Regionalizarea, o nouă dilemă. Câte capitale va avea o regiune?

Regionalizarea, o nouă dilemă. Câte capitale va avea o regiune?
Ca să mulţumească pe toată lumea, premierul Victor Ponta a propus ca o regiune să aibă mai multe capitale: economică, administrativă, politică şi culturală.

Dacă desenul celor opt viitoare regiuni, pe structura actualelor euroregiuni, pare bătut în cuie, în laboratoarele USL a apărut o nouă problemă care a generat deja conflicte: care vor fi capitalele noilor aglomerări de judeţe? Câştig de cauză pare să aibă soluţia propusă de Victor Ponta, cu mai multe capitale într-o regiune, specializate pe domenii de activitate, variantă de compromis, care ar satisface mai multe orgolii locale.

Dacă în regiunea de Nord-Vest, statutul municipiului Cluj-Napoca de capitală regională părea, până acum, de necontestat, în cazul în care propunerea premierului va fi preluată în viitoarea lege a regionalizării, atunci clujenii ar trebui să-şi împartă prerogativele de „suzeranitate" cu celelalte reşedinţe de judeţ din regiune. „Sigur, e şi asta cu mai multe capitale o variantă, dar importantă cu adevărat e capitala administrativă. La nivelul regiunii noastre, Clujul are integrate toate tipurile de capitală şi economică şi culturală şi administrativă şi politică şi medocală şi de care or mai fi", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Adept al unei singure capitale de regiune este şi preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu. „Dacă faci o regiune, normal este să aibă o singură conducere, dar important este cum faci regiunile, pentru că, deocamdată, nu e nimic bătut în cuie, există discuţii şi variante", a spus Ciceu. În privinţa centrului de comandă a viitoarei regiuni de N-V, Ciceu are altă opţiune decât Uioreanu. „Evident că am dori ca la comanda viitoarei regiuni să fie Maramureşul, pentru că oriunde te duci în lume Maramureşul înseamnă ceva", a explicat Ciceu.

Adept al regiunii cu mai multe capitale este, însă, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc. „Cred că nu e o idee rea asta cu mai multe capitale, pentru că întotdeauna discuţiile legate de locul în care să fie sediul instituţiilor regionale au creat conflicte. Amintiţi-vă cum v-aţi bătut dumneavoastră, clujenii, cu cei din Oradea pe Inspectoratul de Stat în Construcţii sau pe Direcţia Vamală. Împărţirea instituţiilor regionale între mai multe judeţe cred că e varianta cea mai bună", a afirmat Marc.

 

Etichete
Comenteaza