SONDAJ Alegeri parlamentare 2016. PSD conduce în topul preferinţelor alegătorilor (puţini la număr), Cioloş e primul în topul încrederii

SONDAJ Alegeri parlamentare 2016. PSD conduce în topul preferinţelor alegătorilor (puţini la număr), Cioloş e primul în topul încrederii
Peste 40% dintre românii cu drept de vot nu s-au hotărât pe cine vor pune ştampila la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, iar 16% ştiu că nu vor vota în această sesiune electorală, arată un sondaj al Institutului de Studii Sociale şi Politice (ISSPOL).

Participarea la vot şi preferinţele electorale

Dintre românii care se gândesc să meargă la urne, 21% ar vota în acest moment cu PSD şi 8% cu PNL. Candidaţii USR sunt preferaţi de 4% dintre românii cu drept de vot.

"Preferinţele electorale puternice sunt manifestate de 43% dintre români. Reprezentanţii acestei categorii ştiu cu cine vor vota în decembrie. Astfel, la o prezenţă la vot posibilă de 43%, PSD ar putea câştiga alegerile cu 54%. Acesta ar fi urmat de PNL cu 21% şi de USR cu 10%. Totuşi, 6 din 10 români cu drept de vot nu pot răspunde spontan cu cine vor vota la următoarele alegeri legislative. Dintre aceştia trei sferturi se declară nehotărâţi, iar un sfert nu se vor prezenta la urne. Peste jumătate dintre alegătorii români, indiferent de simpatiile şi antipatiile politice, consideră că PSD va câştiga alegerile parlamentare din iarnă. Cu toate că cei mai mulţi români cred că PSD va fi partidul câştigător al alegerilor parlamentare, unul din patru cetăţeni cu drept de vot nu ar pune ştampila pe candidaţii acestui partid. PNL nu ar fi votat de aproximativ 20% dintre respondenţi. O treime dintre alegători nu au menţionat antipatiile lor politice", se arată în sondanjul menţionat.

Încrederea în personalitățile politice şi instituţii

Dacian Cioloş este figura politică în care românii au cea mai multă încredere (media de 5,23 din 10 puncte).

Premierul este urmat în topul încrederii de preşedintele Klaus Iohannis (4,85) şi de Victor Ponta (4,56). La mijlocul clasamentului se află Călin Popescu Tăriceanu (4,10) și Nicușor Dan (3,90). Pe ultimele locuri ale topului încrederii s-au clasat: Liviu Dragnea (3,73), Traian Băsescu (3,60) şi Alina Gorghiu (3,52).

Dintre instituții, românii au mai degrabă încredere în Președinție, urmată de Guvern, Parlament şi partidele politice.

Activitatea guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloş a fost evaluată ca fiind mai degrabă nesatisfăcătoare decât satisfăcătoare. În cadrul acestei evaluări, 1 din 5 români au fost de părere că activitatea actualului Guvern a fost foarte nesatisfăcătoare. Media notelor acordate de respondenți activității Guvernului a fost 4,75, cu aproape 0,5 mai scăzută decât media încrederii în Dacian Cioloș.

În funcție de preferințele electorale, activitatea Guvernului este evaluată foarte diferit. Astfel, media notelor USR pentru Guvernul Cioloș a fost 7,44, media PNL-6,79, ALDE-4,53 iar votanții PSD au evaluat Executivul cu nota medie 3,47. Nehotărâții au apreciat prestanța Guvernului actual cu nota 5,17.

Sondajul a fost realizat în perioada 17-20 octombrie 2016, pe un eşantion de 820 de respondenți cu vârsta peste 18 ani.

Comenteaza