Uioreanu: prejudicii de zeci de milioane de euro din cauza închiderii lucrărilor la Autostrada Transilvania

Uioreanu: prejudicii de zeci de milioane de euro din cauza închiderii lucrărilor la Autostrada Transilvania
Costurile cu Autostrada Transilvania se ridică la un milion de euro în fiecare lună. Numai penalităţile pentru lucrările neplătite se ridică la 500.000 de euro în fiecare lună, spune parlamentarul clujean Horia Uioreanu.

Uioreanu susţine că la un milion de euro se ridică în fiecare lună, conform contractului, "costurile indirecte de capital", care corespund costurilor fixe suportate de antreprenor pentru implementarea proiectului. Suma este plătită indiferent dacă în luna respectivă se realizează producţie sau nu, arată Uioreanu. "Cum din octombrie 2010 nu s-a lucrat nimic la autostradă, vom plăti 7 milioane de euro constructorului, practic, pe degeaba", susţine Uioreanu.

Totodată acesta spune că statul plăteşte costuri de staţionare pentru utilajele care nu sunt folosite, "în total costurile se acumulează la sute de mii de euro".

De asemenea lucrările de refacere şi de reparare a lucrărilor degradate de pe situl din Bihor se ridică la "milioane de euro", spune Uioreanu. "Zeci de kilometri de terasamente efectuate parţial pe sectorul 3C au fost supuse degradării cauzate de surparea terenului neprotejat sau de creşterea vegetaţiei. Acestea vor trebui refăcute în mare măsură. Nota de plată va fi de ordinul milioanelor de euro", susţine parlamentarul clujean. Totodată penalităţile pentru lucrările efectuate dar neplătite au fost calculate la 15.000 de euro pe zi, în vreme ce costurile indirecte, asociate cu oprirea lucrărilor, sunt contabilizate ca pierderi: este vorba de pierderea locurilor de muncă sau de scăderea substanţială a cifrei de afaceri ori chiar falimentul firmelor subcontractate de Bechtel pentru diverse lucrări. "În cele şapte luni în care au fost sistate lucrările la Autostrada Transilvania guvernul Boc a risipit sau cauzat prejudicii de zeci de milioane de euro la bugetul Statului, a dus în şomaj în jur de 7.000 de oameni şi a falimentat zeci de firme", a arătat Uioreanu.

Comenteaza