Cea mai bună vârstă pentru a învăța programare

Cea mai bună vârstă pentru a învăța programare

În ziua de astăzi oricine poate să aibă acces la cursuri sau programe de mentorat pentru a învăța programare. Indiferent de vârstă sau de background-ul tehnic, există materiale teoretice structurate pentru a studia programarea.

Cu toate acestea, există oare o vârstă sau un interval de vârstă optim când o persoană ar putea învăța cel mai bine programarea?

Se crede, în general, că pe măsură ce îmbătrânim ne este mai greu să învățăm. Acest lucru este de fapt doar un mit. Oamenii de știință au descoperit că odată cu vârsta, deși este posibilă scăderea vitezei de învățare, abilitatea în sine de a acumula informații noi nu se pierde niciodată. Mai mult de atât, o minte constant antrenată nu își pierde nici măcar viteza de învățare.

Apogeul abilităților mentale s-a dovedit a fi undeva între 40 și 60 de ani. În acest interval se pare că gândirea logică a unei persoane sănătoase funcționează cel mai bine, iar deciziile greșite sunt luate cel mai rar. Mulți angajați de la Google ce dețin funcții de conducere în cadrul companiei au văzut primele lor linii de cod la vârste cuprinse între 20 și 25 de ani.

Asta ne dovedește că în cazul în care îți dorești să înveți programare și ai o vârstă mai înaintată decât media celor ce învață astăzi programare, nu îți va fi dificil și nu va dura mult să ajungi la nivelul necesar pentru a lucra în domeniu. Angajați ai marilor companii afirmă că niciodată nu este prea târziu să începi să înveți ceva nou, nici măcar dacă ai peste 60 de ani.

Un alt stereotip este că firmele nu doresc să angajeze persoane de peste 35-40 de ani. Deși acest lucru poate este valid în cazul companiilor de stat, acest lucru nu este adevărat în cazul sectorului IT. Din nou, studiile științifice au arătat că pe măsură ce înaintăm în vârstă numărul de celule nervoase se mărește și rata transmisiilor impulsurilor electrice crește proporțional.

În practică, asta înseamnă că un programator ce are 50 de ani este extrem de eficient. Deși acesta ar putea fi mai lent (din cauza nivelului scăzut de dopamină ce are ca efect acțiunile impulsive), acțiunile sale sunt mult mai bine gândite, deci supuse la un număr mai mic de erori. La toate astea se mai adaugă și experiența care își spune cuvântul.

La capătul celălalt al spectrului, nu putem vorbi nici de o vârstă prea fragedă pentru a învăța programare. Poți fi un programator grozav și la 12 - 15 ani. Este adevărat că aici intervine problema angajării, din cauza legalității, însă un adolescent poate foarte bine să lucreze online ca freelancer. Deși poate nu ar câștiga extrem de mult pe plan financiar, această metodă este o cale excelentă de a câștiga experiență.

După absolvirea studiilor, un astfel de programator se poate angaja cu mai multă ușurință, CV-ul personal fiindu-i deja populat cu proiecte personale care să îl recomande.

În concluzie, chiar dacă programarea pare mai mult domeniul tinerilor și este văzută ca un job de viitor, nu există absolut nimic în calea celor mai în vârstă să înceapă să învețe și apoi să aibă o carieră de succes în programare. Capacitatea de învățare nu este un obstacol și nici oportunitățile de angajare în companii de IT nu sunt mai puține ca număr.

Tinerii adolescenți nu sunt nici ei dezavantajați. Deja probabil au suportul profesorilor din școală plus energia și motivația specifică vârstei. În ziua de astăzi programarea este pentru toate vârstele.

Dacă te gândești și tu să înveți programare, o metodă excelentă de a face asta este să urmezi programul de mentorat Wellcode. Experți în consiliere profesională și programare te vor asista până te angajezi și te vor învăța tot ce trebuie să știi despre programare și nu numai.

Află ce experiențe au cursanții noștri pe pagina WellCode Păreri, pentru a fi sigur că indiferent de vârstă, vei lua decizia corectă legată de viitorul tău profesional și legată de dezvoltarea ta personală!

Etichete
Comenteaza