cu 77 de membri aleși iar Comisia de Autoadministrare rolul Guvernului. Scaunele ar urma să joace rolul județelor, și ele cu instituții proprii: Consilul Scaunal, Comisia Scaunală, președintele Scaunului.

Președintele ținutului secuiesc ar reprezenta regiunea, urmând să fie ales de cetățenii regiunii pe o perioadă de patru ani și poate avea două mandate. Jurământul depus de viitorul președinte al ținutului secuiesc sună astfel: “Jur pe onoarea mea că voi îndeplini, cât voi putea de bine, funcția care mi s-a încredințat, voi reprezenta și voi ocroti interesele populației Ținutului Secuiesc, voi respecta legile țării și deciziile autorităților regiunii, Constituția României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”. Președintele dispune de imunitatea acordată demnitarilor.

Regiunea ar urma să aiba poliție proprie, care “trebuie să reflecte compoziția națională a regiunii pe care o deservește”. Consiliul Scaunal ar urma să asigure “avantaje locuitorilor scaunului în procesul de ofertă a locurilor de muncă”.

Impozitele și taxele ar urma să fie stabilite prin "decizii ale autorităților de autoadministrare". 90% din volumul impozitelor pe venit devine parte componentă a bugetului local, la fel 80% din volumul impozitelor și taxelor. Totuși, inițiatorul vrea ca "în scopul funcționării autorităților de autoadministrare, bugetul de stat prevede o echilibrare financiară care are ca scop anihilarea efectelor negative provenite din distribuirea inechitabilă a resurselor financiare potențiale și corectarea dezavantajelor financiare provocate", scrie hotnews.ro.

Comenteaza