Semnal de alarmă din partea unui europarlamentar clujean despre apa cu bacterii din comerţ

Semnal de alarmă din partea unui europarlamentar clujean despre apa cu bacterii din comerţ
Europarlamentarul PNL de Cluj Daniel Buda a tras un semnal de alarmă despre apa din supermarketuri cu un conţinut ridicat de bacterii, care afectează sănătatea oamenilor.

"În urma unor cercetări realizate de laboratorul din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare, s-a depistat existența unui număr ridicat de bacterii în apele comercializate în supermarketuri. Din cele 19 tipuri de apă care au făcut obiectul analizelor, 11 au înregistrat un conținut de bacterii mai ridicat decât limita admisă, iar 3 dintre aceste tipuri de apă depășeau pragul prevăzut de 15 ori.

Aceste analize au urmărit să identifice numărul de bacterii la un mililitru de apă plată, fiind repetate de două ori pentru a asigura rezultate cât mai valide. Nerespectarea standardelor de conținut poate avea repercusiuni negative asupra sănătății umane, consumatorii fiind mai predispuși a contacta diferite boli cauzate de microorganism", afirmă Daniel Buda.

Europarlamentarul clujean s-a adresat inclusiv Comisiei Europene cu întrebări despre cum poate fi impusă obligaţia comercilizării unei ape de calitate în supermarketurile din România.

"Am solicitat Comisiei să îmi comunice care sunt instrumentele avute la îndemână în vederea impunerii unor norme la nivel european pentru calitatea apei comercializate pentru consum.
Zilele aceastea am primit răspuns din partea Comisarului European pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, domnul Vytenis Andriukaitis, care m-a informat că operatorii din sectorul alimentar trebuie să asigure siguranța alimentară a consumatorilor iar autorităţile competente trebuie să pună în aplicare legislaţia alimentară", mai informează Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Acesta a postat pe reţeaua de socializare şi răspunsul pe care l-a primit din partea Comisarului Andriukaitis:

"Directiva 2009/54/CE privind exploatarea și comercializarea apelor minerale naturale urmărește să asigure protecția sănătății consumatorilor și să prevină inducerea în eroare a consumatorilor. Pentru atingerea acestor obiective, directiva prevede anumite criterii și cerințe pe baza cărora apa poate fi etichetată ca „apă minerală naturală" sau ca „apă de izvor". Articolul 5 din directivă stabilește cerințele microbiologice care se aplică la apa care este etichetată ca apă minerală naturală sau ca apă de izvor.

În conformitate cu principiile generale prevăzute la articolul 17 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002, operatorul din sectorul alimentar deține responsabilitatea de a se asigura că, în toate etapele de producție, prelucrare și distribuție, apa îmbuteliată îndeplinește cerințele legislației alimentare, precum și dispozițiile relevante prevăzute de legislația UE menționată mai sus, și de a verifica dacă aceste cerințe sunt îndeplinite.

În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 852/2004 privind igiena produselor alimentare, operatorii din sectorul alimentar trebuie să asigure siguranța alimentară de-a lungul întregului lanț alimentar. Aceasta include adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru a evita contaminarea și a introduce pe piață numai produse sigure.

Autoritățile competente din statele membre dețin responsabilitatea de a pune în aplicare legislația alimentară, de a monitoriza și a verifica respectarea cerințelor relevante ale legislației alimentare de către operatorii din sectorul alimentar, prin menținerea unui sistem de controale oficiale și prin alte activități, după caz."

Europarlamentarul clujean cere autorităţilor competente din România să intervină şi să interzică comercializarea de apă cu conţinut ridicat de bacterii în magazine.

 

Comenteaza