Ziua mitingului: Iohannis la Cluj. Peste 15.000 de susţinători prezenţi în Piaţa Lucian Blaga GALERIE FOTO

Ziua mitingului: Iohannis la Cluj. Peste 15.000 de susţinători prezenţi în Piaţa Lucian Blaga GALERIE FOTO
Mii de susţinători ai lui Iohannis s-au adunat, încă de la primele ore ale dimineţii, în Piaţa Lucian Blaga din centrul oraşului, pentru a îşi arăta susţinerea faţă de preferatul lor în cursa prezidenţialelor.

10:50 Piaţa Lucian Blaga din Cluj-Napoca e aproape plină, sunt adunaţi deja peste 10.000 de oameni, iar mulţimile de susţinători continuă să sosească. După inscripţiile de pe pancarte, s-au adunat susţinătorii din întregul Ardeal: Maramureş, Mureş, Satu-Mare, Alba, Bistriţa-Năsăud, iar chiar lângă scenă, stategic, stă un grup din Sibiu, care au dat drumul scandărilor. Dispariţia identităţii celor două partide, PDL şi PNL, a transformat mitingul pro-Iohannis într-o manifestare incoloră, vaduvită şi de portocaliul care colora manifestările PDL, dar şi de galbenul liberalilor. Deşi juridic ACL nu mai exista odată ce tribunalul a admis fuziunea, în mulţime mai sunt pancarte cu ACL. Pe lângă acestea, dintre miile de oameni răsar cateva steaguri răzleţe ale vechiului PNL şi o mulţime de steaguri naţionale. Cei care au ajuns în Cluj încă de la primele ore ale dimineţii s-au încălzit pe ritmuri de rock şi muzică populară, întrucât dicursurile politice au fost precedate de un concert la care au cântat Iris, Dinu Iancu Sălăjanu şi Dumitru Fărcaş.

11:10 Klaus Iohannis, însotit de întreg stafful de campanie, politicieni din Bucureşti şi lideri locali, a ajuns în piata Lucian Blaga. Iohannis a venit pe strada Petru Maior şi se îndreaptă spre scena amplasată în dreptul străzii Napoca, traversând mulţimea adunată la miting, strângând mâini şi salutând în stânga şi în dreapta, în cel mai clasic stil al unei băi de mulţime profesioniste. 

11:15 Din afara Regiunii Nord-Vest au mai venit şi susţinători de ai "neamţului" din Braşov cu o pancartă pe care scrie: "Braşovul vrea ca în Germania!". Între timp, Piaţa Lucian Blaga s-a umplut, sunt în jur de 15.000 de oameni.

11:45 La mitingul lui Klaus Iohannis participarea este mai mult decât numeroasă, dar entuziasmul este, însă, la cote reduse. În ciuda tentativelor vorbitorilor de până acum, printre care Marius Nicoară, Daniel Buda, Cristian Dolha sau Raluca Turcan, de a obţine reacţii sonore din partea mulţimii, doar câteva sute de participanţi aflaţi în primele rânduri reacţionează răspunzând întrebărilor şi îndemnurilor. Poate şi temperaturile mici înregistrate la Cluj să fie de vină pentru scăderea interesului participanţilor de a se manifesta. 

11:50 Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, a găsit o modalitate cel puţin jignitoare la adresa veteranilor de război prin care să încurajeze susţinătorii lui Iohannis. După ce a plâns pe umărul veteranilor de război şi a foştilor deţinuţi polici, care ar tră,i potrivit lui Dobre, cu doar 250 de lei pe lună, a îndemnat mulţimea din piaţă să ia exemplu de la cei cărora "gloanţele le-au găurit mantaua" şi să aibă curaj în lupta cu armata PSD. 

12:05 Primarul municipiului Târgu-Mureş, Dorin Florea, a transmis un mesaj cel puţin ciudat asistenţei: "Victor Ponta şi ai lui au batjocorit şi au minţit românii şi au făcut ca peste 3 milioane de români să treacă graniţa. Noi ce mai aşteptăm?"

12:30 Introducerea candidatului Klaus Iohannis pe scena din Cluj s-a lăsat cu scandări din partea celor 15.000 de susţinători, care, în sfârşit au intrat în spiritul manifestaţiei. În afară de clasicele atacuri la adresa lui Victor Ponta, Iohannis a avut un discurs comun, i-a îndemnat pe clujeni să meargă la vot. Candidatul la prezidenţiale a vorbit şi despre cum românii trebuie să facă o alegeri importantă "între România noastră şi România lor" şi că orice vot este important. Discursul nu i-a ţinut, însă, în priză pe susţinători, ci doar un grup din proximitatea scenei a scandat mesaje şi a întreţinut discuţiile de pe scenă. La Cluj a fost demonstrat, încă o dată, faptul că Iohannis nu poate să ţină un discurs care să emoţioneze publicul.

12:45 Evenimentul s-a încheiat cu fostul imn al PDL, "Verde-nrourat", care a reuşit să anime atmosfera mai mult decât discursurile politice. Încet, încet, miile de susţinători au început să plece din piaţa Lucian Blaga.

Mitingul lui Iohannis afectează şi traficul din centrul Clujului. Circulaţia rutieră este restricţionată pe str. Gheorghe Şincai, str. Samuel Micu, str. Napoca şi pe latura de nord şi de est a Pieţei lucian Blaga. De asemenea, este închisă strada Petru Maior, circulaţia fiind asigurată pe strada Memorandumului, pe banda destinată mijloacelor de transport în comun.

Comenteaza