Vizita istorică a cancelarului Angela Merkel la Cluj s-a încheiat

Vizita istorică a cancelarului Angela Merkel la Cluj s-a încheiat
Angela Merkel îşi primeşte la Cluj titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai.
Angela Merkel efectuează o vizită la Cluj pe care o putem numi, fără teama de a exagera, istorică. Merkel, cea mai puternică femeie a lumii şi, probabil, cel mai important lider al Europei, primeşte titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai.

ziuadecj.ro transmite LIVE TEXT vizita înaltului demnitar. Vedeţi relatarea mai jos.

18.30 Avionul delegaţiei germane a decolat de pe aeroportul din Cluj-Napoca. Transmisia livetext a vizitei Angelei Merkel la Cluj, pe ziuadecj.ro, se încheie aici.

18.15 Merkel -a urcat în avion ţinând în mână buchetul de flori primit la aterizare de la prefectul Florin Stamatian. Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, directorul aeroportului David Ciceo, preşedintele Consiliului Judeţean Alin Tişe şi primarul Sorin Apostu aşteaptă ca avionul să decoleze.

18.06 Merkel a inaugurat Institutul de Studii Germane din cadrul UBB, iar la ieşire a fost aplaudată de mulţimea strânsă în faţa instituţiei. Cancelarul Germaniei se îndreaptă acum spre aeroport, pentru a părăsi oraşul. Transmisia livetext a vizitei, pe ziuadecj.ro, se încheie.

17.30 Merkel a mers, pe jos, până la Institutul German, unde va tăia panglica noii instituţii. Cancelarul urmează să se întreţină 30 de minute cu studenţi şi profesori ai liniei de studii germane a UBB.

17.12 Merkel merge către Piramida de sticlă, din interiorul Casei Universitarilor, unde se va ridica o cupă de şampanie în cinstea acestui eveniment. Cancelarul a primit aplauze de la clujenii de pe stradă

17.10 Angela Merkel a ieşit din clădirea UBB vorbeşte cu trecătorii. Între aceştia a fost un grup de studenţi germani la Medicină, cu care cancelarul s-a întreţinut. Merkel i-a întrebat ce studiază şi cum se descurcă, iar studenţii au replicat că "nu e uşor, dar dar e bine". Merkel le-a urat „mult succes” şi „noroc” iar mulţimea adunată în faţa sediului UBB a continuat să o aplaude în timp ce aceasta se îndrepta spre restaurantul Piramida.

17.03 Se cântă Oda Bucuriei în limba germană. Senatul şi Merkel ies în aplauze.

17.02 Rectorul UBB a declarat ceremonia încheiată, în aplauzele asistenţei

17.00 Marga: "În discursul Dumneavoastră, orice cetăţean român găseşte o un stimulent de reflecţie şi acţiune luminată. Prezenţa Dumneavoastă a adus o speranţă foarte mare".

16.58 Merkel şi-a încheiat discursul: a vorbit 18 minute. Rectorul UBB încheie ceremonia

Fragmente din alocuţiunea cancelarului german: "E o onoare deosibită să accept acest titlu. UBB este un exemplu de ceea ce ce tindem în Europa, o convieţuire a popoarelor", a spus Angela Merkel, subliniind că apreciază multiculturalitatea UBB.

Merkel: "Cele trei popoare care au influenţat istoria din ultimul mileniu a Transilvaniei convieţuiesc paşnic aici. Aş fi dorit să ajung şi la Sibiu, dar nu am reuşit"

"Aici la Cluj ne aflăm într-un oraş al acestei regiuni frumoase şi m-aş fi dus şi mai departe, după acest sejur, la Sibiu. Data viitoare voi merge acolo, în centrul minorităţii germane din Transilvania. Din lipsă de timp va trebui să amân. Avem firme cu capital german, 17.000 de întreprinderi în România. Germania este al treilea investitor pentru România. România şi Germania au un mare interes ca Uniunea Europeană să fie consolidată, întărită ca o alianţă cu destin comun. Ţinând cont de ciza economică şi financiară de anul trecut, este o provocare care cere eforturi în continuare. Europa poate să înfrunte provocările globale. Asta cere compromisuri", a spus Merkel, şi a adăugat: "Avem nevoie de o nouă arhitectură a uniunii monetare, Pe termen lung trebuie să creăm un cadru pentru gestionarea crizelor"

16.40 Începe discursul Angelei Merkel

16.38 Este intonat Vivat Doctor Honoris Causa, de către corurile reunite ale Facultăţilor de Teologie Ortodoxă, de Teologie Greco-Catolică, de Teologie Reformată şi de Teologie Romano-Catolică.

16.36 Angela Merkel a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UBB. Diploma i-a oferit-o Andrei Marga.

16.34 Laudatio a fost citită. Acum, conferenţiarul Radu Catană, cancelarul UBB, prezintă proclamaţia de acordare a titlului de DHC Cancelarului Federal, în limba latină.

