Război total pe partea dreaptă a politicii mioritice

Război total pe partea dreaptă a politicii mioritice
În prag de europarlamentare, unitatea dreptei pare mai îndepărtată ca oricând. Deşi Băsescu le-ar vrea aliate, PDL, PMP şi PFC au scos pistoalele pe masă.

La mitingul de la Cluj, Vasile Blaga retezat orice speranţă de colaborare cu noul partid prezidenţial, spunând că el nu stă la masă cu trădătorii.

Proaspăt migrată la Partidul Mişcarea Populară (PMP), fata cea mică a preşedintelui, Elena Băsescu, a cerut susţinătorilor ei nu cumva să voteze PDL la alegerile europene. Drept urmare, Blaga mai subliniat o dată că o colaborare cu PMP e aproape imposibilă. La rândul său, liderul Partidului Forţa Civică (PFC), Mihai Răzvan Ungureanu (MRU), destul de bine plasat în sondajele privind intenţia de vot la prezidenţiale, s-a plâns că ceilalţi vor să-i absoarbă partidul.

Nu doar că toate partidele de dreapta (incluzând PNL, PNŢCD şi, mai nou, Partidul Noua Republică) vor merge pe propriile picioare în alegerile europarlamentare, dar declaraţiile mai mult decât belicoase dintre cele trei partide care odată evoluau pe aceeaşi scenă în apărarea lui Traian Băsescu la referendumul de demitere din 2012, lasă puţine speranţe unei posibile unificări a dreptei sau măcar a susţinerii unui candidat comun în alegerile prezidenţiale.

Vicepreşedintele PDL, senatorul Alin Tişe, spune că nu e interesat de declaraţiile unuia sau altuia.

„Eu cred că PDL şi candidatul său, Cătălin Predoiu, vor fi centrul în jurul căruia se va face unificarea dreptei. Sunt convins că PDL va scoate un rezultat foarte bun la alegerile europene, pentru că e important să rămânem un partid puternic. Nu mă interesează ce spune unul sau altul, mă interesează ca PDL să fie un partid puternic, deoarece, cu cât vom fi mai puternici, cu atât celelalte partide vor dori să se strângă în jurul nostru, în jurul unui partid puternic", a comentat Tişe.

Preşedintele interimar al PMP Cluj, deputatul Adrian Gurzău, susţine că, dimpotrivă, noul partid prezidenţial va fi pilonul unificării dreptei şi pare să nu-l mai privească pe cel cunoscut drept MRU, ca pe candidatul dreptei unite, aşa cum se angajau liderii PMP, la Cluj, la finele anului trecut.

„Cât priveşte susţinerea pe care ar avea-o MRU în sondaje, cred că după alegerile europarlamentare se va vedea şi forţa sa electorală, că e primul pe lista partidului său. Să vedem câte mandate va obţine. Legat de declaraţiile lui Vasile Blaga, mă întreb cine a spus că, după 25 mai, va avea vreo discuţie cu Blaga? El este cel care spune organizaţiilor din ţară că, după alegerile europene va avea o discuţie cu PNL pentru absorbţia PDL în PNL şi că, în funcţie de rezultatul la europarlamentare, pDL va avera o poziţie mai puternică sau mai slabă. Unificarea dreptei se va face, garantul acestui proiect e Traian Băsescu, iar pilonul central va fi PMP", a afirmat Gurzău.

În schimb, liderul interimar al PFC Cluj, Gabriela Rădoiu-Leş, trage speranţă că, după alegerile europene minţile actualmente înfierbântate, se vor mai răcori.

„Unitatea dreptei e singura variantă. Poate acum minţile sunt mai înfierbântate de campania pentru europarlamentare. Poate, după alegeri, ne vom trata cu mai mult respect unii pe alţii, poate vom lăsa toţi nasul jos puţin, pentru că scopul nostru trebuie să fie altul, nu să ne luptăm între noi, altfel ne vom merita soarta", a declarat Rădoiu-Leş.

 

Comenteaza