Se mai poate salva USL prin „rotaţia cadrelor"?

Se mai poate salva USL prin „rotaţia cadrelor
Crin Antonescu a vorbit în premieră de posibilitatea candidaturii lui Victor Ponta la preşedinţia şi preluarea conducerii guvernului de către un liberal.

Deşi liderul PNL a dat şanse mici de reuşită unui asemenea scenariu, el ar putea să mai ofere o gură de oxigen USL, domolind nemulţumirea „poporului" PSD-ist, care şi-ar dori candidat propriu la preşedinţie. Politicienii şi analiştii chestionaţi de ZIUA de CLUJ spun, însă, că marile probleme ale USL sunt în cu totul altă parte.

Preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, susţine că numele viitorului prezidenţiabil este una dintre cele mai minore probleme ale USL. „Preşedintele PSD - premier şi preşedintele PNL - la preşedinţie, a fost stabilit prin congrese simultane ale partidelor componente ale USL. Prin urmare tot congresele pot decide o eventuală modificare. Dar situaţia dificilă în care se află acum USL se datorează faptului că există o nemulţumire a colegilor din conducerea PSD faţă de reacţiile din ultima vreme ale lui Crin Antonescu. PSD a dat foarte mult liberalilor. Am adus PNL la guvernare, le-am dat jumătate din ministere, la fel la nivel local, au primit aproape la paritate inclusiv în judeţe în care, până acum, nici măcar nu existau electoral. Comportamentul lui Crin Antonescu din ultima vreme este de neînţeles. Noi facem eforturi să mergem înainte, dar nu ştiu cât vom mai rezista. Dacă atacurile lor vor continua şi liberalii se vor radicaliza, nu se va mai putea continua. Problema nu e numele prezidenţiabilului, asta e o chestiune minimală. Victor Ponta vrea să-şi ducă mandatul de premier până la capăt. Eu cred că Antonescu caută variante pentru că sondajele îi creează emoţii. Luni va fi o zi importantă, pentru că se întâlnesc conducerile partidelor la nivel înalt şi după aceea vom şti mai multe. Personal îmi doresc ca USL să meargă înainte, dar nu în orice condiţii", a comentat Jorj.

Fostul şef la liberalilor clujeni, senatorul Marius Nicoară nu crede că electoratul PSD ar avea vreo problemă în a vota un liberal la preşedinţia ţării. „Cred că electoratul PSD este un electorat disciplinat şi nu se pune problema să nu-l voteze pe Crin Antonescu. Dar ceea ce spune Crin Antonescu este adevărat, se poate întâmpla, deşi şansele sunt reduse", a comentat Nicoară.

Politologul Cristian Pârvulescu nu crede că un asemenea scenariu ar mai putea salva alianţa dintre PSD şi PNL, dar admite că presiunile din interiorul PSD pentru un candidat propriu la alegerile prezidenţiale nu sunt de neglijat. „Problemele USL nu-s legate de prezidenţiale, problemele din USL sunt fisurile din teritoriu, inclusiv de la Cluj, iar orice astfel de manevră n-ar face decât să slăbească poziţia liberalilor în alianţă. Votanţii PSD nu sunt atât de interesaţi să voteze un PSD-ist la prezidenţiale. Problema este a militanţilor şi a baronilor, care se tem că un preşedinte liberal le-ar tăia accesul la resurse, datorită concepţiei că preşedintele controlează serviciile secrete, prin urmare controlează tot. Aceşti baroni nu pot fi liniştiţi şi nu vor fi liniştiţi până nu vor avea nişte certitudini", a apreciat Pârvulescu.

 

Etichete
Comenteaza