„Simbolul Revoluţiei”, Tokes Laszlo, a ales Ungaria

„Simbolul Revoluţiei”, Tokes Laszlo, a ales Ungaria
Nemaiavând loc pe lista UDMR, episcopul reformat a ales să reprezinte ţara vecină în viitorul Legislativ european, candidând pe lista FIDESZ

Potrivit unor surse apropiate vicepreşedintelui Parlamentului European (PE), Tokes Laszlo, acesta ar fi decis să accepte invitaţia premierului maghiar, Orban Viktor, de a ocupa un loc eligibil pe lista FIDESZ pentru alegerile europene. Anunţul oficial va fi făcut, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

Despre posibilitatea ca Tokes să candideze pentru un al treilea mandat în PE din partea FIDESZ se discută de multă vreme, ştiut fiind că relaţiile sale cu UDMR, formaţiunea pe a cărei listă şi-a obţinut actualul mandat de la Bruxelles, au ajuns într-o stare aparent ireconciliabilă, Uniunea nemaifiind dispusă să-l propulseze în forul european. Pentru acceptarea ofertei venite de dincolo de graniţă a militat inclusiv partidul său de suflet, PPMT, rămas pe dinafara marii coaliţii maghiare formată de UDMR şi PCM. Cum de unii singuri n-au nici o şansă să atingă pragul electoral, „popularii" lui Tokes nu vor participa la scrutinul din 25 mai. „Oficial nu s-a schimbat nimic. Nu a refuzat. Nu a dat încă o declaraţie în acest sens, dar se pare că va accepta oferta celor de la FIDESZ. În zilele următoare vom anunţa mai multe", a declarat şeful de cabinet al lui Tokes, Szilagyi Zsolt, pentru stiripesurse.ro.

„Sincer, nu ştiu dacă domnul Tokes a acceptat sau nu, dar probabil că o va face. În umră cu o lună am discutat cu Orban Viktor şi propunerea a fost fermă, domnului Tokes fiindu-i garantată o poziţie eligibilă, dar până după 6 aprilie (când au loc alegerile parlamentare din Ungaria - n.red.) nu se va face lista FIDESZ pentru europarlamentare, pentru a nu crea discuţii în partid, acum toţi trebuind să stea concentraţi pe alegerile interne de duminică", a declarat preşedintele PPMT Cluj, Soos Sandor.

Liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, crede că Tokes a luat cea mai bună decizie. „E o decizie înţeleaptă. Bine face domnul Tokes şi îi urez succes", a spus Mate.

În schimb, cel care l-a forţat pe Tokes să dea cu subsemnatul în faţa procurorilor DIICOT, subsecretarul de stat Mircea Jorj (PSD), plânge de mila FIDESZ. „Dacă i-au propus lui Tokes să candideze pe lista lor, e o propunere «onorantă» din partea FIDESZ. Dacă şi ei promovează astfel de persoane, înseamnă că se aliniază valului extremist şi radical european. Dacă la nivel de FIDESZ se promovează astfel de persoane e păcat, dar fiecare partid îşi face propria politică. Repet, e păcat că se promovează asemenea oameni", a comentat Jorj.

Pe de altă parte, liderul PNL Cluj, Horea Uioreanu, apreciază drept firească decizie episcopului reformat de a candida în Ungaria. „Oricum el n-a luptat pentru România, aşa că nu văr de ce ar fi candidat în România. În sfârşit e sincer şi candidează pe lista ţării pe care a sprijinit-o. Apreciez sinceritatea dânsului", a afirmat Uioreanu.

Liderul PDL Cluj, posibilul viitor coleg cu Tokes în Parlamentul de la Bruxelles, Daniel Buda, crede că autointitulatului „simbol al Revoluţiei" i se dă prea multă atenţie. „Fiecare e liber să candideze unde doreşte şi unde crede că poate să-şi ducă la îndeplinire obiectivele. Tokes e un personaj pitoresc în România, care face mult zgomot fără să facă nimic. Ne-am obişnuit cu extremismele lui şi nu cred că trebuie băgat foarte mult în seamă", a comentat Buda.

 

Comenteaza