Tensiuni româno-ungare după scandalul cu Ținutul Secuiesc

Tensiuni româno-ungare după scandalul cu Ținutul Secuiesc

MAE consideră provocatoare şi inadecvate afirmaţiile oficialului ungar privind calificarea discursului preşedintelui României ca fiind incitare la ură şi apreciază că este necesar ca partea ungară să îşi revizuiască propriile atitudini.

Faţă de postarea, pe pagina de Facebook a ministrului ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, cu privire la declaraţiile de astăzi ale preşedintelui României, Ministerul Român de Externe îl acuză pe oficialul ungar că deturnează afirmaţiile preşedintelui.

„Oficialul ungar deturnează, în mod absolut regretabil, sensul afirmaţiilor Preşedintelui României cu privire la proiectul de lege privind statutul aşa-zisului ”Ţinut Secuiesc” – o temă care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din România cu privire la un demers legislativ care contravine Constituţiei române, partea ungară neavând a se pronunţa asupra acestui subiect.

Aşadar, MAE consideră provocatoare şi inadecvate afirmaţiile oficialului ungar privind calificarea discursului Preşedintelui României ca fiind incitare la ură şi apreciază că este necesar ca partea ungară să îşi revizuiască propriile atitudini şi acţiuni care denotă lipsă de respect la adresa României şi înalţilor oficiali români.

De asemenea, faţă de comentariile oficialului ungar, MAE subliniază că România îşi respectă şi îşi exercită responsabilităţile constituţionale faţă de toţi cetăţenii săi, indiferent de etnia acestora, şi acţionează susţinut pentru consolidarea unei societăţi integrate, bazate pe valorile umanismului, inter-culturalităţii şi respectului reciproc.

MAE român, manifestând responsabilitate faţă de relaţia foarte importantă dintre România şi Ungaria – parteneri strategici, state membre UE şi aliate NATO – s-a abţinut, în ultima perioadă, la a reacţiona la o serie de manifestări provocatoare ale părţii ungare, urmărind să evite deteriorarea, în mod complet nejustificat şi artificial, a relaţiei bilaterale.

Prin urmare, cu atât mai mult în contextul actual marcat de efectele nocive ale pandemiei de COVID-19  care afectează toţi cetăţenii statelor noastre, MAE român face apel la reţinere şi discernământ şi pledează pentru implicarea deplină în construirea unei relaţii de bună vecinătate şi de parteneriat strategic autentic, în baza cadrului juridic bilateral şi a angajamentelor europene comune, în avantajul comun al cetăţenilor români şi ungari, indiferent de etnia acestora”, se arată în răspunsul MAE. 

Reacția MAE vine după ce ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a reacționat miercuri la declarația președintelui Klaus Iohannis privind adoptarea tacită a legii autonomiei Ținutului Secuiesc de către Camera Deputaților a Parlamentului României și a afirmat într-un mesaj postat pe Facebook, că președintele Klaus Iohannis „a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură”.

„Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a spus, conform G4Media.ro, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, într-un mesaj video publicat pe Facebook.

„Noi suntem interesați să menținem o relație bună cu România deoarece suntem importanți parteneri economici, dar și interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime e de a avea relații normale între cele două state. Din păcate, în ultimele zile reprezentanții statului român, unul după celallt, au făcut declarații care îngreunează în mod expres menținerea relațiilor de bună vecinătate”, a completat Peter Szijjarto.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, miercuri, proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, susţinând că PSD a ajutat UDMR să treacă acest act normativ în Camera Deputaţilor:

"Jo napot kivanok, PSD. Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?"

Comenteaza