Fragment din Laudatio: "În opinia noastră, ceea ce conferă soliditate, forţă şi capacitate de atracţie programului politic propus şi susţinut de d-na cancelar este aliajul rar întâlnit şi mai preţios între ataşamentul faţă de valori fundamentale, fermitatea principiilor, respectiv pragmatismul raţional şi lucid, capacitatea deosebită de a realiza deciziile de compromis care să permită transpunerea lor în viaţă, într-o formulă posibilă şi necesară. Aceste valori pot fi sintetizate în conceptele cheie de libertate, responsabilitate, solidaritate, respect necondiţionat al drepturilor şi demnităţii umane"

16.24 Laudatio. Profesorul Gyemant evocă activitatea ştiinţifică şi politică a Cancelarului Federal.

16.22 Marga a declarat deschisă ceremonia de acordare a DHC. A început Laudatio, rostită de decanul Facultăţii de Studii Europene, profesorul Ladislau Gyemant.

Încă un citat din cuvântarea rectorului UBB: "Astăzi, sub numele doamnei Angela Merkel se adună intervenţii energice, de importanţă crucială pentru orientările Germaniei, ale UE şi ale lumii de astăzi"

<<Angela Merkel a pus mereu accentul , în deciziile pe care le-a luat, pe acea "educaţie" care a făcut gloria şcolilor germane>>

"Pentru Angela Merkel, titlul se acordă pentru modul nou de a face politică. Angela Merkel a intervenit cu soluţii inovative la problemele stringente ale societăţii moderne târzii", a spus Andrei Marga.

Citat din cuvântarea lui Andrei Marga, despre Merkel: <<Sintagmele ce-i rezumă vederile - "Fără libertate nu este nimic", "libertate în răspundere", "educaţie pentru toţi", "ştiinţa autentică nu poate fi separată de etică", "trebuie să devenim mai luptători", "Germania poate mai mult", "Acolo unde suntem noi este centrul", să înaintăm în deschidere", "Germania nu va lăsa niciodată singur Israelul" - aceste sintagme, aşadar, sunt grăitoare prin ele însele şi şi-au procurat prestigiu>>

<<Actualul cancelar german, doamna Angela Merkel, marchează, prin deciziile şi acţiunile Domiei Sale, în mod benefic, istoria germanilor de astăzi şi a devenit reper pentru acţiune în Europa şi în lume>>

16.06 urmează cuvântul de introducere al lui Andrei Marga, în limba germană.

16.05 Marga se aşează la masa Senatului

16.03 Se intoneză Gaudeamus Igitur. Pe aceste acorduri au intrat Angela Merkel şi Andrei Marga

16.03 Intră membrii Senatului Universităţii Babeş-Bolyai. Toată lumea este în picioare

la 16.00, Senatul UBB va intra în Aula Magna. Momentele muzicale vor fi asigurate de corurile reunite ale Facultăţilor de Teologie Ortodoxă, de Teologie Greco-Catolică, de Teologie Reformată şi de Teologie Romano-Catolică.

15.46 Merkel a ajuns la sediul UBB. La intrare a fost aşteptată de recotorul UBB, Andrei Marga, bun vorbitor de limba germană. Cancelarul le-a făcut cu mâna celor care s-au adunat să o vadă. Un grup de studenţi de la medicină au strigat "Angi, te iubim", în limba germană. Merkel a i-a întrebat de unde sunt şi a aflat că sunt originari din Stuttgart.

15 45 Întregul sediu al UBB este înconjurat de forţe de ordine.

15.40 Angela Merkel şi întreaga delegaţie germană traversează Clujul cu maşina. La ora 16.00, Angela Merkel va fi în Aula Magna a UBB

15.29 Merkel coboară din avion. Poartă un costum negru şi o bluză verde. A dat mâna cu oficialităţile şi urcă în maşină. Va fi escortată de trei maşini. În spatele lor vin primarul, prefectul şi preşedintele CJ Cluj, în maşina de protocol a lui Florin Stamatian. Apostu şi Tişe stau pe bancheta din spate. Două microbuze transportă delegaţia oficială germană şi alte două, presa germană.

15.27 Merkel este încă în avion. Oficialităţile aştern un covor roşu către scara avionului

La ieşirea din aeroport stau în aşteptare două Mercedesuri negre, maşini de poliţie şi microbuzele cu care vor călători membrii delegaţiei germane

15.25 punctualitate nemţească: avionul Angelei Merkel a aterizat la Cluj. Primarul, prefectul, preşedintele CJ şi directorul aeroportului o aşteaptă. Merkel va primi trandafiri în culorile steagului Germaniei de la prefectul Florin Stamatian

- avionul Angelei Merkel trebuie să aterizeze la Cluj la 15.25

15.20 Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, discută pe pista de aterizare cu directorul aeroportului, David Ciceo; prefectul Florin Stamatian şi primarul Sorin Apostu sunt în salonul VIP



Comenteaza