Start vânătorii de primari. Cum ar putea fi reconfigurată harta culorilor politice din judeţ

Start vânătorii de primari. Cum ar putea fi reconfigurată harta culorilor politice din judeţ
Noua ordonanţă de urgenţă (OUG) adoptată în cursul zilei de joi de Guvern dă startul vânătorii de primari. Aleşii locali au la dispoziţie 45 de zile pentru a-şi recalcula traseul şi pentru a-şi stabili culoarea politică, fără ca aceştia să-şi piardă mandatul.

Ordonanţa de urgenţă care permite migraţia aleşilor locali fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată joi de Guvern. 

Conform acesteia, aleşii locali au la dispoziţie o perioadă de 45 de zile în care îşi pot exprima opţiunea cu privire la partidul din care să facă parte, putând în acest fel să îşi schimbe partidul fără să îşi piardă funcţia dobândită la alegeri. Până acum cei care îşi schimbau preferinţele politice pierdeau în mod automat mandatul. 

Având în vedere noile prevederi, harta aleşilor locali din cele cinci municipii, un oraş şi cele 75 de comune ale judeţului Cluj ar putea fi reconfigurată, iar mai multe primării ar putea să îşi schimbe culoarea politică. Cum se va întâmpla acest lucru şi ce demersuri au fost deja pornite în vederea încurajării traseismului politic ne spun chiar reprezentanţii clujeni ai partidelor, care au declarat, pentru ZIUA de CLUJ, care sunt efectele noii ordonaţe.

Primari din judeţ momiţi cu promisiuni, şantaj şi chiar posibile tentative de mituire

Liderii partidelor de dreapta îşi pun speranţele în instituţiile statului în vederea reglementării acestui „abuz", aşa cum îl numesc ei. Se pare că, deja, unele partide au pornit în recrutarea pentru noi membri, folosind diverse mijloace mai mult sau mai puţin etice. În timp ce politicienii de dreapta se tem de acţiunile social-democraţilor, care au început deja ademenirea primarilor în partid, reprezentaţii PSD spun că nici nu s-au gândit încă la o acţiune de atragere a primarilor din judeţ în partid. 

„Această ordonanţă este un lucru tipic pentru PSD, un abuz, o tendinţă de dictatură şi o mişcare electorală. La Cluj, de mai bine de 10 zile, PSD ameninţă şi încearcă să cumpere primari. Am informaţii clare în acest sens, o parte din primarii liberali din judeţ au fost deja contactaţi, momiţi cu diverse promisiuni, şantajaţi şi chiar momiţi cu mită. Am luat la cunoştinţă această situaţie, am notat şi am înregistrat toate aceste abuzuri şi voi face o plângere penală în acest sens", a declarat Marius Nicoară, liderul PNL Cluj.

Cu toate că opoziţia pare că le-ar putea pune probleme politicienilor de dreapta, liderul PNL Cluj consideră că aleşii din partidul său vor rămâne fideli şi nu vor putea fi influenţaţi, chiar în ideea insistenţelor din partea opoziţiei.

„Eu cred că vor rămâne în PNL pentru că cei contactaţi de social-democraţi în această săptămână au refuzat ofertele. Sper ca instituţiile statului şi Direcţia Naţională Anticorupţie să controleze aceste demersuri, să intervină şi să le dea ceea ce merită", adaugă acesta.

Nicoară spune că liberalii clujeni nu vor recurge la acţiuni de atragere a noi membri, considerând această metodă ca nefiind una etică „Nu vom încerca aşa ceva la Cluj. Mi se pare imoral. Primarii care vor să migreze spre alte partide ar trebui să îşi părăsească funcţia, întrucât au fost aleşi prin partid".

Tişe: "Statul de drept e în pericol"

"Este o crimă administrativă, un regres de la democraţie, e ca şi cum ai spune că o persoană căsătorită are la dispoziţie 45 de zile pentru a îşi alege un partener nou. Ei bine, la fel este şi în cazul primarilor, e de fapt o demonstraţie a faptului că PSD face orice doar pentru a îşi asigura voturile necesare. Prin racolarea de primari urmăresc să îşi mărească partidul având în vedere că ACL are un număr aproape dublu de aleşi. Statul de drept e în pericol", menţionează Alin Tişe, preşedintele executiv al PDL Cluj

Tişe este de părere că, prin faptul că primarii pot să migreze dintr-un partid în altul şi să nu respecte legea, înseamnă că interesul politic e mai presus de orice. „Se poate ajunge la situaţia unei ţări necredibile, care să ducă la multiple efecte neplăcute: lipsa investitorilor, lipsa locurilor de muncă un nivel de trai scăzut".

