De la o hală prăfuită în Gilău, la liderul pieței de ambulanțe din România

De la o hală prăfuită în Gilău, la liderul pieței de ambulanțe din România
De la o hală prăfuită în Gilău, la liderul pieței de ambulanțe din România
De la o hală prăfuită în Gilău, la liderul pieței de ambulanțe din România
De la o hală prăfuită în Gilău, la liderul pieței de ambulanțe din România

Acum două decenii, când antreprenorul Dan Gorgan începea un mic business în domeniul auto, nu putea să își închipuie că afacerea va crește într-atât încât să ajungă la 210 milioane de lei.

Între timp, Deltamed a devenit principalul producător de ambulanțe din România, a livrat 3.500 de vehicule carosate, a fabricat prima autosanitară cu protecție anti-Covid și aspiră să devină un holding, cu linii distincte de activitate. De asemenea, a contribuit la dezvoltarea economică regională având un puternic impact prin ecosistemul creat în jurul companiei.

Începutul

Inițial, totul se derula într-o hală din Gilău, unde câțiva oameni asamblau kituri achiziționate din Austria. Din 2004 a început colaborarea cu compania Dlouhy, lider de piață în această țară, iar clujenii dotau cu echipament medical ambulanțele carosate de austrieci. Deoarece vehiculele furnizate sub această formă prezentau un raport calitate-preț avantajos, SMURD a devenit unul dintre principalii beneficiari ai proiectelor proaspăt realizate, cu 30 de ambulanțe comandate. În 2007, consorțiul Dlouhy – Deltamed s-a asociat cu Porsche, în calitate de furnizor pentru șasiul de bază Volkswagen Transporter și a câștigat licitația pentru 300 de ambulanțe, derulată de Ministerul Sănătății.

Având în vedere timpul scurt avut la dispoziție, partenerii au decis ca vehiculele să fie produse în țară. Astfel, în timp, peste 1.000 de astfel de ambulanțe și vehicule speciale au fost livrate către Ministerul Sănătății. Mai mult, companiei i s-a alăturat o echipă dedicată de ingineri, proiectanți și operatori, iar acum concurează cu producători reputați în domeniu, la nivel mondial. Un adevărat model care a generat dezvoltare economică durabilă.

Extindere și Diversificare

În acest moment activitatea companiei se desfășoară în șapte unități, la Gilău și la Popești-Leordeni (Ilfov), la care se adaugă un birou comercial în Iași și o unitate de service în Bacău. Capacitatea de producție a ajuns la 500 de ambulanțe pe an. Pe măsură ce Deltamed se dezvoltă și activitatea se diversifică, au început să iasă pe poarta fabricii vehicule de pompieri și comerciale (ateliere mobile, cabinete mobile, birouri, saloane și chiar food truck-uri).

Astfel, compania și-a extins colaborarea cu diverși furnizori și a devenit un adevărat motor de creștere economică prin colaborarea cu mediul economic din regiune. Desigur, acest proces nu era posibil fără investiții. În tot acest timp, compania a derulat un proces investițional continuu, susținut atât prin eforturi proprii cât și din finanțările primite de la Raiffeisen Bank România.

Cu ajutorul acestor investiții, capacitatea de producție a societății a crescut prin mărirea spațiului de producție (hale noi) și prin achiziționarea de utilaje noi, mai performante.

Ca un partener real, Raiffeisen Bank a sprijinit compania încă din anul 2009 până în prezent, printr-o finanțare generală, însă a finanțat și proiecte punctuale, precum cumpărarea, construcția și modernizarea de hale, și a cofinanțat achiziția de echipamente. Creditele în derulare pe care Raiffeisen Bank le-a acordat se situează între 10 și 15 milioane de euro.

Rezultatele însă nu au întârziat să apară și s-au văzut în creșterea spectaculoasă a cifrei de afaceri, de la 20,5 milioane de lei în 2007, la 210 milioane în 2019. Până în prezent, Deltamed a furnizat peste 3.500 de vehicule carosate, deținând 85% din piața de ambulanțe din România. De asemenea, compania este un contribuitor foarte important la dezvoltarea economiei locale și naționale, numai anul trecut plătind taxe și impozite de 4,5 milioane de euro.

„Printr-un proiect derulat prin Programul Operațional Regional, s-au achiziționat mai multe echipamente noi, care cu siguranță își vor pune amprenta mai departe asupra cifrei de afaceri. Societatea va investi, în continuare, în inovație. Ne considerăm un carosier versatil și cu experiență suficientă pentru a dezvolta de la zero noi produse complexe și adaptate nevoilor clienților”, susține directorul financiar al companiei, Daniela Gavrilă.

