Trei deputaţi clujeni de la PSD, USR şi UDMR, iniţiativă legislativă comună pentru creşterea numărului de locuinţe sociale

Trei deputaţi clujeni de la PSD, USR şi UDMR, iniţiativă legislativă comună pentru creşterea numărului de locuinţe sociale
Mai mulţi deputaţi clujeni, proveniţi de la partide politice atât de la putere cât şi din opoziţie, au depus o iniţiativă legislativă pentru creşterea fondului de locuinţe sociale.

Este vorba de un proiect de completare şi modificare a Legii 114/1996, privind locuinţele, depus de deputaţii clujeni Horia Nasra(PSD), Adrian Dohotaru(USR), Csoma Botond(UDMR) şi de Petre Florin Manole(PSD) şi Florina Presadă(USR), care are ca obiectiv creșterea fondului de locuințe sociale și prioritizarea locuirii publice.

În expunerea de motive la proiectul de lege, iniţiatorii susţin că pe actuala piață de locuințe, foarte mulți cetățeni nu au resurse materiale pentru a dobândi sau închiria o locuință adecvată, în condițiile în care aproape 40% din populație este săracă sau în risc de excluziune socială.

"Această sărăcie se adâncește și datorită costurilor foarte mari ale locuinței (procurării sale, prin chirie, prin cumpărare, dar și mentenanței sale, inclusiv a utilităților ale căror prețuri s-au liberalizat și au crescut mult și ele în ultimii ani). În ultimii 25 de ani grupurile cu veniturile cele mai mici au fost supuse în mod predominant inegalităților și excluziunii locative fără să beneficieze de măsuri guvernamentale care să le asigure locuințe adecvate. Media UE de locuire publică este de 30% pe când în România este de 2%.

Din 119 țări, România s-a situat pe locul 94 în ceea ce privește costul vieții, la mijlocul anului 2014. Persoanele sărace trăiesc în condiții proaste, iar cheltuielile legate de locuire reprezintă 43,7% din venitul gospodăriei numai pentru utilităţi. Cu toate că chiria pentru locuințele sociale este limitată la 10% din venitul lunar, gospodăriile cu venituri reduse depun eforturi să-și permită chiar și această opțiune din cauza costului pe persoană a chiriei publice și a poverii costurilor la utilități", se mai arată în expunerea de motive la proiectul deputaţilor clujeni de la PSD, USR şi UDMR.

Iniţiatorii afirmă că această propunere legislativă își propune să contribuie la reducerea inegalităților prin prevederi menite să ducă la creșterea fondului de locuințe sociale și prioritizarea locuirii publice, şi să acorde o atenție specială acelui segment al populației cu venituri reduse, sub pragul sărăciei, a cărui situație economică trebuie îmbunătățită, printre altele, și prin instrumentele politicii locative.

Deputatul PSD Horia Nasra a anunţat că depunerea iniţiativei este rezultatul unui dialog cu organizaţii şi reprezentanţi din societatea civilă, pe tema locuirii sociale, cum ar fi "Căși sociale ACUM / Social housing NOW" , Eniko Vincze, Simona Ciotlaus şi George Zamfir.

 

 

 

 

Comenteaza