Regionalizarea intră în viteza a cincea

Regionalizarea intră în viteza a cincea
Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea „coace" două scrutinuri în acest an: referendum pentru Constituţie în septembrie şi alegeri regionale (indirecte) până în decembrie.

Vicepremierul Liviu Dragnea spune că, până la finele anului, vom avea regiuni „funcţionale, cu structurile de conducere deja alese". Se pare, însă, că nu vom avea scrutin popular, ci conducerile regiunilor vor fi alese indirect, de către aleşii locali. În schimb, în septembrie, spune Dragnea, vom avea referendum naţional pentru revizuirea Constituţiei.

„Cel târziu în decembrie trebuie să fie funcţionale (regiunile - n.red.) cu structurile de conducere deja alese, consiliile regionale şi preşedinţii sau guvernatori, cum se vor numi. Dorinţa este ca regiunile administrative înfiinţate să devină partenere direct cu Comisia Europeană", a spus Dragnea, citat de pesurse.ro. Ca etapă intermediară obligatorie, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a „programat" revizuirea Constituţiei, pentru a introduce în Legea Fundamentală regiunea, ca unitate administrativ-teritorială. „Preconizăm referendumul pentru modificarea Constituţiei undeva în luna septembrie, probabil că imediat după aceea vom veni cu tot pachetul de legi pe care-l elaborăm până atunci şi pregătim şi cadrul instituţional necesar", a afirmat Dragnea.

El a adăugat că apariţia noilor structuri regionale nu va presupune cheltuieli suplimentare, ba chiar va genera economii. „Vor pleca competenţe de la nivelul guvernului către regiuni, în special competenţe de dezvoltare regională. De asemenea, procesul de descentralizare a competenţelor de la nivel ministerial către regiuni şi judeţe va determina o subţiere a personalului la structurile deconcentrate din judeţe şi, automat, şi la ministere personalul se va diminua", a explicat Dragnea. Mai mult, el a precizat că pe post de aparate de lucru proprii al viitoarelor consilii regionale, vor funcţiona actualele Agenţii de Dezvoltare Regionale. „Vom păstra şi pentru regiuni normative de personal şi standarde de cost pentru cheltuieli de funcţionare. Tot procesul nu va genera cheltuieli publice, dimpotrivă", a adăugat Dragnea. Menţionăm că, la nivelul guvernului s-a convenit deja ca viitoarele regiune să fie desenate pe conturul actualelor regiuni de dezvoltare, cu păstrarea judeţelor.

Coleg de partid cu Dragnea, preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan califică drept perfect fezabil calendarul propus de vicepremier. „Mi se pare foarte fezabil şi cred că aceste lucruri trebuie făcute în 2013. Există majoritate suficientă, există voinţă politică, nu există nici un impediment, acum trebuie modificată Constituţia şi făcută regionalizarea, să nu lăsăm iar pe mai târziu", a comentat Lăpuşan. El spune că alegerea structurilor de conducere ale regiunilor ar trebui făcută, pentru început, în mod indirect. „Guvernatorii ar trebui numiţi de guvern, iar reprezentanţii în consiliile regionale vor fi desemnaţi la nivelul judeţelor, urmând ca, începând din 2016, când vom avea alegeri locale la termen, aceste funcţii să fie ocupate prin scrutin popular. Nu cred că ne lipseşte încă un rând de alegeri în acest an. Important neste ca, prin statutul regiunilor, acestea să fie structuri puternice cu competenţe reale", a apreciat Lăpuşan.

În schimb, şeful liberalilor clujeni, senatorul Marius Nicoară nu agreează viteza impusă de Dragnea. „Cred că regionalizarea e un pic băgată direct în viteza a cincea. Acesta e un subiect delicat, care nu e suficient să fie făcut de un grup de lucru, obligatoriu trebuie discutat cu toţi cei implicaţi: partide, societate civilă, instituţii administrative, instituţii deconcentrate, prefecturi. Regionalizarea e un subiect important, foarte necesar, dar care nu trebuie grăbit chiar în felul acesta", a declarat Nicoară.

Fostul şef al judeţului, senatorul PDL Alin Tişe contestă, în schimb, modul în care regiunile vor fi decupate. „Într-adevăr, regionalizarea trebuie făcută anul acesta - iar Constituţia poate fi modificată fără probleme pentru că toate partidele o doresc - dar nu pe cele opt regiuni de dezvoltare, care n-au nici o logică. Trebuie aduse laolaltă judeţe care au legături istorice, economice, tradiţii comune şi, treptat, trebuie desfiinţate judeţele, ca să nu introducem doar o structură administrativă suplimentară", a spus Tişe.

Dar nemulţumirea sa majoră se leagă de alegerea indirectă a structurilor de conducere. „Vor să-i aleagă indirect de aleşii locali, cu preşedinţii de consilii judeţene, care am auzit că vor avea câte zece voturi, păi în felul ăsta conducătorii regiunilor vor fi simpli executanţi la mâna judeţelor, a primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene. Nu se dau puteri veritabile regiunii, guvernatorul va fi un fel de Coşier (Claudiu Coşier, directorul ADRNV - n.red.) ales de baronii locali şi la mâna baronilor locali. În felul ăsta, regionalizarea va fi făcută doar ca să fie bifată, fără vreun efect în viaţa oamenilor. Rolul regionalizării este aducerea deciziei mai aproape de cetăţean şi atragerea de fonduri europene, dar pentru asta conducerile regiunilor trebuie să aibă putere reală, să fie alese de cetăţeni, nu de baronii locali. USL aruncă doar praf în ochii Europei şi creează o suprastructură fără putere. Ce atribuţii de dezvoltare regională vor lua de la guvern, care n-are asemenea atribuţii, pentru că acum nu există regiuni? Ce atribuţii vor avea regiunile, dacă nu iau nimic de la judeţe şi primării? Ce decizii vor lua dacă două consilii judeţene nu se vor înţelege între ele? Vor fi nişte structuri ineficiente cu puteri mai mici decât judeţele. USL se teme deja de votul popular şi atunci merge pe această formulă a alegerilor indirecte, ca să păstreze controlul total asupra regiunilor. Dacă ar fi avut mai puţini aleşi locali, cu siguranţă n-ar fi mers pe această formulă", a declarat Tişe.

Liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, nu dă, însă, nici o şansă calendarului dorit de Dragnea. „Nu cred că se poate rezolva totul până la sfârşitul anului. Pe de o parte, modificarea unei Constituţii e o procedură mai lungă, nu se poate face în şase luni, iar, în privinţa regionalizării, nu ştiu dacă e bună graba asta. Mai repede de anul viitor nu cred că se poate face regionalizarea", a comentat Mate.

 

 

Comenteaza