Rareș Bogdan, mesaj cu ocazia Zilei Europei: ”Împreună” este o poveste despre dorința unității

Rareș Bogdan, mesaj cu ocazia Zilei Europei: ”Împreună” este o poveste despre dorința unității

”Împreună” nu este un cuvânt, ci o poveste despre dorința unității, mai puternică decât tranșeele, despre oamenii care  au înlocuit conflictul cu căutarea de soluții și au devenit, astfel, puternici, a transmis europarlamentarul Rareș Bogdan, liderul delegației eurodeputaților români din Grupul PPE, într-un mesaj pe Facebook cu ocazia Zilei Europei.

”Nu există sub soare un loc mai frumos decât Europa! Știu, unii o acuză că este îmbătrânită, rigidă ca un colos antic, prea tradiționalistă, dificilă, prea cu nasul pe sus!

Poza noua 07.08.2018

Așa și este! Este o bătrânică, o bunica care zâmbește, căci i-a dăruit omenirii pe anticii greci. Ce-ar fi fost istoria gândirii fără Aristotel? Dar fără Platon, Aristocrate și Plinius cel Batran? Râde de-a dreptul, căci i-a dăruit și dreptul roman, baza gândirii juridice”, a mai spus eurodeputatul român.

Acesta a descris Uniunea Europeană ca fiind ”atașată de tradiții, credincioasă, căci așa a rămas puternică; este dificilă, căci nu renunță la principiile sale, nu o lasă educația; este cu nasul pe sus, deoarece aici a avut loc Renașterea, momentul în care frumusețea a învins grotescul și s-au înființat universități ce împlinesc peste câteva zeci de ani un mileniu.”.

”Europa este casa noastră. A trecut prin experiențe cumplite, dar a și fost adesea bucuroasă, ca un bebeluș când privește chipul mamei. Și toate trebuiau să poarte un nume, vorba unui poet. Așa s-a născut o idee generoasă, căci Europa trebuia să renască într-o zodie a păcii. Mi-ar fi plăcut să fiu un porumbel și să am capacitatea de a pricepe discuțiile private dintre Winston Churchill și Robert Schuman. N-am fost, dar ce a urmat s-a văzut. Ceea ce a rămas în istorie drept <<Declarația Schuman>> conține unul dintre citatele mele preferate: <<Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto>>”, a mai menționat Rareș Bogdan.

”Dacă alte civilizații au printre cărțile de căpătâi <<Arta Războiului>>, noi, europenii, considerăm PACEA borna la care am promis că ne vom întoarce mereu. Iar noi, românii, care aniversăm pe 9 mai și Proclamarea Independenței (1877), suntem cei mai pașnici oameni de pe acest pământ, cei mai calzi și mai mândri că suntem europeni”, a afirmat eurodeputatul român.

În încheiere acesta a transmis Uniunii Europene să fie ”puternică și solidară, să nu uiți niciodată că împreună putem învinge orice! Până și nemernicia asta de coronavirus. La mulți ani, dragi români, voi sunteți motivul pentru care țara naostră este cea mai frumoasă”.

Pe 9 mai, în fiecare an, România celebrează Ziua Europei, zi dedicată păcii și unității europene. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Comenteaza