USL pregăteşte revenirea la votul pe liste

USL pregăteşte revenirea la votul pe liste
Maxim 300 de deputaţi şi un număr incert de senatori şi renunţarea la votul uninominal şi revenirea la cel pe listă, a decis ieri USL pentru viitoarele alegeri.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat azi că USL a decis modificarea Legii electorale astfel încât la Camera Deputaţilor să se revină la votul pe listă iar numărul deputaţilor să fie de maximum 300.

"Alte obiective foarte importante şi alte decizii sunt modificarea Legii electorale în sensul în care în raport şi cu prevederile noii Constituţii numărul maxim de parlamentari în Camera Deputaţilor să fie de 300 şi în care să revenim la formula proporţionalităţii directe, deci un vot de liste pentru Camera Deputaţilor. Argumentele pentru această formulă sunt binecunoscute. Ele permit înainte de toate reprezentarea la nivel politic a tuturor forţelor politice semnificative într-o măsură care să permită cea mai bună reprezentare a tuturor curentelor politice din societatea românească cu susţinere populară", a afirmat Antonescu, într-o conferinţă de presă.

Antonescu a mai spus că un număr mai mic de deputaţi asigură o întărire a prestigiului parlamentarilor. De asemenea, el a arătat că numărul de 300 de deputaţi va fi trecut şi în Constituţie, pentru a împiedica fluctuaţiile.

PDL nici nu vrea să audă de alt număr de parlamentari decât cel stabilit prin referendumul din 2009. "Prin această decizie, USL încalcă rezultatele referendumului popular din 2009, unde poporul a decis că doreşte un parlament unicameral format din maxim 300 de parlamentari. Acum USL propune 300 de deputaţi şincă peste 100 de senatori, ceea ce reprezintă o sfidare a suveranităţii poporului exprimate prin referendumul din 2009. Este un nou act de iresponsabilitate din parte USL care tratează populaţia la capitului "Şi altele". PDL nu va susţine nici un fel de mofificare legislativă care nu ţine cont de rezultatul referendumului din 2009, cu maxim 300 de parlamentari", a declarat vicepreşedintele PDL, senatorul de Cluj Alin Tişe. În schimb, liderul democrat-liberal s-a arătat deschis revenirii la votul pe listă. "PDL nu a avut o opoziţie la acest fel exprimare a votului. Ultimele scrutinuri, care au fost aşa-zis uninominale, au arătat că, de fapt, se vota partidul şi mai puţin oamenii. S-a demonstrate că acea component politică este mai imporatntă la alegeri", a conchis Tişe.

La referendumul din noiembrie 2009, 77,8% din alegători s-au pronunţat în favoarea parlamentului unicameral, iar 88,8% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari, prezenţa fiind de 50,95%. Nu s-a întâmplat nimic în sensul reducerii numărului de parlamentari ci, din contră, legea pe baza căreia s-au ales membrii Senatului şi ai Camerei Deputaţilor a permis umflarea masei aleşilor până la 588. Adică aproape dublu faţă de cât voia populaţia acum doi ani, lăsând la o parte modalitatea în care a fost organizat referendumul şi felul în care s-au pus întrebările.

Cum s-a ajuns la aproape 600 de parlamentari? Răspunsul e simplu: în unele condiţii speciale, Legea 35 din 2008, cea care reglementează modalitatea de alegere a deputaţilor şi senatorilor lasă posibilitatea ca în unele colegii electorale să fie câte doi parlamentari. Aceste condiţii speciale au existat în peste 100 de colegii din ţară, Clujul fiind, alături de câteva judeţe din Ardeal, printre puţinele circumscripţii unde nu s-a majorat numărul parlamentarilor. Au rămas tot 10 deputaţi şi patru senatori.

 

 

Etichete
Comenteaza