Rareş Bogdan, picătura care va rupe USL?

Rareş Bogdan, picătura care va rupe USL?
Fostul director al ZIUA de CLUJ a căzut victimă războiului total din interiorul USL. Boicotul PSD în parlament l-a făcut „negru de supărare" pe Antonescu.

Ceea ce până ieri circula ca un zvon, că în ciuda susţinerii de faţadă social-democraţii vor sabota numirea jurnalistului clujean Rareş Bogdan la conducerea TVR, s-a adeverit. După ce i-au dat votul în comisia de cultură, social-democraţii au părăsit plenul, iar cele 174 de voturi primite de Bogdan au fost inutile, deoarece nu s-a întrunit cvorumul de şedinţă.

Rareş Bogdan a admis că a fost victima războiului dintre PSD şi PNL a precizat că, deşi votul asupra numirii sale ar putea fi reluat în şedinţa din 30 decembrie, a precizat că nu mai este interesat să preia conducerea TVR. El a declarat, însă, că s-a documentat la modul cel mai serios în privinţa situaţiei televiziunii naţionale, unde spune că a descoperit veritabile jafuri din bugetul TVR. „Am stat azi-noapte până la 5 dimineaţa şi am studiat documentele. A fost jaf, de exemplu în vară s-au închiriat de la televiziunea lui Radu Mazăre camere video şi car de reportaj pentru 280.000 euro şi s-au detaşat 124 oameni la Mamaia. (...) A fost jaf, vorbim de un buget de 200 de milioane de euro. Am studiat documentele şi am văzut şi ce a făcut Alexandru Lăzescu, Rodica Culcer, Valentin Nicolau şi Alexandru Sassu, copii după toate actele sunt la mine", a declarat Bogdan, pentru Realitatea TV Cluj. El a mai precizat că nu-şi doreşte ca ruptura USL să pornească de la Rareş Bogdan.

"Sunt dezamăgit de Alin Tişe şi Aurelia Cristea, care au gândit strict prin prisma votului grupurilor şi mai puţin prin prisma faptului că un clujean ajungea să conducă cea mai importantă instituţie media din românia", a reproşat Rareş Bogdan. Acesta a fost singurul candidat audiat pentru funcţia de director general interimar al SRTV. El a fost propus pentru această funcţie de PNL.

Senatorul PNL Marius Nicoară spune că nu înţelege ce s-a întâmplat, dar admite că modul în care s-a comportat PSD ieri a zdruncinat serios structura de rezistenţă a USL. „Nu ştiu ce s-a întâmplat, nimeni nu ştie ce s-a întâmplat. Seara trecută, Sorin Roşca Stănescu spunea că PSD îl va sabota pe Rareş. Chiar nu înţeleg ce s-a întâmplat. Dacă aveau ceva de spus împotriva lui Rareş Bogdan, trebuiau să o spună, dar a fost agreat de toată lumea, chiar nu înţeleg ce s-a întâmplat. Nu ştiu dacă aceasta a fost picătura care va rupe USL, dar a fost o picătură care contează destul de mult", a comentat Nicoară.

Deputatul social-democrat Cornel Itu spune că a participat la vot, dar n-are o explicaţie pentru absenţa colegilor săi de partid. „Eu am fost prezent şi am votat pentru un om echilibrat, un om care ne reprezintă pe noi, clujenii. Nu ştiu de ce au plecat colegii mei, poate a fost o grabă, poate nu s-a explicat suficient de bine după comisie, dar sunt convins că în 30 decembrie decizia va trece", a spus Itu.

În schimb, colega sa de partid, deputatul Aurelia Cristea a lipsit, dar spune că n-a fost vorba de un boicot. „Am avut o întâlnire stabilită la guvern pentru cazul poliţistului din Cluj, aşa că am plecat din parlament la ora 15:00, când nici măcar nu era reunit plenul, aşa că nu ştiu dacă s-a luat vreo decizie la noi la grup. În nici un caz n-a fost vorba să nu-l susţin pe Rareş, l-aş fi susţinut pentru orice", a declarat Cristea.