"Eu am mare încredere în membrii partidului şi nu am semnale că ei ar fi dornici să plece în alte partide. Ştiu că PSD îşi doreşte să racoleze din primari şi am informaţii în acest sens. Cu toate acestea, am încredere că vor rămâne şi că nu vor pleca din partid. Primarii şi consilierii noştri sunt fideli şi sunt conştienţi că au obţinut funcţiile pe care le au cu sprijinul partidului. Sper că nu vor fi modificări în judeţ şi sper că nu vor pune botul la această tentaţie a PSD", a adăugat acesta.

De asemenea, preşedintele executiv al PDL Cluj a menţionat că nu intenţionează să "momească" noi membri în partid.

În cursul zilei de joi senatorul Alin Tişe, membru al Comisiei Juridice din Senatul României, alături de membrii PNL și PDL ai Comisiilor juridice din Camera Deputaţilor şi Senat, au sesizat Comisia de la Veneţia cu privire la acțiunile întreprinse de către PSD în scopul fraudării alegerilor prezidențiale din acest an.

Totodată, aceştia atenţionează că viitoarea migrație a aleșilor locali către partidele puterii va reprezenta o încălcare a votului exprimat liber de către cetățenii români în baza Constituției și legilor naționale în vigoare, menţionând faptul că PSD și premierul Victor Ponta șantajează aleșii locali și exercită presiuni asupra acestora prin alocarea discreționară, în luna septembrie, a unor importante finanțări de la bugetul de stat către localitățile în care primarii și aleșii locali se vor înscrie în PSD sau în partidele-satelit ale acestuia.

Presiuni asupra aleşilor locali din zona Dej

„Ceea ce au făcut ei este un abuz în serviciu şi e o chestiune de timp până va fi atrasă răspunderea penală pentru această infracţiune. Nu poţi să schimbi prevederile unei legi pentru simplul fapt că aşa doreşte cel de la guvernare. Prin adoptarea OUG care permite migraţia politică, Victor Ponta şi miniștrii care au contrasemnat acest act normativ au intrat în zona ilicitului penal, săvârşind infracțiunea de abuz în serviciu. Suspendarea temporară a prevederilor unui act normativ contravine nu doar regulilor unei democraţii consolidate, dar şi oricărui principiu de drept penal", este de părere liderul PDL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda.

El a menţionat că PDL nu va primi pe nimeni din rândul altor partide. Tot el a adăugat că deţine informaţii conform cărora anumiţi primari clujeni de dreapta au fost deja momiţi de PSD. „ Am informaţii că în zona Dejului s-au făcut presiuni". Daniel Buda are, însă, un mesaj pentru colegii din opoziţie: „Vreau să le transmit celor din PSD că cine ridică sabia de sabie moare. De asemenea, să nu uite că roata se întoarce".

Nici reprezentanţii UDMR nu par încântaţi de noua ordonaţă, dar consideră că, oricum, acest demers nu va avea efecte majore în judeţul Cluj.

„UDMR nu susţine această măsură. Cred că migraţia politică nu trebuie legiferată întrucât aleşii au ajuns în funcţie după partid", menţionează Máté András Levente. Totodată, reprezentantul UDMR nu crede că noua ordonanţă de urgenţă va schimba situaţia politică a aleşilor locali din judeţ: „Nu cred că în judeţul Cluj noua ordonanţă va avea un efect foarte mare".

PSD Cluj: Ordonanţa duce la normalitate

De cealaltă parte a baricadei, reprezentaţii social-democraţilor clujeni consideră că noua ordonanţă propusă de Liviu Dragnea este un pas spre normalitate, însă menţionează că nu s-au gândit la modul în care ar putea să atragă alţi primari. 

„E o ordonanţă care ne aduce la normalitate. Să nu uităm că în 2012 alegerile s-au desfăşurat sub sigla USL, deci funcţiile dobândite în acea perioadă au fost cu ajutorul uniunii. Mi se pare un lucru absolut normal", a declarat liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan.

Dacă politicienii de dreapta menţionau că social-democraţii au demarat deja la nivel de judeţ o campanie prin care momesc primarii să migreze spre partid, reprezentaţii PSD neagă vehement orice acţiune de acest fel, motivând că nici nu s-a pus problema elaborării unei strategii în acest sens.

