Raport în Parlamentul European. "Amploarea și viteza concentrării terenurilor sunt alarmante, în special în țări precum România"

Raport în Parlamentul European.
Europarlamentarul clujean Daniel Buda a depus mai multe amendamente la un raport al legislativului European despre concentrarea terenurilor agricole în UE.


"În şedinţa plenară a Parlamentului European de la Bruxelles va fi dezbătut astăzi (n.red. - miercuri) raportul referitor la situația actuală a concentrării terenurilor agricole în UE şi modalităţile prin care se poate facilita accesul agricultorilor la terenuri. Acest raport, prezentat şi adoptat şi în cadrul Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală al cărui membru sunt şi la care personal am depus 25 de amendamente care au primit vot favorabil în Comisie, subliniază intensificarea concentrării terenurilor în toată Europa cu efecte negative asupra agricultorilor. Motivele concentrării terenurilor în UE sunt diverse. Astfel, achiziționarea de terenuri se numără în prezent printre cele mai bune și mai sigure posibilități de investiție și de câștig pentru investitorii din toată lumea, din cauza cererii crescânde de alimente și furaje, de materii prime regenerabile pentru industria combustibililor, cea chimică și cea textilă, dar și de combustibili nefosili", a declarat eurodeputatul Daniel Buda.

Europarlamentarul clujean, membru al PPE, spune că, pe lângă concentrarea terenurilor, o altă amenințare la adresa agricultorilor vine din utilizarea terenurilor în alte scopuri decât cel agricol, cum ar fi impermeabilizarea solului, urbanizarea, turismul și proiectele de infrastructură. În plus, multe domenii politice și subvenții ale UE sprijină eforturile de extindere ale exploatațiilor agricole sau atrag investitori din afara sectorului agricol. Plățile directe legate de suprafață, de exemplu, au drept rezultat acordarea de plăți disproporționat de mari exploatațiilor mari.

"Amploarea și viteza concentrării terenurilor sunt alarmante, în special în țări precum România, Ungaria și Bulgaria. Însă chiar și în Germania, Italia și Spania aceste probleme nu sunt necunoscute. Multe state membre au recunoscut problema și încearcă să contracareze această tendință prin legislație. Însă deseori apar conflicte cu una dintre cele patru libertăți fundamentale europene: libera circulație a capitalului. Această libertate fundamentală, care se aplică în întreaga UE și include o interdicție a discriminării cetățenilor din alte țări ale UE, întâmpină rezistență în contextul vânzării de terenuri agricole", este de părere Daniel Buda.

Eurodeputatul afirmă că în primul rând concentrarea terenurilor afectează agricultorii și lucrătorii agricoli, dar la o privire mai atentă devin evidente efectele asupra societății în ansamblul său.

"Proprietatea este condiția ideală pentru gestionarea responsabilă a solului și pentru o exploatare sustenabilă a terenurilor. Aceasta promovează atașamentul și este un factor care încurajează oamenii să rămână în regiunile rurale. O dispersie largă a proprietății este un principiu fundamental esențial al economiei sociale de piață și reprezintă o condiție prealabilă importantă pentru coeziunea socială în cadrul unei economii. Terenurile utilizate în scopuri agricole nu sunt doar baza de neînlocuit pentru producția de alimente și furaje de înaltă calitate, ci ele au și o semnificație deosebită pentru gestionarea resurselor de apă, pentru biodiversitate și fertilitatea solului, deja afectate de schimbările climatice și eroziunea solului. Concentrarea terenurilor agricole în UE are diverse efecte asupra societății și asupra agricultorilor activi. Viabilitatea sectorului agricol în viitor depinde în mod special de accesul tinerilor la terenuri agricole. Disponibilitatea acestora de a inova și de a investi este decisivă pentru viitorul regiunilor rurale. Doar în acest fel se poate pune capăt îmbătrânirii în sectorul agricol și asigura preluarea exploatațiilor și realizarea obiectivului unei agriculturi multifuncționale cu exploatații familiale și cooperative gestionate de proprietari", a mai declarat europarlamentarul clujean.

Daniel Buda spune că după adoptarea raportului, fenomenul de concentrare a terenurilor la nivel european va fi mult mai monitorizat şi controlat astfel încât identificarea şi garantarea terenurilor agricole să devină o realitate iar fermierii să fie beneficiarii exclusivi ai ajutoarelor financiare.

 

 

 

Comenteaza