Scandalul ouălor contaminate, în dezbatere în Parlamentul European

Scandalul ouălor contaminate, în dezbatere în Parlamentul European
Utilizarea ilegală a substanțelor care conțin fipronil în fermele de găini ouătoare și consecințele asupra lanțului alimentar este în atenţia Parlamentului European şi a Comisiei Europene, a declarat europarlamentarul clujean Daniel Buda.

Joi a avut loc o dezbatere pe această temă în cadrul şedinţei Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. În cadrul dezbaterii a fost prezentă şi reprezentanta Comisiei pentru Sănătate şi Siguranţa Alimentară (DG SANTE) care a vorbit despre incidentul alimentar care a afectat peste 22 de state membre ale UE.

"În data de 20 iulie am fost informaţi, prin sistemul de alertă, în legătură cu o companie care ar fi folosit fipronil. Aceste tratamente ilegale sunt interzise în UE pentru animalele ale căror produse ajung a fi comercializate pe piaţa alimentară. Fermele afectate sunt în Olanda. Aici au fost blocate 281 de ferme. Apoi mai avem Belgia cu 93 de ferme blocate, şi aici mă refer la ferme de găini ouătoare. Avem dovezi că aceste tratamente au fost folosite şi în 2016. Avem de asemenea şi un număr de 7 ferme din Germania şi o fermă din Franţa. Există bănuieli cu privire la ferme din Polonia, Ungaria, România şi Republica Cehă. O anchetă este în desfăşurare în acest moment iar fermele afectate vor fi deblocate doar dacă se demonstrează că ouăle şi carnea sunt conforme pentru consum. Produsele care au fost neconforme au fost retrase de pe piaţa europeană. Situaţia actuală este că ouăle contaminate şi carnea de pui au fost identificate în 22 de state membre iar cele mai multe produse au fost deja retrase de pe piaţă.

Posibilele riscuri pentru sănătate sunt foarte scăzute spre improbabile. La ouăle din Belgia şi Ţările de Jos s-au înregistrat valori peste media superioară ca efect ridicat asupra sănătăţii. Între timp, repet, aceste ouă nu mai sunt pe piaţă. Avem, aşa cum am spus, informaţii că această substanţă a fost folosită din luna septembrie a anului 2016. Ce se întămplă în momentul de față, este o reanalizare a produselor care au fost folosite înainte de incident. Ne așteptăm să se întreprindă acțiuni pentru identificarea altor produse. Există dovezi că s-au făcut tratamente ilegale cu alte substanțe neautorizate. Au fost testate mostre de ouă din Belgia și Țările de Jos, însă nu s-au găsit reziduuri din acele substanțe", a afirmat reprezentanta Comisiei Europene, în cadrul dezbaterii din Parlamentul European.

Eurodeputatul clujean Daniel Buda, membru PPE şi preşedinte al PNL Cluj, a spus în cadrul discuţiilor că deşi Comisia Europeană a acţionat eficient în momentul în care a avut informaţii despre acest caz, totuşi statele membre au comunicat cu întârziere Comisiei problemele cu care se confruntă.

"În răspunsul primit, doamna director m-a asigurat că sănătatea publică nu a fost şi nu va fi periclitată de acest incident alimentar. Doar dacă un individ consumă în fiecare zi aceste ouă, sănătatea acestuia este în pericol. Vorbim aici mai degrabă de înşelăciunea companiilor care au folosit substanţa interzisă. Acesta este aspectul principal din întregul incident. Fipronilul nu este permis în mediile unde se produce hrană. Are alte utilizări permise, spre exemplu în zona câinilor şi a pisicilor. Sistemul de alarmare funcţionează bine însă întrebarea care se impune este dacă cei care introduc informaţii în sistem, adică statele membre, au folosit corect sistemul? Se va analiza această problemă iar Comisia ia in calcul îmbunătăţirea sistemului dacă va fi cazul. Trasabilitatea a funcţionat de asemenea foarte bine în acest incident. Au fost retrase în mod eficient de pe piaţă ouăle şi carnea cu probleme", a mai declarat Daniel Buda.

 

 

Comenteaza