Laptopul - portabilitate și performanță în același dispozitiv

Laptopul - portabilitate și performanță în același dispozitiv

Trăim timpuri în care versatilitate este cheia. Acest aspect se aplică și când este vorba de tehnologie. Deși poate fi mai eficient în unele contexte, calculatorul desktop pierde din popularitate în fața laptopului pentru că nu are componenta portabilă. Laptopul poate fi transportat cu ușurință oriunde ai nevoie. Poți folosi același dispozitiv și pentru munca de la birou și pentru munca personală fără să depinzi de energia electrică.

Laptopul se alege în funcție de bugetul și nevoile tale. Există mai multe tipuri de dispozitive, potrivite pentru o varietate de activități. În acest articol vom vorbi despre elementele importante la un astfel de dispozitiv. Totodată, vom menționa câteva modele populare.

1. Aspecte generale
Laptopurile se împart în modele, în funcție de nevoile utilizatorului:
a. Laptopuri pentru uz general
Acestea sunt cele mai comune deoarece sunt potrivite pentru o varietate de sarcini cum ar fi: munca de birou, navigarea pe internet, vizionarea filmelor, etc. În general, uz general semnifică activități de bază.

b. Laptopuri pentru gaming
Deoarece jocurile sunt mai solicitante pentru dispozitiv, procesorul unui laptop de gaming este mai puternic. Este prezentă și placa grafică dedicată pentru a rula jocurile intense fără probleme. În general, aceste laptopuri sunt dotate și cu un sistem de ventilație potent și ecran cu o rată de reîmprospătare mai mare.

c. Ultrabook
Această variantă de laptop este mai ușoară, mai subțire și mai puternică. Este ideală pentru oamenii care au nevoie atât de mobilitate cât și de posibilitatea de a rula aplicații mai solicitante.

d. Laptopuri 2 în 1
Ecranul acestor laptop-uri poate fi detașat sau rotit, astfel încât dispozitivul să poată fi folosit atât ca computer cât și ca tabletă.

e. Laptopuri pentru design grafic și editare video
Acest tip de laptop este dotat cu placă grafică mai puternică și foarte multă memorie RAM, pentru a se putea descurca cu fișierele grafice.

Mai există câteva categorii de laptop-uri mai nișate, precum cele de business (pun accentul pe securitate). Totuși, fiecare model în parte trebuie ales în funcție de componentele care se ocupă cu activitatea principală. Dacă vrei un laptop de gaming, vei căuta un dispozitiv cu procesor potent și placă video bună. Totodată, este important să știi că performanța de care este capabil un laptop, indiferent de tipul lui, crește direct proporțional cu prețul pe care îl vei plăti.

2. Lenovo Legion 5 15IAH7
Acest dispozitiv este dedicat streaming-ului, jocurilor și editatului foto/video. Lenovo Legion 5 este dotat cu un procesor Intel i5 din generația a 12-a. Frecvența procesorului poate ajunge până la 4.5 GHz în modul Turbo. Procesorul vine cu o placă video integrată. Totuși, sistemul are propria placă video dedicată nVidia GeForce RTX 3050 Ti. Pentru a completa sistemul, laptopul Lenovo Legion 5 este dotat cu 16GB (DDR5) de memorie RAM și un SSD 512 GB. Aceste componente îl fac ideal pentru jocuri și editare. Ecranul nu este mai prejos. Lenovo Legion 5 este dotat cu un display Full HD, care are o rată de reîmprospătare de 144Hz.

Dispozitivul cântărește 2.35 kg. Pentru performanțele pe care le oferă această greutate este mică. Totuși, dezavantajul laptopului este autonomia bateriei, care este estimată undeva la 7.23 ore.

3. Lenovo Yoga Slim 7 ProX
Acest tip de laptop este pentru cei care lucrează în birou. Este foarte ușor de transportat datorită designului său simplu. Ecranul are o diagonală de 14.5 inch și cântărește 1.45 kg. Încape în orice geantă pentru laptop sau ghiozdan. Dispozitivul are o placă video integrată și un procesor AMD Ryzen 5 6600HS. Display-ul are un format 3K și redă imaginea la o rată de refresh de 120 Hz. Imaginile sunt distincte și inedite.

Dispozitivul are un SSD de 512 GB și 16 GB de memorie RAM care funcționează la o frecvență de 5200 MHz, ceea ce îl face rapid și eficient. În plus, laptopul vine cu Windows 11 Home preinstalat.

Înainte să cumperi un dispozitiv verifică recenziile. Părerile celorlalți utilizatori te vor ajuta să îți dai seama dacă faci alegerea bună.

 

 

Comenteaza