UDMR atacă DNA în cazul "Anna Horvath". Cum îşi apără Kelemen Hunor subordonaţii

UDMR atacă DNA în cazul
Liderul UDMR a atacat justiţia, acuzând încercări de intimidare la adresa reprezentanţilor partidului în administraţia locală. Kelemen Hunor susţine că dosarul viceprimarului de Cluj, Anna Horvath, acuzat de Diorecţia Naţională Anticorupţie (DNA) de trafic de influenţă, se încadrează în această categorie.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi că în ultimii ani au existat încercări de intimidare a comunității maghiare, fapt care ar arăta că instituțiile statului de drept nu funcționează bine.

"Noi am văzut în ultima perioadă - și aici vorbesc de ultimii 3-4 ani - încercări de intimidare la adresa comunității noastre. Am spus de foarte multe ori și de foarte multe ori am fost înțeleși greșit. Demersurile și încercările de intimidare la adresa primarilor sau a celor aleși în autoritățile locale nu sunt o întâmplare, nu sunt doar un lucru pe lângă care putem să trecem", a spus Kelemen.

"Și aici a fost cazul de la Gheorgheni, cazul de la Miercurea Ciuc, apoi Sfântu Gheorghe și ultimul caz la Cluj, unde viceprimarul Horvath Anna este suspectată în legătură cu finanțarea campaniei electorale. Pentru astfel de situații noi trebuie să mergem mai departe, trebuie să continuăm drumul pe care am pornit și trebuie să fim mai puternici și mai solidari decât înainte", a spus Kelemen.

El a adăugat că în unele cazuri, cum este cel al viceprimarului au fost luate măsuri disproporționate, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul altor aleși. "Noi nu contestăm dreptul procurorilor de a face cercetări, asta este treaba procurorilor.

Noi, când vedem că măsurile adoptate sunt disproporționate cu acuzațiile sau cu presupusele acuzații, atunci punem semne de întrebare și credem că statul de drept, instituțiile statului de drept nu funcționează bine sau funcționează cu multe, multe probleme, fiindcă tot timpul măsurile adoptate trebuie să fie proporționale cu acuzațiile sau cu presupuse fapte.

Sunt mulți primari cu acuzații mult mai brutale și cu suspiciuni mult mai bine fundamentate decât cazul doamnei Horvath - noi credem în nevinovăția domnei Horvath - și sunt lăsați să meargă la serviciu și-și fac treaba pentru care au fost aleși. Deci, noi credem că e nevoie de o întărire a statului de drept și din acest punct de vedere, fiindcă am constatat măsuri disproporționate în ultima perioadă', a mai completat președintele UDMR, citat de Agerpres.

Kelemen e "recidivist"

Nu este pentru prima dată când lideri ai UDMR fac zid în jurul "penalilor" din partid, a celor acuzaţi de procurori pentru diverse infracţiuni, multe din sfera corupţiei. Liderul UDMR a reacţionat dur la începutul lunii octombrie, când DNA a descins în biroul viceprimarului Anna Horvath.

"Uniunea Democrată Maghiară din România a aflat cu consternare faptul că Direcția Națională Anticorupție a deschis o acţiune penală împotriva d-nei Horváth Anna, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca.

Uniunea este solidară cu Anna Horváth și îşi exprimă încrederea și susținerea față de viceprimarul Clujului, deoarece este vorba despre un politician care, timp de foarte mulți ani, a activat în interesul comunității maghiare cu onestitate și respect pentru litera legii", declara la acea vreme liderul UDMR, Kelemen Hunor, prin intermediul unui comunicat de presă.

"UDMR așteaptă finalizarea cât mai curând a anchetei organelor de justiție și avem încredere fermă că rezultatul cercetării va demonstra nevinovăția colegei noastre. Până atunci, însă, considerăm că prezumția de nevinovăție i se cuvine și viceprimarului municipiului Cluj-Napoca", susţinea Kelemen Hunor.

Mai mult, anul trecut, cu ocazia Congresului UDMR în care a fost reales preşedinte, Kelemen Hunor sărea în apărarea a doi politicieni cu mari probleme de ordin penal - Nagy Zsolt, fost ministru al Comunicațiilor, condamnat definitiv pentru corupție la 4 ani de închisoare în dosarul privatizărilor strategice, şi Marko Attila, fost deputat al UDMR, cercetat în dosarul ANRP, fugit în Ungaria.

„Nagy Zsolt este nevinovat și a fost totuși încarcerat. Trebuie să fim solidari cu el și să transformăm Justiția într- o instituție care nu permite astfel de procese inechitabile. Te susţinem, Zsolt! Sperăm că vei fi liber în curând", a spus Kelemen. Liderul UDMR nu l-a uitat nici pe fugarul Marko Attila: „Să fie clar, credem în continuare în nevinovăţia lui Markó Attila şi suntem întru totul solidari cu el. Marko Attila şi-a desfăşurat activitatea ani la rândul în interesul comunităţii maghiare".

Horvath, acuzată de trafic de influenţă

DNA susţine că are date şi probe care arată că, în perioada februarie - mai 2016, inculpata Horvath Anna, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, și-ar fi folosit influența pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unui proiect imobiliar în care un om de afaceri avea interese economice.

Derularea acestui proiect imobiliar presupunea obținerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unui certificat de urbanism, confirmarea unui aviz de oportunitate, concesionarea unei suprafețe de teren, eliberarea autorizației de construire.

"Pentru demersurile pe care le-a făcut pe lângă funcționari cu atribuții în domeniul urbanismului și autorizării lucrărilor de construcții, inculpata Horvath Anna a pretins omului de afaceri procurarea și remiterea unui număr de 60 de abonamente (având o valoare totală de circa 20.000 lei) la două festivaluri de muzică, pe care să le ofere ulterior ca stimulent voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale", susţin procurorii anticorupţie.

Anchetatorii DNA au aflat că "cele două persoane au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma încheierii unui contract de sponsorizare, urmând ca viceprimarul Horvath Anna să indice omului de afaceri datele de identificare ale unei persoane juridice cu care să fie încheiat acest contract. De asemenea, în același context, inculpata Horvath Anna a promis că și după alegerile locale îl va ajuta pe același om de afaceri și în cazul altor proiecte imobiliare în care acesta din urmă avea interese economice", mai acuză procurorii.

Horvath a respins acuzaţiile DNA. "Din anul 2012, sunt viceprimar al municipiului Cluj-Napoca si reprezint UDMR în aceasta instituție. În tot acest timp am acționat strict în baza legilor aflate în vigoare, cu onestitate. Încă de la început am știut că, în condițiile actuale ale birocrației exagerate și ale legislației ambigue din România, asumarea unei asemenea poziții include, inevitabil, anumiți factori de risc", a scris Anna Horvath pe pagina sa de Facebook.

Comenteaza