Vasile Dâncu: „Spitalul regional de la Cluj este o iluzie” / „Din când în când, în campanie, apare câte o machetă”

Vasile Dâncu: „Spitalul regional de la Cluj este o iluzie” / „Din când în când, în campanie, apare câte o machetă”

Candidatul nr.1 al PSD Cluj la Senat susține că spitalele regionale sunt o iluzie și că realizarea lor nu este dorită de sistemul medical.

Sociologul Vasile Dâncu a vorbit duminică seară la o emisiune a postului B1 TV despre situația spitalului regional care ar urma să fie edificat în Florești.

„Spitalul regional de la Cluj este o iluzie. Acest spital nu se va realiza foarte repede, chiar dacă, din când în când, în campanie, apare câte un desen, apare câte o machetă… Se discută foarte mult despre asta. Știu pentru că am coordonat pentru un an, în 2016, și Ministerul Sănătății. Țin minte ce s-a întâmplat atunci. Am fost blocați în proiectele noastre de a face cele trei spitale regionale datorită unor interese foarte interesante.

Am început să facem studiile, pentru că nu se nu se mapase nevoia de sănătate pe fiecare regiune, pentru că e nevoie în primul rând, ca să iei banii ăia europeni, era vorba numai despre 150 de milioane de euro, nu erau foarte mulți bani dar totuși erau ceva bani, trebuia mapate nevoile și după aceea făcut studiul de fezabilitate. Noi am început să facem în regie proprie”, a declarat președintele Consilului Național al PSD, potrivit g4media.ro.

Dâncu a mai spus că a durat foarte mult până s-a găsit o locație pentru spital, anume amplasarea acestuia pe fosta unitate militară din Florești.

„După aceea am observat că nu există de fapt o voință politică serioasă pentru ca să se facă acest spital. Au fost foarte multe interese. Țin minte că au venit cei de la Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții, să preia de la MDRAP, pentru că preluasem ideea la MDRAP… a venit o delegație europeană să ne spună că este imposibil de făcut de noi, pentru că noi nu știm să facem studii de fezabilitate, trebuie să o facă Europa și… să treacă înapoi la Ministerul Sănătății”, a explicat coordonatorul campaniei social-democraților clujeni.

Proiectul Spitalului Regional de Urgență din Florești se referă la un spital cu aproape 850 de paturi, cu echipamente de un nivel tehnologic ridicat, pentru a asigura o calitate mai bună a îngrijirii de urgenţă şi acces la servicii medicale care salvează vieţi. Spitalul va oferi îngrijire de nivel secundar şi terţiar, dar şi îngrijiri medicale de bază şi servicii de bază, cum ar fi chirurgie generală şi medicină internă.

Spitalul va aparţine de o reţea de spitale regionale de urgenţă, care vor îmbunătăţi sistemul de sănătate din România şi vor asigura o abordare multidisciplinară în cazul tratării cazurilor complexe. Proiectul va spori accesul la sistemul de îngrijire a sănătăţii pentru oamenii care locuiesc în zonele rurale sau defavorizate.

Comenteaza