Tişe acuză: „USL, jaf prin acte normative"

Tişe acuză: „USL, jaf prin acte normative
Vicepreşedintele PDL contestă creşterea valorii maxime a „adiţionalelor" la contractele pe bani publici şi mărirea indemnizaţiei membrilor CA.

Fostul şef al judeţului, senatorul PDL Alin Tişe acuză puterea că a readus de la 10% la 50% din valoarea iniţială a contractului limita maximă de creştere, prin acte adiţionale, a costurilor unui proiect din bani publici. De asemenea, el acuză USL că a mărit veniturile propriei clientele politice, mărind indemnizaţia membrilor în consiliile de administraţie (CA) ale companiilor de stat de la 1% la 25% din venitul directorului companiei.

Tişe îl acuză în mod direct pe ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea că, printr-un ordin de ministru, a anulat un ordin similar din perioada guvernării PDL, potrivit căruia, valoarea unui contract din bani publici putea fi mărită, prin acte adiţionale, cu maxim 10%. Prin anularea vechiului ordin, contractanţii instituţiilor statului, apelând la acte adiţionale, vor putea majora, din nou, valoarea contractului, cu care au câştigat licitaţia, cu până la 50%. „Din nou, firmele vor câştiga licitaţii cu preţuri foarte mici, nerealiste, ştiind că vor putea stoarce după aceea statul de bani prin deja celebrele acte adiţionale. Se vor înmulţi contestaţiile la licitaţii şi vor apărea blocaje la implementarea proiectelor. Va demara iarăşi goana după acte adiţionale, iar asta generează corupţie. Este un jaf prin acte normative", a declarat Tişe. Senatorul PDL spune că îi va adresa o interpelarea ministrului Dragnea, prin care îi va cere retragerea acestui ordin. „Dacă nu va revoca acest ordin, îi vom cere demisia", a adăugat Tişe.

El a contestat şi ordonanţa de urgenţă 26/2013, al cărei proiect de lege de aprobare a trecut deja de Camera Deputaţilor, prin care indemnizaţiile membrilor CA ale companiilor de stat au fost majorate de la 1% la 25% din indemnizaţia directorului instituţiei respective. „N-au avut bani să mărească alocaţiile pentru copii, dar pentru clientela politică au găsit bani, pentru că se ştie că membrii CA sunt numiţi politic", a comentat Tişe. El a afirmat că PDL va uza de toate mijloacele pentru a bloca această ordonanţă şi, la nevoie, va căuta chiar argumente s-o atace la Curtea Constituţională.

În replică, preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, spune că mărirea plafonului de creştere a valorii contractelor a fost cerută chiar de şefii administraţiilor locale, care s-au plâns că plafonul de numai 10% a generat blocarea finalizării a numeroase proiecte. „Foarte mulţi primari, de comune, de oraşe, preşedinţi de consilii judeţene au cerut acest lucru. Inclusiv la reuniunea Asociaţiei Municipiilor, condusă de PDL-istul Gheorghe Falcă, primarii s-au plâns că au lucrări blocate şi fagmentate. Există creşteri obiective ale costurilor, iar, dacă acestea depăşeau 10%, trebuiau făcute noi licitaţii, care durau foarte mult, cu noi contestaţii, cu noi câştigători, iar costurile creşteau oricum foarte mult. Aici nu vorbim de hoţie, ci de creşteri obiective de costuri. Dacă există suspiciunea că se fură, atunci să nu mai facem nici o investiţie. Dacă domnul Tişe vorbeşte de preţuri umflate, atunci îi propun să vorbească şi de costurile centurii Vâlcele-Apahida", a comentat Jorj.

În privinţa indemnizaţiilor membrilor CA, social-democratul îl acuză pe Tişe de populism şi spune că membrii CA ar fi specialişti. „E o abordare populistă. Alocaţiile se dau de la bugetul de stat, pe când CA există şi pe lângă consiliile locale şi judeţene, să nu confundăm bugetele. Pe de altă parte, cum să ţii specialistul pe timpul lui, pe banii lui, cu cheltuieli de deplasare, cu 50-60 de lei pe lună? Există o hotărâre de guvern care impune selecţie de dosare pentru completarea CA, există CA formate exclusiv din tehnocraţi. Să nu fim chiar aşa de populişti, oamenii iau decizii şi răspund pentru deciziile lor, cum le compensăm acest lucru? Nimeni nu vine pe gratis în CA. Într-adevăr, e strigător la cer, nu poţi da unui membru CA mii de euro, cum se întâmplă în domeniul energetic, dar nici 12-20 de lei de şedinţă, cum se dă la o companie locală, cum ar fi Termoficarea", a spus Jorj.

 

Comenteaza