Victor Ponta la Jucu: “Ştiam Apahida numai din cântece” FOTO / VIDEO

Victor Ponta la Jucu: “Ştiam Apahida numai din cântece” FOTO / VIDEO
Şeful PSD, înconjurat de liderii locali ai social-democraţilor şi liberalilor, a ascultat, aproximativ o oră, păsurile aleşilor PSD din judeţ şi ale câtorva jucani.

Aproximativ 80 de oameni - primari, viceprimari şi consilieri USL din judeţ şi câţiva locuitori din Jucu, s-a adunat în centrul fostei comune "Nokia" pentru a-l asculta pe liderul PSD. Ponta a preferat să asculte şi să comenteze, mai mult sau mai puţin ironic, spusele ţăranilor. Apariţia surpriză, dar extrem de discretă a fost cea a fostului ministru Ioan Rus.

Activele PSD şi PNL şi-au mobilizat organizaţiile din judeţ şi au reuşit să adune aproximativ 80 de oameni în centrul comunei Jucu. Surprinzător, puţini jucani (mulţi au preferat crâşma de peste drum) şi şi mai puţini angajaţi ai Nokia. Preşedintele PSD a recunoscut că n-a mai fost prin zonă. "Când am intrat în Apahida m-am gândit că noi, cei de dincolo de Carpaţi, am auzit de Apahida doar din cântecul acela, «Bal la Apahida», iar de Jucu, doar ca fiind comuna în care e Nokia", a recunoscut Ponta. Apoi şi-a explicat prezenţa în Jucu. "N-am venit să subminez puterea sau guvernul, n-am venit să acuz Nokia, am venit să ascult oamenii", a anunţat Ponta.

Numai că n-a reuşit să-şi respecte planul. Nu l-a iertat nici pe şeful guvernului, Emil Boc, nici compania finlandeză. "Îmi pare rău că trebuie să vorbesc de un conjudeţean de-al dumneavostră, dar eu ştiam că ardelenii sunt oameni cumpătaţi, care măsoară de o sută de ori înainte de a tăia. Emil Boc întâi taie şi după aia măsoară", a fost una dintre puţinele replici ale lui Ponta care au stârnit aplauzele asistenţei. Companiei finlandeze şeful PSD i-a reproşat lipsa de responsabilitate faţă de angajaţi. "Trebuie să acordăm facilităţi investitorilor, dar aşteptăm şi responsabilitate din partea lor, adică nu vin, valorifică tot cele punem noi la dispoziţie şi apoi pleacă. Dacă Nokia îşi închidea fabrica pentru că nu mai cumpără lumea telefoane, ziceam: «Asta e». Dar Nokia nu şi-a închis fabrica, a mutat-o", a afirmat Ponta. El a mers mai departe şi a criticat discriminarea investitorilor români de către stat. "E bine când vine un investitor străin, dar eu mă bucur mai tare când vine un român. Noi, când vine un străin, îi facem drumuri, îi dăm facilităţi, investitorului român îi trimitem controale peste controale pe cap, îi cerem bani pentru partid ş.a.m.d. Sunt prieten cu străinii, dar în primul rând trebuie ajutaţi investitorii români", a afirmat Ponta.

Un cetăţean a încercat să-l încurajeze pe Ponta să se retragă, împreună cu toţi aleşii USL, din parlament. "Ce s-ar întâmpla dacă aţi ieşi din parlament?", a întrebat omul. "Ar bea şampanie Roberta Anastase şi pedeliştii, că nu i-ar mai supraveghea nimeni cum numără voturile", a venit replica lui Ponta. Altcineva i-a ridicat o minge la fileu, atacând noul Cod al Muncii, din vina căruia fiul său lucrează pe contracte de muncă reînnoite tot la trei luni. "Nu-i dă nimeni nici un împrumut", s-a plâns cetăţeanul. Ponta i-a promis că de îndată ce USL va ajunge la putere va modifica legea respectivă. "Emil Boc spunea că datorită noului Cod al Muncii vor veni mai mulţi investitori. În realitate, pleacă mai uşor investitorii", a comentat Ponta. El nu a ezitat să pună la punct un angajat Nokia tânăr, care se plângea că va rămâne pe drumuri. "Dacă aţi fi avut 50 de ani vă înţelegeam, dar să vă temeţi că nu veţi găsi de lucru la 24 de ani...", i-a replicat liderul PSD. Un pensionar, în lacrimi, l-a rugat să dea jos "partidul ăsta" care i-a tot tăiat din pensie, un poştaş s-a plâns că din cauza reducerilor de personal a ajuns să facă zilnic 30-40 km cu propria maşină, iar concluzia a tras-o un alt sătean: "Tare-s nervos la televizor, când văd cum merg lucrurile".

Ioan Rus a avut o prezenţă extrem de discretă

Marea surpriză a constituit-o apariţia fostului şef al Grupului de la Cluj, Ioan Rus. El a preferat însă o prezenţă extrem de discretă, în rândul doi al grupului urcat pe platforma cu rol de scenă, şi nu a luat cuvântul. Nu au lipsit liderii judeţeni ai celor două partide: Remus Lăpuşan (PSD) şi Marius Nicoară (PNL), parlamentarii Alexandru Cordoş, Horea Uioreanu şi Cornel Itu, dar nici preşedintele departamentului Transporturi al PSD, senatorul Sorin Bota. A fost de faţă şi liderul PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, vicepreşedintele PSD Cluj, Aurelia Cristea, consilieri judeţeni ai ambelor partide.

"PSD nu sprijină afacerile lui Băsescu"

Liderul PSD, Victor Ponta, a explicat că asocierea social-democraţilor la protestele împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană nu reprezintă o poziţie a PSD-ului împotriva investitorilor străini. "Ce vor să facă cei de la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) acolo nu este o investiţie pentru crearea de locuri de muncă. Aceea e o afacere din care vor câştiga câţiva canadieni şi Traian Băsescu", a afirmat Ponta. El contestă inclusiv promisiunile privind crearea a 2.000 de locuri de muncă. "Cine spune asta cu 2.000 de locuri de muncă? Purtătorul de cuvânt al RMGC, Traian Băsescu, pe care n-avem absolut nici un motiv să-l credem. PSD nu susţine afacerile unui politician aflat în pragul pensiei", a declarat Ponta.

Comenteaza