Verdict ANI: Steluţa Cătăniciu are acces interzis în viitorul parlament

Verdict ANI: Steluţa Cătăniciu are acces interzis în viitorul parlament
Cu o sentinţă judecătorească definitivă de conflict de interese, lidera ALDE Cluj, Steluţa Cătăniciu are interdiciţie de a mai ocupa vreo funcţie eligibilă timp de trei ani de la încheierea actualului mandat de deputat

Cel puţin aşa susţine Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care a publicat o listă cu persoanele care „beneficiază" de asemenea baraj pus de lege în calea eventualei lor intenţii de a candida la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Cătăniciu are o decizie de conflict de interese din partea ANI, confirmată, prin sentinţă definitivă, de instanţa de judecată, pentru un vot dat în perioada in care era consilier local.

Cătăniciu susţine că nu are o asemenea interdicţie. „La mine nu se aplică acea interdicţie. Nu se aplică o asemenea interdicţie în cazul în care nu ţi-ai pierdut mandatul în curs. Nu mtot ce spune ANI e real, ei trec acolo la grămadă. A existat decizia 418/2014 a Curţii Constituţionale (CCR), care vorbeşte exact despre interedicţiile aplicate consilierilor locali. La mine nu se aplică pentru că a fost un conflict de interese administrativ, era abatere disciplinară. Şi dacă se aplica, termenul a trecut, au trecut cei trei ani de la încheierea mandatului de consilier local 2008-2012 în care a avut loc conflictul de interese. Dacă era aşa, eu ar fi trebuit să plec din Parlamentul României, or nu s-a întâmplat asta", a spus Cătăniciu.

Ea ameninţă ANI cu represalii, în cazul în care numele său nu va fi scos de pe lista persoanelor cu interdicţie la candidatură, publicată pe site-ul instituţiei. „Le voi face o sesizare, luni, să modifice informaţiile pe care, în mod eronat - şi mă gândesc că n-au făcut-o cu intenţie - le-au trecut pe site, atât în privinţa m andatului în care a fost conflictul de interese, respectiv mandatul de consilier local 2008-2012, cât şi referitor la perioada de interdicţie de trei ani, care nu se aplică în cazul meu.

Dacă, în caz contrar, având în vedere alegerile parlamentare, care sunt foarte apropiate, nu vor rectifica informaţia falsă de pe site, miercuri voi depune o plângere penală la DNA Bucureşti pentru abuz în serviciu prin încălcarea legii, aşa cum a constatat CCR recent. Dacă România e stat de drept, atunci să fie stat de drept pentru toţi, şi pentru cetăţenii ţării şi pentru instituţiile represive", a afirmat Cătăniciu.

Potrivit ANI, în calitate de consilier local, Cătăniciu a participat la şedinţa deliberativului din 7 aprilie 2009 în care a fost prelungit contractul de asociere pentru un spaţiu, pentru societatea Cooperativa Meşteşugărească Foto Optica din Cluj-Napoca. După ce HCL a fost adoptată, Cătăniciu a încheiat cu firma un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţă a intereselor societății în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Pentru contractele încheiate, Cătăniciu a încasat suma de 8.000 Lei. Părți în litigiu au fost Societatea Cooperativa Meşteşugărească Foto Optica din Cluj-Napoca, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi Comisia de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestiri servicii din cadrul Primăriei.

ANI mai arăta în comunicatul de presă că între 27 iunie 2008 şi 4 noiembrie 2008 Căătniciu a fost membru al Comisiei de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestări servicii, comisie aflată în subordinea Primăriei. „Cătăniciu Steluţa Gustica, deși avea un interes patrimonial personal în problema supusă dezbaterilor, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a Societăţii Cooperativ Meşteşugărească Foto Optica din Cluj-Napoca", se spunea în documentul menţionat.

Pe lista ANI cu persoane care nu pot candida în 11 decembrie apar şi deputaţii Mate Andras Levente (UDMR) şi Ioan Moldovan (ALDE), care şi-au anunţat deja intenţia de a nu mai lua parte la noul proces electoral. Mate, care are şi o condamnare definitivă la jumătate de an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, deoarece şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar, şi-a anunţat chiar retragerea din politică. Moldovan este în curs de a-şi pierde şi actualul mandat de deputat pentru incompatibilitate, deoarece a deţinut concomitent atât funcţia de deputat, cât şi pe cea de administrator la o firmă particulară.

UPDATE

Sursele ZIUA de CLUJ din interiorul ANI susţin că instituţia de integritate a remis lista persoanelor cu interdicţie de a mai ocupa funcţii eligibile atât Biroului Electoral Central (BEC) cât şi Autorităţii Electorale Permanente (AEP). Cu toate acestea, spun aceleaşi surse, Cătăniciu nu poate fi împiedicată să candideze. „Legea nu impune o interdicţie în a candida, deoarece ar încălca dreptul constituţional de a alege şi a fi ales, ci interzice ocuparea unei funcţii alese pentru o perioadă de trei ani", au declarat sursele menţionate. Totuşi, în ipoteza în care Cătăniciu ar fi aleasă, după validarea mandatului, ANI ar putea solicita anularea acestuia, existând chiar un precedent, recent, agenţia solicitând şi obţinând anularea mandatelor unor consilieri locali aleşi în 5 iunie, dar aflaţi într-o situaţie similară cu cea a Steluţei Cătăniciu.

 

Comenteaza