Propunerea lui Iordache de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, respinsă de Comisie

Propunerea lui Iordache de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, respinsă de Comisie
Comisia de regulament a Camerei Deputaţilor a respins, luni, propunerea deputatului PSD, Florin Iordache, de modificare a Regulamentului Camerei, asumată de deputatul social-democrat Eugen Nicolicea, potrivit căreia toate amendamentele admise aduse unui articol să fie supuse unui singur vot.

Amendamentul, asumat iniţial de Eugen Nicolicea şi deputatul UDMR Marton Arpad, se referea la o propunere depusă săptămâna trecută de social-democratul Florin Iordache, alături de deputatul PSD, Tudor Ciuhodaru, şi deputatul ALDE, Marian-Gheorghe Cucşa, care viza modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, potrivit căreia toate amendamentele admise aduse unui articol să fie supuse unui singur vot.

Propunerea viza ca amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie.

„În situaţia în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol suprinse în raportul comisiei. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie", potrivit amendamentului care modifică articolul 120 alineatul 2 din Regulamentul Camerei.

În Comisia de regulament, propunerea a luat forma unui amendament mai extins, care modifică articolul 120 alin. (2): „În situaţia în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială".

Deputatul UDMR, Marton Arpad, a refuzat să-şi asume amendamentul, iar în final, preşedintele Comisiei de Regulament, Eugen Nicolicea, şi-a asumat propunerea de modificare a Regulamentului.

În favoarea respingerii au votat patru deputaţi, doi au votat „împotrivă", iar unul s-a abţinut.

 

Comenteaza