Titlul de Capitală Europeană a Tineretului, subiect de conflict între consilierii locali

Titlul de Capitală Europeană a Tineretului, subiect de conflict între consilierii locali
Cu numai câteva luni înainte de a deveni Capitală a Tineretului, noua titulatură provoacă discuţii aprinse în administraţia locală.

Discuţii aprinse în forul Consiliului Local (CL) cu privire la situaţia federaţiei Share, care se ocupă de proiectul Cluj, Capitală Europeană a Tineretului 2015. Organizaţia a cerut 200.000 de lei pentru organizarea unor evenimente, fapt care a stârnit păreri contradictorii în CL cu privire la activitatea pe care federaţia a desfăşurat-o în organizarea demersurilor premergătoare anului 2015. 

Consilierii locali Claudia Anastase (PSD) și Ioan Bîldea (PNL) au susținut faptul că federația Share nu a prezentat până în momentul de faţă niciun proiect care să justifice într-ul fel sau altul bugetul care i-a fost alocat.

"Nu va fi suficicent dacă noi spunem în 2015 că acești copii au greșit. Dacă există un concept și un plan articulat, nu l-am vazut și nu mai sunt de acord să aruncăm banii peste gard. Nu cred că nu pot să razbată idei dacă fundația Share și-a făcut datoria. Putem înca să schimbăm ceva, să nu ne bazăm doar pe ei", a declarat Claudia Anastase.

Primarul Emil Boc a declarat că acest proiect trebuie susținut deoarece este un eveniment emblemă pentru Cluj-Napoca.

"Nu putem să blocam un proiect care este un paşaport pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, proiectul-emblemă al orașului. Trebuie să păstrăm echipa motivată. Sunt de acord să cerem explicaţii pentru banii cheltuiţi şi să vedem ce s-a făcut. Fiecare leu trebuie justificat şi nu cred că suma trebuie să fie restrânsă, mai ales că pregătesc şi Revelionul 2014-2015, care trebuie să fie unul special.

Aceștia pregătesc un crescendo pentru intrarea în anul Tineretului, pentru ultimele luni ale anului. Sunt solidar și parte a acestui proiect pe care îl susțin. Proiectul a fost câștigat de ei, noi suntem parteneri. Nu e târziu, suntem încă în timp, mai avem trei luni să pregătim totul aşa cum se cuvine. Se va începe mediatizarea şi vizualizarea proiectului şi noi putem veni cu orice sugestie", a declarat Boc.

Totodată, primarul subliniat faptul că guvernul Ponta că nu a susținut cu niciun ban proiectele depuse de organizația Share.

"Am încredere că guvernul nu va rămâne neutru privind reprezentarea României. Nu putem sta pe loc daca nu avem sustinere. Strategia de finanțare este una comună, guvernul vine cu forme de sprijin și autoritățile locale vin cu forme de sprijin. La nivel național, cei din guvern ar trebui să fie sunt mândri de această performanţă a Clujului", a menţionat primarul.

Gabriel Oniga, consilier local PSD, a specificat faptul că premierul Victor Ponta ar fi dorit să se întâlnească într-o vizită a acestuia la Cluj cu reprezentanții federației Share, însă nu s-a putut concretiza acest demers.

"Premierul Ponta a solicitat o  întâlnire pentru a avea o discuție și a găsi o modalitate pentru a le susține financiar acțiunile. Reprezentanții din federație s-au opus pentru că nu doreau să creadă că ar fi fost o implicare politică", a declarat Oniga.

Totodată, voci din CL Local susţin că proiectul are nevoie de o promovare mult mai vizibilă a evenimentelor pregătite pentru 2015, astfel încât toţi clujenii să ştie exact ce înseamnă pentru ei titlulatura de anul viitor.

Reprezentaţii Share au fost prezenţi la şedinţa de consiliu, încercând să clarifice situaţia. Aceştia au justificat vag sumele cheltuite până în prezent de federaţie ca fiind alocate pentru deplasări interne şi internaţionale, stabilirea legăturilor pentru a atrage finanţări, participări la târguri internaţionale şi alte evenimente. Aceştia vor prezenta în septembrie o informare cu privire la activităţile desfăşurate.

"Capitala Europeană a Tineretului este un proiect mai puțin formalizat organizat de Forumul European al Tineretului. Am avut întâlniri, am format o strategie. Am considerat că e nevoie să ieșim la începutul toamnei cu o comunicare puternică, cu mai multe evenimente, să nu se piardă impactul proiectului" a completat Bogdan Buta, președinte executiv al Share.

După minute în şir de discuţii aprinse, proiectul privind acordarea către federaţia Share a sumei de 200.000 lei a fost aprobat cu 15 voturi pentru, 5 împotrivă şi 3 abțineri.

Comenteaza