Reducerea funcţionarilor, epurare politică sau începutul descentralizării

Reducerea funcţionarilor, epurare politică sau începutul descentralizării
Alin Tişe spune că lăsarea deciziei concedierilor la mâna directorilor va duce la abuzuri. În replică, Mircea Jorj afirmă, însă, că acesta e primul pas spre descentralizare.

Vicepreşedintele PDL, senatorul Alin Tişe califică OUG 77/2013 privind reducerea numărului funcţionarilor din aparatul central drept epurare politică. În replică, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), preşedintele PSD Cluj-Napoca Mircea Jorj, spune că toate disponibilizările se vor face pe bază de teste şi defineşte controversata ordonanţă drept primul pas real spre descentralizare.

„Ordonanţa 77 dă drumul la epurarea politică, pe principiul «pleacă şomer un profesionist şi vine în loc un USL-ist». E un abuz fără precedent să faci disponibilizări fără să stabileşti criterii obiective pe baza cărora vor fi concediaţi oamenii. Să laşi decizia concedierilor la bun plac al directorilor de deconcentrate, numiţi politic în funcţii, dă drumul epurării politice. Directorul de deconcentrate n-are în fişa postului stabilirea criteriilor pe baza cărora să dea oamenii afară. USL vrea să dea afară funcţionarii care sunt membri PDL. Vă reamintesc că guvernul condus de Emil Boc a ales să taie 25% din salarii, dar să nu dea oamenii afară, iar, atunci când a făcut-o, a stabilit criterii obiective şi transparente pe baza cărora să fie făcute disponibilizările, nu le-a lăsat în pixul directorilor de deconcentrate. Deja, într-o primă fază, au fost epurate 3.000 de familii şi s-a anunţat că în septembrie-octombrie va mai urma o reducere cu 4%, deci în a doua fază vor fi epurate alte 3.000 de familii", a comentat Tişe. El a cerut Avocatului Poporului să „se trezească din somnul prelung" şi să atace OUG 77 la Curtea Constituţională. „Dacă Avocatul Poporului nu o va face, în toamnă, când va ajunge în parlament legea de aprobare a ordonanţei, o va ataca PDL la Curte, dar atunci va fi prea târziu pentru cele 3.000 de familii epurate deja de USL", a adăugat Tişe.

Vicepreşedintele ANFP, Mircea Jorj, spune că Tişe vorbeşte în necunoştinţă de cauză, iar concedierile vor fi făcute pe baza unor teste profesionale. „Domnul Tişe nu ştie ce vorbeşte, nici măcar n-a citit textul ordonanţei. Pot înţelege că un om care nu citeşte vorbeşte fără să cunoască realitatea, dar pentru un parlamentar, fost şef de administraţie locală şi cu pregătire juridică, e mai greu de înţeles. Trebuia să studieze nota de fundamentare făcută de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ministerul Finanţelor Publice şi ar fi aflat că nu e vorba de 6.000 de oameni, ci numai de 2.800 din administraţia centrală, adică din ministere, autorităţi centrale şi agenţii guvernamentale, aici intrând şi instituţiile deconcentrate, excepţie făcând Ministerul Apărării Naţionale, spitalele, învăţământul şi asistenţa socială, unde nu se vor face reduceri de personal. În contrapondere, se vor înfiinţa aproximativ 1.600 de noi posturi în administraţia publică locală, adică primării şi consilii judeţene şi va începe transferul de prerogative de la nivel guvernamental la nivel local. Criteriile pe baza cărora se vor face disponibilizările şi le va stabili fiecare ordonator de credite, la nivel de ministere şi instituţii, pentru că fiecare ştie cel mai bine unde are excedent de personal. Vom trece decizia la autorităţile locale, practic acesta este primul pas spre descentralizare şi apoi regionalizare", a explicat Jorj.

El a respins acuzaţia că vor avea loc epurări politice. „Ei vorbesc, care au tăiat sute de mii de posturi, au inventat acea regulă 7 la 1, care a nenorocit administraţiile publice locale? Să-şi amintească domnul Tişe, când conducea consiliul judeţean şi colegi de-ai dânsului de partid dădeau afară pe oricine, numai de la PDL nu. Primăria Cluj-Napoca e plină de oameni cu carnet de partid portocaliu. Domnul Tişe să renunţe la diversiuni, că nu ţin. În 2010-2011, toţi oamenii PSD au fost aruncaţi în stradă. Noi nu vom analiza politic, cum au făcut ei, acolo unde sunt excedente de personal se vor da teste profesionale şi doar pe baza acestora se vor face disponibilizări", a explicat Jorj.

Împănarea Primăriei lui Emil Boc cu PDL-işti a fost folosită ca replică şi de vicepreşedintele PNL Cluj-Napoca Ioan Bîldea, care îl califică pe Tişe drept „lup moralist". „Senatorul Alin Tişe ar trebui să se uite în propria ogradă înainte de a vorbi despre criterii transparente şi obiective de angajare în sistemul public. În loc să vorbească despre lucruri pe care nu le stăpâneşte şi pe care nu le poate dovedi, Alin Tişe ar trebui să nu se uite mai departe de instituţia pe care o conduce naşul său, fostul premier PDL-ist Emil Boc. Primarul Clujului a angajat recent doi membri importanţi ai PDL, Marinel Andro la Poliţia Locală şi Alexandru Coroian pentru coordonarea managementului regiilor aflate în subordinea Primăriei Cluj-Napoca. În acest departament care se ocupă de activitatea regiilor, Emil Boc pregătea chiar mai multe locuri «călduţe» pentru colegii de partid, dar a redus numărul acestora după ce consilierii USL au intervenit, considerând nejustificată înfiinţarea acestui nou compartiment. Coroian şi Andro nu sunt singurii membri PDL din Primăria Cluj-Napoca. Este de notorietate că din 2004, sute de membri PDL au fost angajaţi în aparatul administrativ al municipalităţii şi în regiile din subordinet. Ba un nepot, ba o nepoată, ba un fin, ba o rudă mai îndepărtată cu carnet sau relaţii în PDL Cluj şi-au găsit loc în primăria domnului Boc. Când «specialiştii» PDL au sufocat instituţiile publice, domnul Tişe a tăcut mâlc. Acum, că s-a aşezat în fotoliul de senator, domnul Tişe a prins curaj şi, cu mult tupeu, emite judecăţi de valoare despre epurarea politică. PNL Cluj-Napoca îi recomandă domnului senator Alin Tişe ca, înainte de a face acuzaţii de acest gen, să-şi amintească inclusiv de finul dumnealui, Radu Raţiu, pe care l-a numit într-o poziţie foarte importantă în urmă cu aproape doi ani de zile (director SC Cluj Arena SA - n.red.), funcţie din care nu l-a «epurat» nimeni. Constatăm cu regret că ipocrizia este o boală grea şi molipsitoare în PDL Cluj, iar poziţia de senator nu l-a făcut mai înţelept pe Alin Tişe ci dimpotrivă, mai superficial şi guraliv", a comentat Bîldea.

Comenteaza