Senatorul PDL Alin Tişe recunoaşte, însă, că a boicotat votul. „PDL a decis să nu participe la vot pentru că în comisie s-a stabilit că mandatul interimar va fi de două luni şi proiectul de hotărâre care a venit în plen a fost pentru interimat de şase luni. Dar absenţa noastră a fost irelevantă, în condiţiile în care ei au o majoritate de 86%. Ce s-a întâmplat a fost o trădare a PSD. Practic, i-au păcălit pe liberali, i-au făcut să-l voteze pe Toni Greblă la Curtea Constituţională, iar, când să le întoarcă serviciul şi să-l voteze şi ei pe Rareş Bogdan, au dat bir cu fugiţii. Rareş a fost victima războiului din USL, PSD a vrut să-i dea o lecţie lui Crin Antonescu, să-i demonstreze că liberalii nu pot impune nimic şi pe nimeni, decât dacă PSD spune Da", a afirmat Tişe.

Nici reprezentanţii UDMR n-au fost în sală, la vot. „UDMR n-a participat la vot pentru că noi nu vrem un interimat la conducerea TVR, vrem un consiliu de administraţie cu puteri depline", a explicat, concis, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate Andras Levente.

Planurile clujeanului pentru redresarea TVR

Comisiile de cultură ale Parlamentului au acordat ieri aviz favorabil jurnalistului Rareş Bogdan, în urma audierii acestuia, pentru funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune.

Rareş Bogdan a precizat în faţa comisiilor de cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor că printre priorităţile sale la televiziunea publică se numără TVR Internaţional, programele educative, culturale şi sportive.

El a precizat că jumătate din salariul său ca director general al TVR îl va dona ca burse unor studenţi la jurnalism.  "Cred că TVR poate deveni un BBC românesc, vreau să fac cultură, educaţie şi mult sport", a afirmat Rareş Bogdan.  El a adăugat că este jurnalist şi manager deopotrivă, pentru că are un ziar de nouă ani, ZIUA de CLUJ, precum şi un portal regional de ştiri.  "Am crescut, la fel ca mulţi dintre dvs, cu televiziunea publică. Eu acolo am văzut meciurile de fotbal şi m-a durut atunci când am văzut că meciurile echipei naţionale nu mai erau difuzate acolo. Am crescut cu "Pastilele" lui Paul Everac, cu "Memorialul durerii", al doamnei Lucia Hossu Longin", a afirmat Bogdan.

Jurnalistul consideră că televiziunea publică se poate revigora economic din publicitate, nefiind un susţinător "al indexării taxei tv" şi şi-a exprimat speranţa ca TVR Cultural să fie reînfiinţat.
"Vreau să cred că nimeni nu va fugi de dezbateri. (...) Zona de talkshow şi de valorizare a oamenilor existenţi în TVR, dar şi de atragere a altora trebuie puţin amplificată. Sunt un om curajos şi ştiţi asta, sunt un om incomod, dar sunt un om normal, care crede foarte mult în România. Eu cred că televiziunea naţională mă poate ajuta să fac ceva pentru ţara mea. (...) Dacă misiunea mea acolo nu duce la o creştere a impactului cultural şi educativ al televiziunii naţionale nu văd niciun fel de problemă să mă retrag", a adăugat Bogdan.

Preşedintele Comisiei de cultură a Senatului, Georgică Severin, i-a a tras atenţia lui Rareş Bogdan că, în calitate de director general interimar, "are o serie de limitări ca funcţie".  "Nu aveţi nicio treabă cu politica editorială, trebuie stabilită de consiliul de redacţie. Din nefericire, piaţa de publicitate ocoleşte TVR şi mă îndoiesc că veţi reuşi să o aduceţi... Pe mine mă interesează să se poată asigura o funcţionare corespunzătoare a televiziunii publice", a afirmat Georgică Severin.

Raportul de activitate şi contul de execuţie bugetară pe 2012 ale SRTV au fost respinse săptămâna trecută de plenul reunit al celor două Camere parlamentare. "Raportul de activitate al SRTV şi contul de execuţie pe 2012 au fost respinse cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi. Pe cale de consecinţă, a fost demis Consiliul de administraţie al SRTV", anunţa preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în plen.

Etichete
Comenteaza