Regionalizarea a făcut primul pas oficial

Regionalizarea a făcut primul pas oficial
Comisia parlamentară pentru elaborarea propunerilor de revizuire a Constituţiei a aprobat introducerea regiunilor în viitoarea Lege Fundamentală.

Comisia specială pentru revizuirea Constituţiei a aprobat amendamentul privind introducerea regiunii printre unităţile administrativ-teritoriale recunoscute de Legea Fundamentală, păstrând însă şi judeţele. Tocmai această suplimentare a structurilor administrative a făcut ca regionalizarea în varianta gândită de echipa ministrului Liviu Dragnea să nu fie agreată de toată lumea.

„Din punct de vedere al administraţiei există momente în care trebuie făcute schimbri pentru revigorarea activităţii. Regionaluizarea este un proces absolut necesar. Singura condiţie este să fie făcută concomitent cu descentralizarea, cât mai multe competenţe să fie trecute de la Bucureşti la nivelul regiunilor, să nu mai existe un singur centru de decizie, ci fiecare regiune să decidă ce e mai bine pentru comunitatea din acea zonă. Dacă aceste lucruri se vor realiza, cu siguranţă lucrurile vor merge mult mai bine", a declarat preşedintele PSD Cluj Remus Lăpuşan. El s-a declarat, în continuare, un adversar al desfiinţării judeţelor. „Judeţele pot să-şi continue treaba mai departe, fără probleme. Nu sunt de acord cu desfiinţarea judeţelor nici acum, nici în viitor", a afirmat Lăpuşan.
Deşi în vremea când era deputat actualul şef al judeţului Cluj, liberalul Horea Uioreanu, propunea ca regionalizarea să se facă prin comasarea judeţelor, noile structuri urmând a se numi tot judeţe, nu are nimic împotriva consacrării în Constituţie a regiunilor ca suprastructuri administrativ-teritoriale. „A fost, într-adevăr, proiectul meu, de a face regionalizarea prin redesenarea şi reducerea, practic, a numărului judeţelor. Propunerea ne permitea să facem regionalizarea fără să mai fie necesară modificarea Constituţiei pentru asta. Dar, cum în acest moment oricum se face o revizuirea mai amplă a Constituţiei, e absolut în regulă să se opereze şi această modificare şi să se introducă regiunile", a spus Uioreanu. El apreciază că, în timp, se va putea renunţa la judeţe. „Rămân judeţele, nu e nici o problemă, important e să vedem ce atribuţii vor avea regiunile şi ce atribuţii vor avea judeţele. E posibil să se facă o regionalizare în doi paşi, adică în prima fază înfiinţăm regiunile, urmând ca, treptat, să eliminăm judeţele. Dar mai întâi să vedem cum funcţionează", a explicat Uioreanu.

Membru al comisiei pentru revizuirea Constituţiei, senatorul PDL Alin Tişe este un susţinător al instituţionalizării regiunilor ca structuri administrativ-teritoriale, dar este adeptul desfiinţării judeţelor. „A fost şi propunerea noastră (a PDL - n.red.), introducerea regiunilor ca entităţi distincte în Constituţie e absolut în regulă. În privinţa menţinerii judeţelor părerile sunt împărţite: USL doreşte să le păstreze, în vreme ce noi suntem pentru desfiinţarea judeţelor, dar cum noi nu contăm la vot, judeţele vor rămâne. Nu ştiu, însă, cum vor funcţiona, în acest fel, regiunile, cum se vor constitui - ca asociaţii de judeţe, ca uniuni de judeţe? - şi care va fi relaţia juridică dintre judeţele dintr-o regiune şi dintre judeţe şi regiune", a comentat Tişe.

Vicepreşedinte al aceleiaşi comisii, liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, se opune înfiinţării noilor structuri administrativ-teritoriale. „N-am fost de acord şi am propus ca, eventual, înfiinţarea regiunilor să se facă prin referendumuri locale. Înfiinţarea unei noi structuri administrative înseamnă suprabirocratizare", a spus Mate. Lider al grupului UDMR din Camea Deputaţilor, Mate spune că Uniunea propune ca alternativă la regionalizare o descentralizare reală. „Noi am depus deja un proiect de lege a descentralizării. Noi spunem că judeţele trebuie să rămână aşa cum sunt, dar cu competenţe aduse de la ministere la consiliile judeţene, nu considerăm că e nevoie de încă un nivel de birocraţie", a explicat Mate.

 

 

Etichete
Comenteaza