Conf. Dr. Adrian Todor: ”Pacientul sau aparținătorul trebuie să aibă convingerea că a luat cea mai bună decizie atunci când a ales medicul ortoped.”

Conf. Dr. Adrian Todor: ”Pacientul sau aparținătorul trebuie să aibă convingerea că a luat cea mai bună decizie atunci când a ales medicul ortoped.”

"Dintotdeauna am știut că vreau să mă pregătesc într-o specialitate chirurgicală, mai exact în  chirurgia generală."

Conf. Dr. Adrian Todor: ”Pacientul sau aparținătorul trebuie să aibă convingerea că a luat cea mai bună decizie atunci când a ales medicul ortoped.”

Ce anume v-a determinat să alegeți specializarea ortopedie? 

Conf. Dr. Adrian Todor: Dintotdeauna am știut că vreau să mă pregătesc într-o specialitate chirurgicală, mai exact în  chirurgia generală. Această atracție către chirurgia generală a fost de necontestat pentru mine până în anul V sau VI de facultate. Atunci am devenit tot mai conștient de faptul că se apropie concursul de rezidențiat și, în consecință, momentul alegerii specialității și a centrului de pregătire. De fapt, am început să mă gândesc cu adevărat la ce mi-aș dori să fac, să profesez tot restul vieții mele.

Deși eram atras în continuare de chirurgia generală, am luat în calcul mai multe aspecte, inclusiv cel al nevoii reale în țară și în lume. Am ținut cont și de felul în care se preconiza evoluția sănătății locuitorilor din România și Europa pe etape de timp și mi-am dat seama că în următorii ani chirurgia ortopedică va fi cât se poate de solicitată, ținând cont de stilul de viață, de muncă și de alimentație al acestora. Raportat la Cluj, știam că sunt 5 clinici chirurgicale și câteva spitale cu secții de chirurgie generală, iar astfel riscam să fiu „pierdut” în peisaj.

Ortopedia a fost ceva la care am ajuns să mă gândesc tot mai mult, pentru că știam că este dependentă de tehnologie, de „scule” și că este o chirurgie curată cum este, de exemplu, artroscopia. Iar endoscopia articulațiilor nu era încă practicată pe scară largă la noi în țară.

Am simțit că există o oportunitate de dezvoltare, astfel că la momentul concursului de intrare în rezidențiat știam că asta voi alege, dacă punctajul obținut urma să-mi permită acest lucru.

Din fericire, la finalul concursului, punctajul obținut m-a poziționat favorabil, având posibilitatea să aleg orice specialitate din oricare centru universitar. Însă, în afară de ortopedie, restul specialităților nu erau pentru mine sau cel puțin așa simțeam atunci.

Ați avut un mentor sau un exemplu pe care l-ați urmat?  

Prima persoană care m-a influențat decisiv spre medicină și chirurgie a fost tatăl meu, medic chirurg de chirurgie generală. Însă nu am avut doar un singur mentor. Am încercat să învăț din orice experiență și de la orice om cu care am colaborat.

Ulterior, coordonatorul meu de rezidențiat, șeful Clinicii de Ortopedie de la acea vreme, dl. Prof. Dan Lucaciu, de la care am învățat foarte mult, a fost persoana alături de care am avut primul contact cu specialitatea ortopedie. Era pasionat de artroplastia endoprotetică a șoldului și a genunchiului.

Cu diferite ocazii, am avut șansa să cunosc personalități marcante ale ortopediei mondiale, oameni cu energie deosebită, care mi-au influențat în diferite feluri cariera. 

Care credeți că sunt aspectele necesare unui medic ortoped pentru a deveni profesionist în domeniul său? 

Dorința de progres continuu. Dar, pe lângă cunoștințele și deprinderile profesionale, calitățile umane sunt de asemenea foarte importante. Nu trebuie să uităm faptul că gesturile noastre influențează cu adevărat viețile oamenilor. Astfel, ambiția, onestitatea, seriozitatea și empatia sunt cuvinte care, pe mine personal, mă caracterizează în tot ceea ce fac. Cred că și prin ceea ce suntem ca oameni putem influența radical viețile pacienților noștri, pe lângă suportul medical.

Ortopedia este o specialitate foarte vastă. Care dintre subdomeniile ortopediei v-au atras cel mai mult?

Încă din perioada de rezidențiat am fost atras de chirurgia minim-invazivă articulară, denumită și artroscopie. Atunci era încă un domeniu la debut, însă acum tehnica a devenit o rutină în tratamentul chirurgical în tot mai multe centre medicale și spitale private, iar capacitățile artroscopiei de a trata patologii complexe au devenit desăvârșite.

De asemenea, mi-a stârnit interesul chirurgia articulațiilor mari, mai exact protezarea de șold, de umăr și de genunchi. 

Luând în calcul nevoile pacienților, întotdeauna mi-am dorit să dezvolt și să implementez tehnici și proceduri care să le permită acestora să aibă o experiență cât mai ușoară a actului chirurgical, fie că este vorba de o intervenție artroscopică de rutină sau de o chirurgie complexă, de exemplu o intervenție de revizie. Astfel, prin aceste tehnici reușim să reducem perioada de spitalizare, iar mobilizarea și reintegrarea socio-profesională să fie cât mai rapidă.

