Reacţia politicienilor clujeni la platforma lui Cioloş. PNL: Gândim la fel / PSD: Nimic spectaculos

Reacţia politicienilor clujeni la platforma lui Cioloş. PNL: Gândim la fel / PSD: Nimic spectaculos
Iată cum au reacţionat politicienii clujeni, după ce premierul Dacian Cioloş a lansat Platforma România 100, care conţine 10 principii ale unei guvernări pentru cetăţeni şi un set de proiecte naţionale care ar trebui continuate sau începute de către viitorul executiv.

Până la ora redactării acestui articol, semnaseră pentru susţinerea platformei peste 33.000 de oameni, iar postarea de pe pagina de Facebook a premierului avusese peste 12.200 de distribuiri.

Cele 10 principii enunţate sunt: „Susțin o Românie fără corupție; Susțin o Românie cu o clasă politică responsabilă; Susțin o Românie guvernată cu bun simț; Susțin o Românie în care fiecare muncește și este plătit cinstit; Susțin o Românie fără sărăcie; Susțin o Românie cu o economie competitivă; Susțin o Românie cu adevărat educată; Susțin o Românie sănătoasă; Susțin o Românie care contează în Uniunea Europeană și în NATO; Susțin o Românie a tuturor românilor".

Chestionaţi de ZIUA de CLUJ, liderii politici clujeni au reacţionat diferit după lansarea in spaţiul public a Platformei România 100 a premierului. Ceea ce a prezentat primul ministru se regăseşte în proprorţie covârşitoare şi în programele partidului lor, susţin liberalii.

„Această platformă este identică în proporţie de 90% cu cea a PNL. Sunt foarte multe chestiuni pe care şi noi le-am gândit la fel", spune senatorul Marius Nicoară.

Preşedintele PNL Cluj, Daniel Buda, este de părere că „această platformă conţine un set de principii mai mult decât apropiate de valorile liberale şi de valorile pe care orice societate democratică şi sănătoasă ar trebui să le aibă, astfel încât nu este nici o problemă de compatibilizare între PNL şi această platformă."

Preşedintele interimar al PSD Cluj, Horia Nasra, a criticat documentul lansat. „Sunt nişte idei; orice român putea să le propună, nu se regăseşte nimic spectaculos sau tehnic în ideile respective. Pe de altă parte, domnul Cioloş vorbeşte de expertiză şi de proiecte, însă până acum concret, economic, nu a oferit nimic României, chiar dacă este de aproape un an premier", a fost de părere tânărul şef al social-democraţilor clujeni.

Cioloş: "România riscă să fie condusă de oameni politici cercetaţi penal"

Premierul s-a referit în platforma lansată şi la nevoia de schimbare profundă a politicienilor români. „După alegerile din 11 decembrie 2016, România riscă să aibă în prima linie, să fie condusă de oameni politici cercetați penal, cu condamnări penale, care nu mai pot reprezenta viitorul. La 100 de ani de la Marea Unire, România merită o clasă politică cinstită, care să devină un model de etică și onestitate, nu de populism și demagogie", a afirmat primul-ministru.

La acest capitol, reprezentanţii principalelor partide clujene susţin că reforma clasei politice este o realitate în formaţiunile lor. Liderii liberali Daniel Buda şi Marius Nicoară dau, în sprijinul acestei idei, exemplul fostului copreşedinte al PNL, Vasile Blaga, care s-a retras din funcţie după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a demarat o anchetă împotriva sa.

„Veţi vedea şi listele; sunt foarte mulţi oameni noi, femei, tineri", afirmă Nicoară. Daniel Buda precizează că partidul va aplica cu stricteţe criteriile de integritate pentru candidaţi. „PNL are un cod de integritate foarte bine ancorat în nevoia de reformare a clasei politice, îl va aplica fără niciun fel de discuţie. PNL face ceea ce trebuie în privinţa reformării clasei politice", declară Buda.

Nasra este deranjat de faptul că premierul critică partidele. „Eu aş vrea ca premierul, înainte să judece partidele şi să emită consideraţii referitoare la partide, să ne prezinte măreţele proiecte realizate, adică zero, şi intelighenţia din umbră care a realizat aceste zero proiecte pentru români în un an de zile", crede Nasra.

El spune că PSD vine cu foarte mulţi oameni noi pe listele de candidaţi şi dă exemplul Clujului, unde pe locuri eligibile au fost plasaţi candidaţi tineri.

Titlul platformei lansate de premier este motivat de faptul că, în 2018, România va celebra centenarul Marii Uniri. "100 de ani au însemnat cicluri dramatice, de la totalitarism către democraţie, de la războaie şi crize profunde la integrarea în NATO şi în Uniunea Europeană.

Dacă vrem ca România să crească, avem nevoie de o reformă profundă a statului. Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, să ni le asumăm dincolo de angajamente politice şi de cicluri electorale", afirmă Cioloş.

Comenteaza