Vrea să rupă PNL în facţiuni şi să-l conducă

Vrea să rupă PNL în facţiuni şi să-l conducă
Unul dintre candidaţii la funcţia de preşedinte al PNL vrea să împartă liberalii în grupări doctrinare după modelul existent în UDMR. În rândul liderilor liberali clujeni părerile sunt împărţite

Printr-o postare pe facebook, candidatul la preşedinţia PNL, Cătălin Predoiu, şi-a anunţat un proiect cel puţin ciudat, care, în viziunea sa, ar uni partidul prin... divizare. Iată postarea integrală a lui Predoiu:

„Încep clarificările ideologice în PNL!
PNL sector 2 a pus în circulaţie o rezoluţie conţinând măsuri îndrăzneţe şi cu adevărat de centru dreapta precum privatizarea sistemului sanitar şi educaţional, reforma radicală a sistemului de ajutoare sociale. PNL Bucuresti a ezitat să şi-o asume, propunând în schimb «o dezbatere». Aceasta confirmă că în PNL sunt curente de centru dreapta, dar şi de centru stânga. Competiţia internă le va scoate la iveală.

Platitudinile de genul «să ţinem partidul unit» trebuie înlocuite cu o confruntare adevărată de idei. Probabil ca cea mai sigură cale pentru a menţine partidul unit este organizarea lui prin statut pe bază de curente ideologice, de facţiuni de centru drepta, conservator populare, liberale de centru sau chiar centru stânga. Altfel, o structură piramidală rigidă nu poate asigura cuprinderea şi reprezentarea echitabilă a tuturor curentelor. Dealtfel, după cum arată un recent studiu publicat de Martens Centre (apropiat PPE), structura piramidală rigidă a partidelor e depăşită şi trebuie înlocuită cu organizări mai flexibile", a scris Predoiu pe site-ul de socializare.

O organizare similară, cu platforme doctrinare diverse, există în UDMR, care, însă, este o organizaţie politică aparte, cu scop politic unic - lupta pentru drepturile minorităţii maghiare, care îşi propune, programatic, să-i reprezinte pe toţi etnicii maghiari, indiferent de opţiunea lor politică. Cu toate acestea, există, printre liderii liberali locali şi unii care îmbrăţişează propunerea lui Predoiu. Cel mai mare susţinător este preşedintele consiliului judeţean, Alin Tişe, care şi-a anunţat intenţia de a candida la congresul din iunie fie la funcţia de preşedinte, fie la cea de prim-vicepreşedinte.

„Diversitatea opţiunilor şi unitatea partidului nu se exclud una pe alta. Dacă într-un partid există mai multe orientări nu înseamnă că partidul e rupt. Dincolo de statut, care e obligatoriu pentru toată lumea, e normal să existe cât mai multe puncte de vedere. Dacă există mai multe curente, mai multe opţiuni în partid, nu înseamnă că partidul nu e unit, dimpotrivă, existând mai multe opţiuni, partidul e mai puternic, nicidecum divizat", a afirmat Tişe.

Şeful PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda, priveşte lucrurile ceva mai nuanţat. „Orice partid are departamente interne pe politici publice. Există şi astăzi modele de partide la nivel european cu diverse curente ideologice în interior. Ideologic, PNL este de dreapta, dar înăuntrul partidului trebuie să existe dezbateri pe problemele care frământă societatea, sigur, pornind de la prevederile constituţionale (aluzie la învăţământul gratuit garantat de Legea Fundamentală, care nu poate fi oferit de un sistem complet privat - n.red.). Într-o democraţie autentică trebuie să existe dezbateri, dar, în cazul PNL, subsumate orientării de dreapta a partidului, pentru că mi-e greu să cred că există curente de stânga în PNL.

Pe de altă parte, soluţiile nu sunt doar de dreapta sau doar de stânga, important e ca cetăţenii să se simtă reprezentaţi, cu toate problemele lor, să avem un mediu de afaceri sănătos, care ar genera locuri de muncă şi salarii mai mari. Susţin şi eu ajutoarele sociale, dar acestea să fie acordate doar celor care au cu adevărat nevoie, nu împărţite cu nemiluita, aşa cum face PSD. Este inadmisibil să existe firme care nu reuşesc să-şi găsească angajaţi, în vreme ce există foarte mulţi beneficiari de ajutoare sociale", a comentat Buda.

Liderul informal al vechilor liberali din PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, e de părere că propunerea lui Predoiu merită discutată. „Există asemenea exemple, mi se pare prin Japonia, de partide cu mai multe curente doctrinare, dar nu ştiu în ca măsură se potriveşte un asemenea model PNL. Trebuie dezbătut acest subiect. Oricum, sunt ferm convins că partidul va rămâne unit", a spus Nicoară.

În schimb, preşedintele PNL Cluj-Napoca, viceprimarul Dan Tarcea, se opune categoric unui asemenea proiect. „Nu agreez o asemenea soluţie. Din punctul meu de vedere, PNL are o singură doctrină, cea liberală. Sigur, după fuziune a apărut şi doctrina democrată, trebuie să luăm ce e mai bun de la fiecare doctrină, cei mai buni oameni din ambele tabere, dar partidul trebuie să rămână unit. Orice asemenea divizare poate deveni ireconciliabilă. Avem nevoie mai mult ca oricând de unitate, cu o singură cinducere şi un singur lider ales şi acceptat de toate organizaţiile şi toţi membrii", a apreciat Tarcea.

Candidat anunţat la funcţia de vicepreşedinte naţional al PNL, deputatul Adrian Oros este chiar mai radical, militând pentru revenirea la mesajul politic adresat exclusiv electoratului de dreapta. „Nu mi se pare potrivită o asemenea idee. Dacă, prin absurd, s-ar ajunge într-o asemenea situaţie, partidul ar lansa mai multe soluţii la aceeaşi problemă şi am deruta şi mai mult electoratul de dreapta, pe care oricum l-am pierdut lansând mesaje de stânga. Nu trebuie să încercăm să recuperăm electorat din cealaltă parte. Cel mai mare risc este să-ţi pierzi electoratul tradiţional cu mesaje populiste de stânga, trebuie să revenim la mesajul politic adresat strict electoratului de dreapta", a declarat Oros.

 

Comenteaza