Un adevărat ecosistem economic creat în jurul companiei

Partenerii locali (furnizori, companii de logistică) au avut un aport însemnat în dezvoltarea companiei clujene, aceasta reușind să stabilească, în majoritatea cazurilor, colaborări solide. Printre ei se numără coloși auto (Volkswagen, Mercedes, Citroen, Renault, Ford, Porsche, Iveco), din sectorul medical (Corpuls, B. Braun, Draeger), furnizori de echipamente de protecție și descarcerare, materii prime sau servicii. Deltamed colaborează cu un impresionant număr de 260 clienți din sistemul public (spitale, servicii de ambulanțe, unități militare, ministere, instituții, unități SMURD, aeroporturi) către care livrează echipamente medicale, materiale sanitare, vehicule speciale, servicii de reparații și mentenanță. Compania urmărește în continuare consolidarea acestui ecosistem creat și dezvoltarea viitoare a acestuia prin colaborarea strânsă cu toți partenerii.

Oamenii - pe primul loc

Oamenii reprezintă elementul central al companiei care numără în prezent 150 de salariați. Contextul actual al pandemiei a venit cu provocările ei, dar conform reprezentanților companiei, nu au existat fluctuații majore de personal în această perioadă. În ciuda crizei, compania nu a diminuat salariile și nici nu și-a restrâns liniile de producție. Desigur, a luat toate măsurile de protecție pentru angajați – echipamente specifice, testări periodice, introducerea opțiunii de telemuncă pentru departamentele suport și proceduri de lucru speciale, adaptate contextului.

Ambulanțe speciale adaptate anti-Covid 

De-a lungul timpului, Deltamed a dezvoltat, prin departamentul tehnic și implicarea inginerilor săi extrem de talentați, o serie de produse inovative pentru piața locală și chiar cea europeană. Dintre acestea menționăm - ambulanțe pentru transport bariatrici, transport victime multiple sau transport înalt contagioși, autospecială de terapie intensivă pentru doi pacienți simultan, camion cu mamograf, container CT sau targă medicalizată pentru elicopter.

Anul trecut Deltamed a reușit să furnizeze trei vehicule special adaptate prevenirii răspândirii Covid-19, din punctul de vedere al testării și dezinfecției, fiecare dintre acestea fiind personalizat, demonstrând astfel că inovația este posibilă, și poate fi chiar accentuată, pe timp de criză.

Gânduri de viitor

Planurile managementului includ continuarea investițiilor și în 2021 cu ajutorul Raiffeisen Bank, un partener real care a contribuit semnificativ la dezvoltarea companiei clujene.

Recent a fost achiziționată o nouă hală, în vecinătatea facilităților de producție existente, care urmează a fi reconstruită și care va avea în mare parte destinația de depozit. Anul acesta se va moderniza și jumătate dintr-o hală existentă, spațiul fiind reconfigurat pentru a avea atelierele optimizate și eficientizate.

„Există o intenție de restructurare operațională a firmelor din grup într-o structură de holding, menită să îmbunătățească fluxurile de activitate, să delimiteze eficient și sănătos liniile de business, astfel încât acestea să fie gestionate în mod cât mai aproape de optim. Cel mai probabil în 2021 se va seta un plan de acțiune în acest sens”, spune managerul Deltamed.

A da mai departe - un crez al Deltamed pentru mai bine

Pe lângă realizări, compania clujeană a sprijinit de-a lungul anilor mai multe organizații care derulează proiecte pentru persoane cu dizabilități: Fundația Motivation, Asociația Open Your Heart, Asociația Mă Bucur de Viață. Determinarea de a ajuta la rândul lor și de a susține persoanele cu dizabilități se reflectă și în interiorul companiei, unde lucrează patru asemenea angajați.

Mai mult. Deltamed s-a implicat, alături de Asociația Zi de Bine din București, în soluții dedicate igienei, educației și accesului la îngrijire și consultații de specialitate în zonele defavorizate. Între beneficiile oferite de compania clujeană ONG-urilor se numără cabinete mobile, dușuri mobile, mașini pentru transportul persoanelor cu dizabilități și multe altele.

Deltamed încearcă să sprijine proiecte relevante, de câte ori are ocazia. Compania este hotărâtă să susțină în continuare organizațiile care fac bine persoanelor vulnerabile și să ajute, cu echipamente și soluții, persoanele cu dizabilități, adică pe cei care au cea mai mare nevoie de astfel de sprijin.

Ca și concluzie, 3 noțiuni definitorii - colaborare, viziune, investiții - pentru un prezent sustenabil, un viitor pol de business dezvoltat și o comunitate consolidată.

Comenteaza