Ritual tradiţional în Joia Mare. PS Crihălmeanu a refăcut ceremonialul "spălării picioarelor"

Ritual tradiţional în Joia Mare. PS Crihălmeanu a refăcut ceremonialul
Tradiţiile din Joia Mare se păstrează cu sfinţenie la Cluj. Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, a spălat astăzi picioarele a 12 preoţi şi studenţi seminarişti. Ceremonia repetă în mod simbolic gestul lui Iisus Hristos, care a spălat picioarele celor 12 apostoli.

În Joia Mare, episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu a reconstituit scena biblică în care Iisus, la Cina Cea de Taină, a spălat picioarele apostolilor.

"Suntem în Joia cea Mare şi Sfântă, zi în care biserica comemorează patru momente importante în timpul vieţii Mântuitorului Iisus Hristos şi anume momentul cu apostolii, spălarea picioarelor, Cina cea de Taină, apoi momentul rugăciunii din Ghetsimani şi momentul sărutului și a trădării lui Iuda.

Momentul spălării picioarelor în mod cu totul particular în care am încercat și noi în mod simbolic să îl rememorăm este un îndemn la slujire, un îndemn la a trăi ca adevăraţi creştini, după modelul lui Iisus Hristos, care a spus apostolilor săi <<nu am venit să mi se slujească, ci ca eu să slujesc și să îmi dau viața pentru cei mulţi>>.

Exemplul slujirii este exemplul care ne invită să nu ne lăsăm purtați de curentul lumii, care este mai mult spre dominare, spre asuprire, să nu ne lăsăm tentați de puterea banului, care poate cumpăra sau vinde totul, ci să slujim din iubire, gratuit şi caritabil", a explicat PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic la Eparhia Cluj-Gherla.

Câteva zeci de creştini greco-catolici au luat parte la slujba oficiată la Biserica "Schimbarea la faţă" din Cluj, arătându-se vizibil emoţionaţi de ritual. Ritualul spălării picioarelor este o tradiţie în Biserica greco-catolică, fiind repetat cu sfinţenie în fiecare an, în Joia Mare.

Comenteaza