Vicepreşedintele Senatului UBB cheamă românii în stradă, împotriva lui Dragnea

Vicepreşedintele Senatului UBB cheamă românii în stradă, împotriva lui Dragnea
Nemulţumit de faptul că Liviu Dragnea ar putea să ajungă premier, lectorul universitar Christian Schuster, care a candidat pe listele USR Alba pentru un post de deputat, a declarat că "vor fi mişcări de stradă masive din structurile USR şi din societatea civilă neafiliată politic, neafiliată, dacă aşa ceva se va întâmpla".

Unul dintre posibilii parlamentari ai USR este tocmai vicepreşedintele Senatului Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), Christian Schuster, care a candidat la Alba pentru un post de deputat pe listele partidului condus de Nicuşor Dan.

El aşteaptă redistribuirea pentru a afla dacă va ajunge în Parlament. Până atunci, însă, şi-a început activitatea post-alegeri cu o gafă de proporţii. Tânărul lector universitar al UBB a făcut, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, declaraţii care ar putea fi considerate instigare la violenţă şi mişcări de stradă.

Schuster a învăţat repede ce înseamnă să devii persoană publică, dar mai ales ce însemnă să fii înregimentat politic şi să ai un şef de partid. Atenţionat de conducerea centrală a partidului, vicepreşedintele Senatului UBB şi-a nuanţat ulterior declaraţiile.

Ieşirea lui Schuster fusese prilejuită de un comentariu legat de posibilitatea ca liderul PSD să devină premier: "Pentru noi este exclus, nu vom susţine niciodată aşa o candidatură sau o numire în funcţia de premier.

Vor fi mişcări de stradă masive din structurile USR şi din societatea civilă neafiliată politic, neafiliată, dacă aşa ceva se va întâmpla. Cred că PSD ar trebui să se gândească mult mai bine dacă doreşte să arunce ţara într-o luptă socială de genul acesta în plină iarnă sau dacă aşteaptă totuşi puţin să se liniştească apele după nişte alegeri atât de învolburate cum au fost acum.

Cred că ar fi un mod responsabil de a rezolva lucrurile dacă ar numi alt premier, unul care să fie totuşi acceptat nu doar de majoritatea care îşi poate impune punctul de vedere în Parlament, ci şi de opoziţie, pentru că un astfel de premier va şti să guverneze mult mai bine, ştiind că nu este tot timpul opozat şi oprit din partea partidelor care nu sunt la guvernare", a declarat Schuster, citat de news.ro.

Iniţial, candidatul USR a refuzat să comenteze propriile declaraţii, afirmând doar că o poziţie oficială care să conţină clarificări va fi emisă de conducerea centrală a partidului. Ulterior, şi-a dat seama de situaţie şi a revenit cu precizări, pe pagina sa de Facebook.

"În această seară am susținut o conferință de presă în care îmi exprimam o opinie personală relativ la posibilitatea de nominalizare a lui Liviu Dragnea la funcția de premier. Avertizam asupra faptului că societatea civilă, organizată sau nu politic, va sancționa, după părerea mea, acest lucru pe care îl consider, personal, ca fiind în neconcordanță cu legea. O parte a presei a interpretat acest lucru drept o amenințare directă, ba mai mult, a generalizat evaluarea mea personală asupra situației ca fiind poziția partidului din care fac parte", a scris Schuster.

"Această interpretare nu este corectă, declarația mea neputând fi încadrată în niciun fel în categoria instigării la violență sau la proteste de stradă. Există un segment al populației care nu va accepta ușor o investire a domnului Dragnea, aceasta fiind ideea principală pe care doream să o transmit. Pentru USR, ca partid parlamentar, și pentru mine, ca membru de partid, modul de a ne exprima dezacordul rămâne opoziția politică în Parlament", a spus tânărul lector universitar.

Reacţia USR a venit în această dimineaţă. Partidul lui Nicuşor Dan precizează că opinia lui Shuster este un personală, că Uniunea se va folosi de mijloacele instituţionale pentru a se opune numirii lui Liviu Dragnea în poziţia de prim-ministru şi că acţionează ca un partid parlamentar responsabil şi nu va impulsiona oamenii să declanşeze proteste de stradă, informează news.ro.

"Opinia domnului Christian Shuster este personală şi nu reflectă nici poziţia USR, nici modul în care USR îşi propune să acţioneze ca partid ales în Parlament. USR se va folosi de mijloacele instituţionale pentru a se opune numirii lui Liviu Dragnea, preşedintele condamnat penal al PSD, în poziţia de prim-ministru, fapt pe care-l considerăm nociv pentru România şi asupra căruia am avertizat că poate duce la izolarea internaţională a ţării", se arată într-un comunicat al USR.

Uniunea subliniază că acţionează ca un partid parlamentar responsabil şi nu va impulsiona oamenii să declanşeze proteste de stradă. "Românii au demonstrat în nenumărate ocazii că se pot mobiliza atunci când consideră că interesul public este afectat, fără implicarea sau îndemnurile partidelor politice", se mai arată în comunicat.

Comenteaza