Recunoașterea internațională a Clujului! Eurodeputat polonez: „Mi se pare incredibil că faceți metrou”

Recunoașterea internațională a Clujului! Eurodeputat polonez: „Mi se pare incredibil că faceți metrou”

O delegaţie de şapte europarlamentari din Comisia pentru dezvoltare regională, condusă de Younous Omarjee (Grupul Stângii din Parlamentul European), a vizitat, miercuri, o serie de obiective de infrastructură şi mediu finanţate cu fonduri europene din judeţul Cluj.

ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu unul dintre eurodeputați, polonezul Krzysztof Hetman (PPE), care a vorbit despre impresiile sale la primul contact cu Clujul și despre concluziile vizitei demnitarilor europeni.

Este pentru prima dată când vin la Cluj. Sunt absolut impresionat de tot ceea ce este aici deoarece văd un număr foarte mare de proiecte pe fonduri europene. Vorbim de proiecte care acoperă domenii extrem de diverse. Am vizitat câteva locuri unde am văzut proiecte menite să îmbunătățească nivelul de trai al cetățenilor. Am fost pe malurile Someșului, unde râul s-a transformat într-un loc mult mai atrăgător pentru oameni.

De asemenea, am vizitat Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative – CREIC. Am văzut acolo ce tehnologii fantastice sunt în pregătire. Chiar am rămas impresionat. Personalul de acolo este remarcabil. Nu am îndoială că acolo se poate coagula un centru de excelență care să concureze de la egal la egal cu celelalte centre din Uniunea Europeană”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Krzysztof Hetman.

„Am rămas cu gura căscată când am aflat că va fi construit metrou la Cluj”

„Legat de proiectul metroului, vreau să vă spun că am rămas cu gura căscată când am aflat că va fi construit la Cluj. Am fost foarte plăcut surprins. Nu-mi rămâne decât să felicit autoritățile locale pentru că au decis să facă o asemenea investiție monumentală. Până acum, metroul era asociat doar cu orașele capitale de țară.

Să propui un astfel de proiect la Cluj mi se pare incredibil. Există un nivel foarte mare de ambiție aici. Acest proiect va duce la atingerea unui nou nivel de dezvoltare. Totodată, va însemna foarte mult și ca imagine. Clujul deja ocupă un punct important pe harta orașelor europene, iar asta îl va face și mai cunoscut”, a mai afirmat europarlamentarul din Polonia.

Aderarea României la spațiul Schengen, "cât mai curând"

Eurodeputatul polonez este de părere că România merită să fie membră a spațiului Schengen, deoarece toți cetățenii Uniunii Europene trebuie să beneficieze de drepturi egale.

„Sper că România va intra cât mai curând Schengen. Atât România, cât și Bulgaria merită să fie membre a spațiului Schengen. Nu putem trata aceste două țări ca niște țări de mâna a doua. Trebuie ca toți cetățenii europeni să beneficieze de aceleași drepturi. Nu este nicio îndoială aici. Ca polonez, spun că aceste țări merită pe deplin acest lucru și susțin ca asta să se întâmple cât mai repede”, a conchis Krzysztof Hetman.

Remintim că în perioada 15-17 mai 2023, nu mai puțin de șapte deputați din cadrul Comisiei pentru dezvoltare regională a PE (Comisia REGI) s-au aflat în regiunile de nord-vest și centru ale României (Alba și Cluj - n.red.) pentru a vizita proiectele de infrastructură și mediu sprijinite din resursele politicii de coeziune. Discuțiile au inclus și problemele legate de programare și absorbția fondurilor.

În contextul crizei combinate de energie și inflație, precum și al impactului considerabil pe care războiul din Ucraina îl are asupra regiunilor din România, deputații europeni au analizat situația din teren și au discutat provocările actuale și nevoile viitoare cu reprezentanții locali și regionali, precum și cu beneficiarii fondurilor.

Membrii delegaţiei:

- Younous OMARJEE (Grupul Stângii din Parlamentul European - GUE/NGL, FR), șeful delegației;

- Daniel BUDA (PPE, România)

- Corina CREȚU (S&D, România)

- Mircea-Gheorghe HAVA (PPE, România)

- Krzysztof HETMAN (PPE, Polonia)

- Dan MOTREANU (PPE, România)

- Andrey NOVAKOV (PPE, Bulgaria)

Comenteaza