Studiu IRES. Profil de alegător: Vot doar la europarlamentare/vot și la referendum

Studiu IRES. Profil de alegător: Vot doar la europarlamentare/vot și la referendum
| Foto: Someseanul.ro

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a realizat un studiu în care sunt prezentate principalele caracteristici socio-demografice ale românilor care au votat doar la alegerile europarlamentare, comparativ cu cei care au ales să voteze și la referendum.

Studiul IRES arată că cei care au votat la ambele scrutine sunt în medie, mai tineri decât cei care au votat doar la europarlamentare și sunt în proporție semnificativ mai mare angajați la privat, în timp ce doi din trei indivizi care au votat doar la europarlamentare sunt pensionari.

De asemenea, potrivit studiului, cei care au votat la ambele scrutine sunt mai activi în mediul online, însă mai puțin interesați de politică decât cei care au votat doar la europarlamentare. Persoanele care au votat la ambele scrutine au încredere mai ridicată în Klaus Iohannis și în Dacian Cioloș, iar cei care au ales să voteze doar la europarlamentare au încredere crescută în Liviu Dragnea.

Totodată, 44% dintre cei care au votat doar la referendum s-au hotărât în ziua votului să participe la alegeri. Fie că au votat și la europarlamentare sau numai la referendum, aproximativ 8 din 10 votanți au ales „Da" la ambele întrebări. Două din trei persoane care au ales să voteze la europarlamentare, dar nu și la referendum, cred că România se îndreaptă într-o direcție bună.

Refuzul de a vota la referendum, în condițiile participării la alegerile europarlamentare, este preponderent în zona de sud a țării, potrivit IRES.

Comenteaza