Video Foto Bakery School Cluj-Napoca, singura școală în sistem dual din România pentru brutari și cofetari, și-a deschis porțile

Pâini rustice cu maia naturală, fursecuri cu ovăz sau ciocolată, brioșe cu fructe, praline belgiene, prăjiturele cu cremă de fistic și flori comestibile. Sunt doar câteva dintre preparatele pe care vor învăța să le pregătească cei 11 elevi din Cluj-Napoca ai singurei școli din România în sistem dual pentru brutari și patiseri, inaugurată marți, 27 septembrie 2022, în cartierul Gheorgheni, în urma unei investiții de 100.000 de euro a companiei Puros România, parte a grupul belgian Puratos înființat în 1919.

Cei 11 elev ai primei generații a Bakery School din Cluj-Napoca vin de la Liceul Tehnologic nr. 1 Tehnofrig. Mare parte din copiii înscriși la Bakery School provin din medii defavorizate, pentru care se fac demersuri și sunt încurajați să își continue studiile și să își aleagă o meserie.

„Ne-am dorit să venim cu Bakery School la Cluj-Napoca, încă din 2020, și suntem foarte mândri că am găsit resurse pentru a duce la bun sfârșit investiția în noul spațiu. Acești 11 copii de aici, din Cluj-Napoca, care au început liceul la Bakery School sperând la un viitor mai bun pentru ei, împreună cu cei 50 pe care îi avem la școala din Tărtășești, județul Dâmbovița, sunt cei care deschid calea în industria noastră pentru o piață a muncii calificată pentru următorii 30-40 de ani. Vom continua să alocăm resurse pentru educație în mod susținut în următorii 10 ani și chiar să extindem și în alte mari orașe din România o astfel de școală, în așa fel încât să schimbăm în bine viitorul tinerilor și a meseriilor de la noi’’, a declarat Gabriela Bereș, director general Puratos România.

La rândul său, Olivier Tilkens, președinte Europa de Nord & Est a Puratos Group a subliniat că: ’’Investiția în comunități și educație este unul dintre angajamentele pe termen lung ale Grupului Puratos, alături de nutriție și alimente inovative hrănitoare, sustenabilitate și aprovizionarea cu materii prime din producție locală, dar și protejarea patrimoniului pe care îl lăsăm mai departe viitoarelor generații. Puratos înțelege nevoia din piața forței de muncă, problemă pe care o regăsim la nivel mondial în industria de panificație, cofetărie, patiserie și ciocolaterie, aș putea spune. Ne dorim să creștem viitori angajați pregătiți care să promoveze sustenabilitatea în munca lor, și să protejeze resursele pe care le avem la dispoziție’’.

Nu în ultimul rând, la eveniment a participat și primarul Clujului, Emil Boc, care a ținut să le transmită un mesaj noilor cursanți, cât și investitorilor.

„Am ținut special să fiu prezent aici, pentru că ceea ce faceți dumneavoastră reprezintă și pentru noi - primărie, inspectorat școlar, stat român în ansamblu - o prioritate. Prioritatea se leagă de dezvoltarea învățământului dual și prin această colaborare, excelentă ca model, între școală- liceul Tehnologic nr. 1 și compania Puratos, care vine și adaugă cealaltă parte necesară pentru învățământul profesional de calitate. E un model de bună practică pe care noi îl susținem cu toată convingerea la Cluj-Napoca. Vreau să-i felicit pe acești tineri minunați! Ați ales o meserie extreme de frumoasă, creativă, și sunt convins că nu peste mulți ani veți avea propria dumneavoastră afacere și veți forma la rândul dumneavoastră alți tineri care să vină să ducă munca dumneavoastră mai departe’’.

Cine se poate înscrie și cum funcționează școala

Programul Backery School România, destinat elevilor absolvenți de școală gimnazială, durează 3 ani și se desfășoară simultan cu studiile profesionale, cu posibilitatea de a continua la seral, după terminarea clasei a X-a și de a susține examenul de bacalaureat. Elevii primesc o bursă lunară de 200 de lei, precum și o bursă cu aceeași valoare susținută de Ministerul Educației. Selecția tinerilor se face în luna iulie, iar cursurile încep în septembrie, urmând ca școala să se încheie tot în luna iulie a fiecărui an, începând cu 2023.

Pe lângă practica în laboratoarele Centrului de Inovatie Puratos Cluj-Napoca, inaugurat în Complexul Mercur, Aleea Detunata nr. 1, de-alungul celor 3 ani de studiu, elevii vor participa la vizite practice la diverse companii din industrie, astfel încât să poată înțelege pe deplin diferitele tehnici și echipamente utilizate în mediul profesional. Centrul de Inovație din Cluj-Napoca, dotat cu echipamente profesionale de ultimă generație, își propune să fie un spațiu de co-creare între antreprenori și specialiști calificați, un hub care să dea tonul noilor tendințe în industrie și, în egală măsură, să ofere inspirație, șansă și plus-valoare dezvoltării profesionale celor care învață meserie cu noi.

Toți elevii, care vor parcurge acești 3 ani și vor absolvi, vor fi sprijiniți în găsirea unui loc de muncă în industria alimentară. Până în 2025, Bakery School își propune să aibă 100 de cursanți la Cluj-Napoca. Proiectul Bakery School România a deschis deja, în 2020, o școală în sistem dual în comuna Tărtășești din județul Dâmbovița.

Puratos România oferă materii prime pentru sectorul alimentar şi servicii specializate clienților săi din sectorul industrial, artizanal și retail printr-o reţea de 10 filiale la nivel național şi prin cele două Centre de Inovație, din București și Cluj-Napoca, destinate testării de produse și ingrediente inovatoare.

Grupul Puratos este unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime pentru industria de panificaţie, patiserie şi ciocolaterie. Compania a fost fondată în Belgia în 1919, are peste 9.000 de angajaţi în 71 de ţări, deține 63 de unităţi de producţie şi 88 de centre de inovaţie.

 

 

 

Comenteaza