Video Zelenski, către premierul Ungariei: Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol? Trebuie să decideți cui îi sunteți alături

Zelenski, către premierul Ungariei: Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol? Trebuie să decideți cui îi sunteți alături

În intervenția din cadrul reuniunii CE de joi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a amintit despre evreii uciși în Ungaria în al Doilea Război Mondial și i-a transmis lui Viktor Orban că astfel de "crime în masă se pot întâmpla din nou în zilele noastre".

În discursul său adresat Consiliului European şi postat pe Facebook, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit membrilor Consiliului European pentru impunerea de sancţiuni împotiva Rusiei, dar a spus că "a fost puţin cam târziu".

"Aţi blocat Nord Stream 2. Vă suntem recunoscători. Şi pe bună dreptate. Dar a fost de asemenea puţin cam târziu. Pentru că dacă ar fi fost luate preventiv, Rusia nu ar fi declanșat război. Cel puțin nimeni nu știe sigur. Ar fi existat o șansă", a declarat el în faţa Consiliului.

Zelenski a apus și că armata rusă a distrus deja 230 de şcoli, 155 de grădiniţe şi a ucis 128 de copii în Ucraina: "Armata rusă nu vede ce e demnitatea, nu ştie ce e conştiinţa. (...) Oraşe întregi, sate, pur şi simplu, transformate în cenuşă. Nu a mai rămas nimic. Arma rusă a ucis jurnalişti, deşi au văzut inscripţia «presă» pe ei. Poate că nu au fost învăţaţi să citească, doar să ucidă".

În discursul său, Zelenski a mulţumit, pe rând, statelor membre pentru sprijin, dar s-a oprit la Ungaria.

"Ungaria. Aș vrea să mă opresc aici și să fiu sincer. Trebuie să decideți cui sunteți alături. Sunteți un stat suveran. Am văzut acest memorial (la Budapesta - n.red.), despre crime în masă. Am fost acolo cu familia mea. Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, dacă poți, mergi pe malul Dunării. Uită-te la pantofii ăia și vei vedea cum se pot întâmpla din nou uciderile în masă în lumea de astăzi. Asta face Rusia astăzi.

Adulți și copii. Bunicii. Mii. Aceste mii de oameni nu mai sunt. Nu este timp să eziți. Este momentul să te hotărăști deja. Noi credem în tine. Avem nevoie de sprijinul tău. Credem în poporul tău. Credem în Uniunea Europeană. Și credem că și Germania va fi alături de noi în momentul crucial", a spus Zelenski.

Comenteaza