De unde a venit pasiunea de dezvoltare continuă și mai ales dorința de a forma generațiile viitoare de medici ortopezi?

Fără dezvoltare medicală continuă, medicul de orice specialitate nu mai poate oferi pacienților beneficiul avansului tehnologic, aspect cu atât mai important în ortopedie, o specialitate strâns legată de inovația din industria medicală. 

Formarea tinerilor medici ortopezi a venit ca o cerință a funcției universitare pe care o ocup în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Cred că lui Isaac Newton îi aparține afirmația „dacă am văzut mai departe decât restul, este pentru că am stat pe umerii giganților”. Devine de datoria noastră să dăm mai departe ceea ce și pe noi alții ne-au învățat. Iar pentru mine este un privilegiu, dar în același timp și o obligație să transmit celor dornici de cunoaștere tot ceea ce eu stăpânesc în domeniul ortopediei la ora actuală. 

Aveți o experiență de practică bogată în sistemul de sănătate, atât cel de proprietate publică, precum și privată. Care este motivul pentru care v-ați alăturat Spitalului Medicover Cluj? 

Spitalul Medicover Cluj are un potențial enorm. Este un spital care oferă pacienților o îngrijire multidisciplinară, adică pacientul are acces la servicii medicale integrate. Astfel, nu mai este nevoit să se plimbe de la un spital la altul pentru a-și rezolva diversele probleme de sănătate, iar pentru mine acest lucru înseamnă siguranța în rezolvarea cazului, mai ales când vine vorba de cazuri complexe sau dificile.

Pentru un spital privat este o premieră regională, deoarece pacienții pe care îi tratez chirurgical beneficiază de săli de operație dotate la standarde internaționale, de secție de terapie intensivă modernă, precum și de secție de recuperare medicală și bază de tratament complet echipată. De asemenea, echipa medicală alături de care am plăcerea de a reda pacienților libertatea de mișcare este ghidată de principii comune pe care le-am descris mai sus.

Care sunt criteriile pe care ar trebui să le ia în considerare pacienții atunci când caută un medic ortoped?

Relația medic-pacient este una bazată în primul rând pe încredere. Pacientul sau aparținătorul trebuie să aibă convingerea că a luat cea mai bună decizie atunci când a ales medicul ortoped pentru artroscopie sau protezare. 

În ziua de azi când informația despre medic e disponibila la un click distanță, e bine ca pacienții să folosească acest aspect în avantajul lor și să afle părerile și altor pacienți operați de medicul respectiv. Doar strict prin recomandari nu mai e atât de relevant. 

Pentru ce tipuri de intervenții vă pot apela pacienții?

Aproximativ jumătate din practica mea medicală este reprezentată de chirurgia genunchiului. Efectuez atât intervenții artroscopice, cât și intervenții chirurgicale deschise la nivelul acestei articulații. Restul activității se axează pe patologia umărului și soldului. Pacienții pot afla aici mai multe informații despre serviciile medicale oferite.

Totodată, având experiență de mai mulți ani într-un spital de urgență, pot ajuta și pacienții cu leziuni traumatice ale aparatului locomotor, inclusiv cazuri complexe, fracturi articulare etc.

Avansul în tehnologie a făcut ca recuperarea să fie cât mai rapidă. Câtă greutate mai are recuperarea în întreg procesul de tratament ortopedic?

Recuperarea medicală este la fel de importantă precum intervenția chirurgicală. Ea face parte dintr-un întreg plan de tratament, care poziționează pacientul pe traiectoria cea mai favorabilă unui rezultat optim.

În Spitalul Medicover avem o echipă de kinetoterapeuți care iau parte la întregul proces de recuperare a pacienților. Discutăm fiecare caz în parte pentru a ne asigura că pacientul primește tratamentul personalizat de care are nevoie. Reușim să aplicăm concepte moderne de recuperare rapidă, numite „FastTrack”.

Pacienții se mobilizează chiar în ziua operației, mulți fiind surprinși că după o intervenție complexă de protezare de șold sau protezare de genunchi se pot deplasa după 4-6 ore fără durere. Este un proces complex ce implică nu doar kinetoterapeuți, ci întreaga echipă medicală, începând de la doctori chirurgi ortopezi și continuând cu anesteziști și asistenti medicali. 

Contact Spitalul Medicover Cluj:

Strada Principală, Suceagu 407062, Jud. Cluj

Call Center:            0264-933 

Programări online: https://programare.medicover.ro/spital-cluj

Website:                     https://www.medicover.ro/spital-cluj

Despre Medicover România 

Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 25 de clinici în București și în țară, patru spitale generaliste: în capitală, la Oradea, Craiova și Cluj-Napoca, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale. 

Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.ro 

Medicover România face parte din grupul Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia și Germania. În 2020, Medicover a avut venituri de 998 milioane de euro și peste 32.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați www.medicover.com

Comenteaza