Raport al eurodeputatului clujean Daniel Buda în Parlamentul European. "Doar o treime din europenii chestionaţi au auzit de proiectele UE"

Raport al eurodeputatului clujean Daniel Buda în Parlamentul European.
În cadrul ședinței Comisiei de Dezvoltare Regională a Parlamentului European a fost supus spre examinare un proiect de raport inițiat de europarlamentarul clujean Daniel Buda.

Raportul a fost examinat marţi după amiază şi s-a referit la "Creșterea implicării partenerilor și a vizibilității în activitatea fondurilor structurale și de investiții europene".

Eurodeputatul Daniel Buda, care este preşedintele PNL Cluj şi membru PPE, a afirmat că politica de coeziune este instrumentul fundamental al UE prin intermediul căruia se reduc disparitățile dintre regiuni, că investițiile prin această politică au creat un impact pozitiv asupra economiilor statelor membre şi au contribuit la creșterea calității vieții de zi cu zi dar, din păcate, avantajele investițiilor nu sunt percepute întotdeauna așa cum ar trebui de către cetățenii europeni.

"Ideea principală care a stat la baza raportului inițiat de mine a pornit de la faptul că politica de coeziune este finanțată cu un buget de peste 350 miliarde euro, însă efectele pozitive sunt cunoscute mai puțin de către cetățeni, iar concluzia evidentă a fost că metodele de comunicare nu au fost întotdeuna cele mai eficiente.

După cum am subliniat și în propunerea de raport, doar o treime din cei chestionați în Euro-barometrul din 2015 au auzit despre proiecte cofinanțate prin politica de coeziune și de efectul pozitiv asupra vieții lor," a declarat Daniel Buda.

Europarlamentarul mai arată că neîncrederea care este din ce în ce mai prezentă în Europa are printre cauze şi comunicarea deficitară cu privire la investiţiile pe care le realizează UE.

"Conform datelor Eurobarometrului menționat, în Regatul Unit, doar 7% dintre cei chestionați aveau cunoștință despre investițiile UE, iar la polul opus, în Polonia, 76% dintre respondenți recunoșteau impactul pozitiv al proiectelor UE în regiunile în care locuiesc.

De aici desigur putem trage o primă conluzie și anume că se impune o mai bună coordonare între autoritățile publice, partenerii sociali și economici dar și societatea civilă pentru o mai bună comunicare a obiectivelor UE cu scopul de a crește interesul cetățenilor față de apartenența la proiectul comun European", a explicat eurodeputatul.

În opinia preşedintelui PNL Cluj, autoritățile locale și regionale au o responsabilitate în popularizarea oportunităţilor de finanţare şi a politicii de coeziune a UE, pentru că sunt interfața cea mai apropiată de cetățean, iar autoritățile locale beneficiază de cel mai ridicat grad de încredere din partea cetățenilor.

Raportul europarlamentarului român are patru capitole:

"1. Considerații generale unde se face o analiză a situației actuale ca punct de start în restabilirea comunicării rezultatelor politicii de coeziune pe baze noi.
2. Provocările de abordat și face referire la limitările actuale și obstacolele care stau în calea unei comunicări mai eficiente și încurajarea participării actorilor în procesul de luare al deciziilor.
3. Propuneri concrete în vederea îmbunătățirii comunicării și implicarea partenerilor în cea de a doua jumătate a perioadei de finanțare 2014 -2020, având în vedere propunerea de regulament Omnibuz. Aici am încercat să țin cont de ce obiective tangibile ar putea fi atinse în intervalul de timp rămas perioadei actuale de finanțare.
4. Măsuri de încurajare a comunicării și mai ales nevoia de angrenare a partenerilor sociali, a cetățenilor în perspectiva post 2020. Este nevoie de stabilirea unor noi principii de comunicare dar mai ales de identificarea cadrului în care comunicatorii principali să devină însăși beneficiarii. Nu în ultimul rând, am subliniat nevoia de existență a indicatorilor de măsurare a gradului de recepționare și eficiență a mesajelor comunicate"

Comenteaza