ZIUA PREŞEDINTELUI: Clujenii care au votat primii

ZIUA PREŞEDINTELUI: Clujenii care au votat primii
În turul II de alegeri prezidenţiale, o parte din clujeni au fost prezenţi încă de la prima oră la secţii pentru a-şi exercita dreptul la vot.

VOT PREŞEDINTE 2014. Fie că sunt nevoiţi să plece la lucru de dimineaţă sau pur şi simplu au dorit să fie primii care votează, câţiva clujeni au inaugurat secţiile din primul minut de după deschiderea acestora, la ora 7 fix.

Traian Răşinar a votat pentru binele tinerilor

La Liceul Teoretic "Eugen Pora", la ora 6:55 erau deja în faţa şcolii trei oameni trecuţi de 40 de ani, care aşteptau să voteze. Printre ei s-a aflat şi Traian Răşinar, care la 43 de ani şi-a pierdut speranţa pentru generaţia sa, dar speră la un viitor mai bun pentru tinerele generaţii.

"Nu e vorba că am ţinut să fiu primul, dar trebuie să mergem şi la servici şi atunci datoria de cetăţean când să mi-o mai fac? La vârsta pe care o am... eşti trecut prin lumea asta. Ştii ce înseamnă să vii să îţi alegi preşedintele. Am venit să votez ca să fie mai bine pentru voi, pentru tineri. Pentru mine nu ştiu dacă pot să zic neapărat, la 43 de ani trebuie să merg la servici şi până la 65 de ani când ies la pensie nu ştiu dacă o să se schimbe ceva şi pentru noi. Vouă tinerilor să vă fie bine. La noi nu-i peranţă, da măcar pentru voi", a spus Traian Răşinar.

"Dacă ar trăi cât ciorile, i-aş înţelege pe corupţi"

La Gilău, la 7.00 dimineaţa, noaptea se îngână încă cu ziua, iar toamna cu iarna. Ba e mai mult iarnă, că parbrizele sunt bocnă, iar vorbele se pierd printre aburi. La secţia 468, amenajată într-unul dintre spaţiile şcolii, s-a prezentat primul, cu tot întunericul şi frigul de afară, Vasile Iacob. Are 62 de ani şi este angajat la o staţie de gaz. Are treburi şi este o persoană matinală, crezând în proverbul care spune că cei precum el ajung departe.

"Am votat să se întâmple ceva în ţara asta. Nu îmi vine să cred când văd câtă corupţie este în ţara asta. Dacă iau numai şpagă 8-10 milioane de euro, vă daţi seama ce bani se învârt acolo? Nu se mai poate aşa. Dacă ar trăi ca ciorile, 300 de ani, i-aş înţelege că vor atâţia bani, dar altfel, nu. Şi în timpul ăsta sunt oameni care nu au ce pune pe masă, care ies pe stradă cu copiii desculţi pe frig", a mărturisit Iacob.

Domnul Ion a votat primul din frica de a nu rămâne pe dinafară

ALEGERI PREZIDENŢIALE. În incinta Liceului "Anghel Saligny" din Mărăşti, primul votant a ajuns încă de la 06:56, şi a aşteptat liniştit deschiderea urnelor, iar la 07:05 a ieşit de pe poarta şcolii. La cei 76 de ani ai săi, domnul Ion a ales să voteze la o oră atât de matinală pe de o parte pentru că locuieşte în apropiere, iar pe de altă parte pentru a se asigura că nu va ajunge în situaţia celor care nu au reuşit să-şi exercite dreptul la vot în primul tur de scrutin.

"Mie nu-mi place să viu la urmă. Să plâng di p-afară că o fost închisă secţia de votare. Vin la nouă fără-un sfert, stau un pic, pleacă şi vin înapoi, aşa o zis unu', şi o fost închis", a afirmat el.

Deşi la vârsta sa, a trecut prin multe alegeri prezidenţiale şi a văzut mulţi candidaţi, are încredere în cel pe care l-a ales: "îmi place de el, e pregătit, cu studii, o fost în nişte funcţii p-acolo pă la Guvern şi cred că corespunde. O să facă bine", a adaugat domnul Ion înainte de a porni spre casă.

„Am votat să ne mai mărească și pensiile"

Nici nu se luminase bine de zi, însă clujeanul care a deschis secția cu numărul 89 din Cluj a vrut să fie sigur că are timp să își exprime opțiunea, așa că în drum spre serviciu a făcut o scurtă oprire la secția de vot. Ceasul arăta doar câteva minute peste ora 7, iar bărbatul a ieșit victorios pe poarta Colegiului „George Coșbuc", locul în care a votat. Job-ul este, așadar, factorul care l-a determinat să deschidă secția de votare din centru."Dacă mă duc la serviciu...asta e, trebuie să fiu printre primii clujeni care votează. În alți ani nu veneam chiar așa dimineață, dar acum mă grăbesc." Sătul de situația politică din România, bărbatul a vrut să se asigure că, în ciuda faptului că lucrează în ziua scrutinului, își face câteva minute pentru a se gândi la o Românie mai bună.

„Am votat pentru binele viitorului și al țării. Vreau ca viitorul președinte să fie un om normal și să fie al poporului", conchide acesta luând-o la goană spre serviciu.

Doar câteva momente mai târziu, din secția de votare iese doamna Sofia. Nu trebuie să ajungă la serviciu și nici nu se grăbește undeva. Pur și simplu a vrut să fie printre primii care iese la vot, așa cum a făcut, și în ceilalți ani, de fiecare dată când a avut ocazia.

„Întotdeauna așa vin eu. Și mi-am zis că mai târziu a fi multă lume și atunci am venit dimineață. Și îmi pare rău că data trecută, acum două săptămâni, am fost tare bolnavă și nu am putut veni. Și de aia am zis că mă trezesc devreme și vin la vot".

La cei peste 70 de ani ai săi, doamna Sofia se descurcă cu greu dintr-o pensie care un depășește suma de 600 de lei, după ce a lucrat mai bine de 23 de ani ca țesătoare la România Muncitoare. Își gestionează cheltuielile cum poate, însă banii abia îi ajung.

"Am votat pentru binele nostru, să ne fie nouă mai bine, să ne mai mărească și pensiile. Asta îmi doresc cel mai mult, să ne fie bine nouă, românilor. Și să ne crească și pensia. Mie abia îmi ajung banii. După ce plătesc toate chetuielile nu îmi mai rămâne aproape nimic și asta după atâția ani de muncă...", spune, cu tristețe în glas, femeia.

 

 

 

Comenteaza