Fondurile de growth: noul motor pentru companiile care vor să treacă la următorul nivel de creștere

Fondurile de growth: noul motor pentru companiile care vor să treacă la următorul nivel de creștere

În ultimii ani, Clujul și zonele dimprejurul său au dezvoltat o comunitate puternică de business. Unele dintre cele mai renumite companii antreprenoriale românești au pornit din Cluj, transformând această regiune într-una cu un ecosistem local de business extrem de vibrant și cu mult potențial.

Cu numărul de start-up-uri dublându-se în ultimul deceniu și o economie în plină expansiune, mediul de afaceri clujean devine tot mai variat și ofertant, reflectând dorința antreprenorilor de a crește și de a-și extinde operațiunile. 

În aceste condiții, noile generații de antreprenori sunt pregătite să facă următorul pas în evoluția lor: să treacă la următorul nivel de creștere. Pentru a face, însă, acest lucru, de cele mai multe ori, nu este suficient să continue să își conducă afacerea în același fel în care au făcut-o până în acest punct. În schimb, ei au nevoie de resurse suplimentare, atât financiare, cât și de know-how și mindset, pentru a-și debloca potențialul de creștere. 

Una dintre soluțiile din ce în ce mai populare, mai ales pe piețele dezvoltate din Europa, sunt fondurile de investiții în general și, mai nou, fondurile de growth, așa cum este Agista, un fond de growth românesc,  în curs de autorizare, lansat în 2022 de Impetum Group, care a investit în companii precum Bittnet Systems, prima companie din domeniul IT din România listată la Bursa de Valori București, sau AROBS, companie fondată în Cluj-Napoca.

Ce este un fond de growth?

O categorie relativ nouă pe piața românească de investiții, fondurile de growth se concentrează pe identificarea și susținerea companiilor cu potențial semnificativ de creștere, oferindu-le capital și resursele necesare pentru a-și accelera expansiunea și a-și atinge obiectivele de creștere. Profilul investiției de tip growth equity promovat de Agista are specific de acționar minoritar, cu o componentă importantă de susținere a companiilor pentru a face performanță, beneficiind astfel de ghidaj și acces la capital. 

Un jucător important pe piața locală, fondul Agista aplică o strategie de investiții pe termen mediu și lung - între 3 și 5 ani - aceasta fiind perioada ideală pentru ca atât infuzia de capital, cât și suportul de know-how de business, ghidaj și consultanță pe care fondul de growth le pune la dispoziția companiilor partenere, să aibă un impact real și consistent în creșterea sănătoasă a business-ului. 

Care sunt beneficiile unui fond de growth?

Practic, prin Agista, antreprenorii au acces și la capital, dar și la un partener important de business, cu resurse diverse și rețea de contacte semnificativă, care îi va susține în scalarea rapidă a afacerii. 

Potrivit lui Dragoș Dărăbuț, Senior Investment Manager Agista, „un CEO care a condus o afacere de la momentul A la momentul B nu are neapărat capacitatea garantată să continue să o dezvolte în direcția C, având aceleași resurse la dispoziție. De exemplu, există o diferență între a conduce o afacere de la zero la un profit de 0,5 milioane de euro versus a o duce mai departe către un profit de 5 milioane de euro. Obiectivul din urmă necesită abilități specifice, procese bine stabilite și o comunicare internă considerabil îmbunătățită. Un fond de private equity a gestionat cu succes crizele de creștere în fiecare investiție pe care a realizat-o, fiind familiarizat cu strategiile necesare, în timp ce, pentru un antreprenor, aceasta ar putea fi prima experiență de acest fel.” 

Pentru a depăși o criză de creștere în business este nevoie de un director de operațiuni care să anticipeze problemele și provocările asociate etapelor de dezvoltare și să propună soluții pentru ele în timp util, dar și de un manager de operațiuni capabil să gestioneze planurile de achiziție sau extindere, astfel încât o etapă de creștere accelerată să nu determine o scădere a calității produselor sau serviciilor, cu efecte negative pentru clienți.

„De multe ori, antreprenorii se tem că, accesând un fond de growth, pierd controlul asupra business-ului, însă aceasta este o teamă nejustificată, pentru că investiția de tip growth equity este un parteneriat în adevăratul sens al cuvântului, care nu presupune cedarea controlului, ci sprijin în ceea ce privește strategia și componenta financiară,” a mai completat Dragoș Dărăbuț.

Un exemplu de investiție și parteneriat de acest tip este cel prin care Agista s-a alăturat Bittnet Systems, grup românesc de companii IT listat pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti, validând poziția grupului Bittnet de jucător strategic în educație și integrare de soluții IT pe piața românească și recunoscând capacitatea companiei de a contribui la transformarea digitală în România.

Agista poate investi în toate domeniile de activitate, dar urmărește preponderent industriile: IT&C, sănătate, reciclare și agricultură specializată. De la lansare și până în prezent, Agista a investit în Eplus Smart Energy, Dendrio Solutions, GRX - de curând FORT, Top Tech și Bittnet Group.

Comenteaza