Un deputat de Cluj se retrage din politică

Un deputat de Cluj se retrage din politică
Un nume sonor al politicii clujene nu se va mai afla pe lista candidaţilor la alegerile parlamentare din toamna acestui an.

„După 20 de ani de politică, dintre care 4 de consilier local şi 12 în Parlamentul României, am considerat că a venit vremea să stau mai mult cu familia şi să îmi dedic timpul dragostei mele dintâi, avocatura", şi-a explicat liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor decizia de a renunţa la politica activă. El a precizat, însă, că va rămâne membru al UDMR şi va încerca să ajute cât poate organizaţia să atingă pragul de 5% la alegerile parlamentare.

El a ţinut să precizeze că decizia sa nu survine nici în urma une eventuale pierdei de influenţă în organizaţia clujeană a UDMR, cu a cărei conducere nu se află tocmai în cele mai cordiale relaţii şi nu a fost cauzată nici de condamnarea sa cu suspendare pentru conflict de interese, urmare a faptului că în 2010 şi-a angajat soţia consilier la cabinetul parlamentar.

„Dacă aveam interdicţie să candidez mi-aş fi pierdut şi mandatul în curs şi acum n-aş mai fi fost deputat. Pe de altă parte, faptele au fost în 2010 şi deja s-au prescris", a explicat Mate. Ca parlamentar cu trei mandate în spate şi ca fost preşedinte al UDMR Cluj, a dat şi câteva sfaturi actualei conduceri privind modul în care ar trebui selectaţi candidaţii pentru alegerile din toamnă.

„Candidaţii trebuie să fie persoane cu notorietate şi susţinere în tot judeţul, cu experienţă politică şi profesională care să-i ajute să-şi ducă la bun sfârşit mandatul de parlamentar", a spus acesta.

El nu a ezitat să facă şi câteva propuneri nominale. În opinia sa, cei mai potriviţi membri UDMR Cluj pentru a deveni parlamentari ar fi consilierii judeţeni Vakar Istvan şi Lorinczi Zoltan, fostul secretar de stat şi ministru al Culturii, Hegedus Csilla, primarul din Sâncraiu, Poka Andras, sau fostul vicepreşedinte al UDMR pentru învăţământ, Lakatos Andras.

Dar cea mai interesantă propunere vizează modul de desfăşurare a alegerilor preliminare în urmă cărora organizaţiile teritoriale ale Uniunii îşi aleg candidaţii. „Vreau să propun ca în judeţul Cluj să se revină la sistemul folosit în 2004, când au votat toţi maghiarii din judeţ, indiferent că sunt sau nu membri ai UDMR. În acest fel membrii comutăţii noastre s-ar simţi mult mai implicaţi, ar simţi că părerea lor contează şi e luată în seamă. Aşa l-am învins eu pe Matis Jeno şi am obţinut candidatura din 2004, când am intrat prima oară în parlament", a explicat Mate.

Numai că această propunere i-a oferit ocazia urmaşului lui Mate la conducerea organizaţiei judeţene, Csoma Botond, să-şi înţepe puţin „prietenul". „Nici măcar nu ştiam că Mate a renunţat la politică; acum aflu de la dvs pentru prima oară. E decizia lui, n-am ce comenta.

În ce priveşte scrutinul universal, eu n-am nimic împotrivă, dacă organizaţiile locale au posibilitatea să organizeze asemenea alegeri. Într-adevăr, a fost o singură dată folosit acest sistem, în 2004, dar după aceea a fost Mate preşedinte, el de ce nu l-a mai folosit? De exemplu, în 2012 au fost 112 persoane care au ales candidaţii şi nu s-au organizat prealegeri. Vom avea o discuţie în organizaţie, dar personal n-am nimic împotrivă", a spus Csoma.

Mate spune că nu are regrete, deşi a avut parte şi de episoade mai puţin plăcute. „Din momentul în care am intrat în comisia pentru suspendarea lui Băsescu am fost monitorizat încontinuu de servicii", a relata el. Una peste alta, e spune că a meritat activitatea sa politică.

„A meritat pentru că în parlament am reuşit să lucrez exact pe domeniul pe care mi l-am dorit, pe justiţie şi mi-am respectat toate principiile", a spus Mate. El a menţionat ca principale realizări ale sale ca parlamentar lansarea în premieră a proiectului contractului prenupţial, care, în cele din urmă, a intrat în noul Cod Civil şi introducerea dreptului de a folosi limba maghiară la oficierea căsătoriilor civile.

Comenteaza