„Nu am discutat cu colegii mei despre paşii următori, dar credem că ce se va întâmpla va fi în sens pozitiv. Nu ne-am făcut nicio strategie. Nu o să fim de acord ca oricine să poată adera la PSD. Bineînţeles, există în judeţ colegi de la USL cu care am avut o relaţie mai apropiată. Cei de la PNL nu trebuie să fie ipocriţi; în primul rând ei ne-au blocat activitatea administrativă şi în al doilea rând, nu trebuie să uite că în perioada 2004-2008 cel puţin 13 primari au plecat de la PSD la PNL. Acum totul e legal, totul se face pe faţă, există argumente suficiente pentru ca ordonanţa să rămână", subliniază Lăpuşan.

În acest moment PSD deţine 20 de primării la nivel judeţean. Întrebat dacă este de părere că harta primarilor din judeţ se va schimba în perioada următoare, liderul PSD a evitat să ofere un răspuns clar: „Este posibil. Pot să zic că numărul primarilor din PSD în niciun caz nu va scădea".

Analiştii politici: problema constă în relaţia dintre Guvern şi autorităţi

Analiştii politici clujeni nu anticipează ca noua ordonanţă să producă anumite conflicte în judeţ, dar sublinează că problema din spatele prevederilor legale constă în relaţia deficitară dintre Guvern şi autorităţi şi în ideea conturată în mintea românilor, conform căreia culoarea politică a celor de la guvernare trebuie să fie şi culoarea politică a aleşilor locali. De asemenea, este vehiculată ideea conform căreia Guvernul alocă sume de bani în funcţie de culoarea partidului.

"Povestea aceasta este primul proiect reuşit al domnului Dragnea, după eşecul regionalizării şi după o serie de proiecte care ar fi trebuit să aibă loc deja. Nu ştiu de ce opoziţia este aşa de înfricoşată, nu cred că ordonanţa e de fapt problema. Problema este relaţia dintre Guvern şi autorităţile locale; problema este ideea conform căreia culoarea politică de la guvernare trebuie să fie aceeaşi cu cea a primăriilor şi faptul că în opinia oamenilor s-a creat această imagine. În acest fel, peste alţi patru ani vom asista la o nouă situaţie de acest fel, o nouă schimbare însoţită de o migraţie politică.

Esenţa problemei constă în inducerea ideii valurilor de migranţi după ce o altă majoritate ajunge la conducere. Nu cred că vor fi valori mari cu plecatul spre alt partid, cu excepţia celor care au migrat şi anterior şi care şi-au făcut un obicei în a schimba partidele. Oricum, mizele nu sunt foarte mari. Dacă primarul migrează spre alt partid, nu înseamnă că în mod automat comunitatea va spijini noile preferinţe politice ale acestuia şi vor vota. Spectacolul politic e mai important decât încărcătura ideologică. Vor ajunge politicieni cu sufletul portocaliu şi tricoul roşu sau invers, doar pentru a-şi asigura resursele. Nu cred că vor fi conflicte în judeţ pe această temă, care este de fapt o pre-campanie electorală", a declarat analistul clujean Ioan Hosu.

Preşedintele Asociaţiei Comunelor Cluj menţionează că pentru moment nu a fost informat cu privire la posibile acţiuni de racolare a aleşilor locali spre un anumit partid politic. 

"Este un atac la democraţie. Se va încuraja în acest fel santajul, cumpărarea şi tot ce e mai rău. În ceea ce priveşte judeţul Cluj nu am cum să estimez cu exactitate ce se va întâmpla, dar eu cred că în judeţul Cluj vor fi doar cazuri de excepţie, mă bazez că primarii din judeţ au coloană vertebrală şi caracter.

Cel mai probabil în sud şi în Moldova vor fi probleme mai mari decât la Cluj. Pot să spun că pe linie de asociaţie a comunelor nu am primit plângeri din partea colegilor şi nu am niciun fel de informaţie că anumite partide politice ar fi început să ademenească deja aleşii locali. Oricum, la nivel naţional poziţia asociaţiei a fost împotriva actului normativ, chiar dacă avem colegi din PSD, care au înteles situaţia", a declarat Ovidiu Colceriu.

Ordonanţa va intra în vigoare la 1 septembrie, odată cu depunerea ei la Parlament, iar aleşii locali vor putea opta pentru un partid până la jumătatea lunii octombrie, cu două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Comenteaza