Un senator clujean și-a propus să salveze parcurile naționale. “Romsilva are practici de tip mafiot"

Un senator clujean și-a propus să salveze parcurile naționale. “Romsilva are practici de tip mafiot"

Senatorul USR de Cluj Mihai Goțiu susține că Romsilva l-a urmărit și l-a filmat ilegal pe când făcea investigații într-un parc național, înregistrările fiind folosite pentru intimidare. Regia Pădurilor afirmă căde fapt camerele erau pentru monitorizarea animalelor din zonă.

Senatorul le-a formulat o interpelare oficială ministrului mediului, Grațiela Gavrilescu, respectiv apelor și pădurilor, Ioan Deneș, să stopeze de urgență abuzurile și ilegalitățile mafiot ale Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva.

Goțiu le-a cerut celor să constate în regim de urgență încetarea contractului de administrare al Romsilva care duce la distrugerea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului (PNSCC) și acuză practici de tip mafiot.

”În ultimele două săptămâni, conducerea Administrației PNSCC, asigurată de Romsilva, a inițiat un asalt final la adresa integrității parcului național din Caraș-Severin. A mimat o dezbatere publică pentru un plan de management criminal, după 14 ani de întârziere a aprobării lui.

Directorul parcului a anunțat că a invitat la dezbatere reprezentanții organizații de mediu din zonă, lucru care a fost infirmat de către reprezentanții acestora. În semn de protest, la începutul săptămânii trecute, biologul parcului și membru în Consiliul Științific, Teodora Alina Șinculeț, și-a anunțat demisia.

A prezentat, pe 23 de pagini, o interminabilă listă de abuzuri și ilegalități în administrarea parcului, dar și presiunile la care a fost supusă în ultimii ani pentru că și-a asumat rolul de avertizor de integritate”, a declarat Goțiu. El a acuzat practicile conducerii Romsilva.

”Din cuprinsul demisiei d-nei Șinculeț, am aflat că, în timpul vizitelor de documentare pe care le-am efectuat în PNSCC, am fost urmărit și filmat într-un spațiu public, fără să fiu informat. Înregistrările au fost distribuite angajaților parcului, pentru a le da de înțeles că știu cu cine mă întâlnesc și cu cine discut, pentru a-i speria și pentru a pune presiune pe cei cu care mă întâlneam. E o practică de intimidare în cel mai pur stil mafiot”, a subliniat senatorul clujean.

Mihai Goțiu, membru al Comisiei pentru ape și păduri din Senat, a efectuat mai multe vizite de documentare în PNSCC și în alte parcuri naționale. O parte a abuzurilor și ilegalităților constatate pe teren au fost confirmate de Corpul de control al Ministerului Apelor și Pădurilor, care a decis să sesizeze Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, susține senatorul clujean. 

”Există o singură soluție pentru a salva parcurile naționale, pentru că ceea ce se întâmplă în PNSSC nu este un caz singular, ci o situație pe care am regăsit-o în documentările și din alte zone. Mă refer la interzicerea, prin lege, a tăierilor de păduri din parcurile naționale.

Am văzut în acest an cum sunt administrate parcurile naționale din Austria, iar diferența e de la cer la pământ. Împreună cu colegii din Clusterul de Mediu al USR și cu reprezentanți ai organizația de mediu lucrez la o propunere legislativă prin care parcurile naționale să fie salvate”, a precizat senatorul USR. Acesta a anunțat că va solicita înființarea unei comisii de anchetă la Senat pentru situația din PNSCC.

Romsilva: camerele erau montate pentru animale

"Domnul Mihai Goțiu a efectuat o vizită particulară în PNSCC în iulie 2017. Vizita nu a fost efectuată în calitatea domniei sale de senator, neexistând un document oficial al Senatului României în acest sens. Romsilva sau Administrația PNSCC nu au fost informate despre prezența domniei sale în aria naturală protejată.

Una din camerele de monitorizare a faunei, amplasată anterior de specialiștii Romsilva, a înregistrat în 8 iulie 2017, la ora 17:09, un grup de persoane într-o zonă din parc, în afara traseelor turistice, între care și domnul Mihai Goțiu. Aceste camere sunt amplasate de specialiști și se declanșează automat când detectează orice corp cald aflat în mișcare.

Camerele sunt montate în diferite zone din parc, cu scopul de a monitoriza animalele sălbatice, pentru stabilirea numărului și comportamentului acestora. Administrația PNSCC a obținut aceste imagini după mai multe zile de la vizita respectivă, când cardurile de memorie ale acestor camere au fost descărcate de angajații adminstrației parcului.

Necunoscând faptul că domnul Mihai Goțiu va efectua o vizită privată și nici traseul acestuia, în mod evident că acuzația că acesta ar fi fost urmărit este una nefondată. Aceste imagini, nerelevante pentru obiectul de activitate al parcului, nu au fost folosite în spațiul public sau în alte scopuri.

Romsilva respinge cu fermitate acuzațiile extrem de grave și false aduse de domnul Mihai Goțiu unei instituții de interes național cu 17.000 de angajați, care are ca obiectiv gestionarea durabilă a pădurilor de stat din România și a celor 22 de parcuri naționale și naturale administrate. Domnul Mihai Goțiu nu a fost urmărit și nici filmat ilegal, camerele fiind amplasate legal și în alt scop, respectiv monitorizarea faunei și a biodiversității din parc.

Demisia doamnei Alina Teodora Sinculeț este un act personal, în conformitate cu legislația muncii. Domnia sa a fost atenționata în repetate rânduri pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu și pentru abateri disciplinare și ulterior sancționată.

Planul de management al PNSCC a fost întocmit de specialiști, a fost avizat favorabil de Consiliul Științific, în prezent fiind depus, conform prevederilor legale, la autoritățile de mediu. Prin noul plan de management, suprafața zonelor de protecție strictă și integrală, unde intervenția umană este interzisă, crește cu aproximativ 10%, până la 12.421 ha".

Comenteaza