Regionalizarea lui Dragnea a ajuns la sertar; ce alternativă are Ponta VIDEO

Regionalizarea lui Dragnea a ajuns la sertar; ce alternativă are Ponta VIDEO
Victor Ponta a băgat în sertar proiectul regionalizării propus de Liviu Dragnea şi a pus pe masă o nouă variantă, cu zece regiuni în loc de opt. Totodată, premierul a anunţat că regionalizarea va fi o prioritate legislativă pentru PSD şi că ea s-ar putea realiza în această toamnă, adică cu mult înainte de modificarea Constituţiei. Cu acest plan nu sunt de acord, însă, PDL şi UDMR, care spun că, în lipsa unui proiect clar, Ponta se grăbeşte cu regionalizarea.

Democrat-liberalii clujeni îi cer premierului să prezinte un proiect de regionalizare bine pus la punct. "Să ne spună felul în care vor fi alese structurile de conducere aşe acestor regiuni", cere preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda. "Practic nu au venit cu nimic, decât cu un anunţ public că doresc să facă regionalizare".

UDMR nu este de acord cu numărul de 10 regiuni avansat de premier. "Părerea mea e să rămânem la varianta de 10 regiuni", spune senatorul UDMR Laszlo Attila. "Pur şi simplu sunt şocat. În afară de faptul că nu vom uniformiza dimensiunile regiunilor, acest decalaj va mări dimensiunea. Sunt regiuni mai mari sau mai mici. Apar noi structuri unde nu există nici cea mai mică coeziune regională între localnici sau între administraţiile învecinate ale judeţelor".

Regionalizarea va grăbi procesul de descentralizare, spun social-democraţii care sar în apărarea lui Victor Ponta.

"Astfel se doreşte a se transfera din prerogativele ministerelor autorităţilor publice centrale în nivelul consiliilor locale, consiliilor judeţene şi noua entitate, respectiv regiunea. Aşa se va descentraliza mare parte din administraţia publică centrală", explică preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj.

Premierul Victor Ponta a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că proiectul regionalizării va fi una dintre priorităţile PSD în această toamnă.

Reporter: Anca Baciu
Imagine: Rareş Râşnoveanu

 

Comenteaza